Zoeken

Roofs 2016-03-37 Nieuwslijn

Agenda

16-17 maart 2016, Solar Solutions Int. 2016
Expo Haarlemmermeer, Info: www.solarsolutions.nl

22-24 maart 2016, Building Holland 2016
RAI te Amsterdam, Info: www.buildingholland.nl

6-7 april 2016, Asbestos 2016
Ahoy’ te Rotterdam, Info: www.asbestos-int.com

12-14 april 2016, Renovatie & Transformatie 2016
Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch, Info: www.renovatiebeurs.nl

27-28 mei 2016, NatuursteenVakdagen
Bouw & Infrapark te Harderwijk, Info: www.natuursteenvakdag.nl

Organisaties Royal Roofing Materials blijven op vertrouwde manier opereren

De overname van Royal Roofing Materials door dakbedekkingfabrikant Troelstra & de Vries, begin dit jaar, heeft heel wat wenkbrauwen doen fronzen. Roofs sprak met CEO Soprema North West Europe over de overname en de gevolgen hiervan voor de Nederlandse markt.

Zoals bekend was Royal Roofing Materials, inclusief alle handelmaatschappijen en merknamen, onderdeel van de Ierse CRH Group. Deze stap is het resultaat van vele jaren nauwe samenwerking tussen beide organisaties. De overname is uitgevoerd door Troelstra & de Vries Beheer, wat onderdeel is van het Franse Soprema Group. Het betreft primair een initiatief van Troelstra & de Vries, bedoeld om de positie op de Nederlandse markt te verstevigen.

Verbreding assortiment

“Traditioneel bedienen wij met ons assortiment de bovenkant van de markt,” aldus Hoekstra. “Niet alleen met onze dakbedekkingen maar met ons brede assortiment producten voor de schil van het gebouw, dat een ruim aanbod aan dakmaterialen en daklichten behelst. Royal Roofing Materials bedient meer het middensegment van de markt, het klantenbestand behelst meer de middelgrote en kleine dakdekkerbedrijven en installateurs. Het is dus een vrijwel naadloze aanvulling op het assortiment dat wij voerden en het segment dat wij bedienden.”

Dit is ook de reden dat er in beginsel niets zal veranderen in de organisatie en identiteit van Royal Roofing Materials. Het doel is om de synergie tussen de twee bedrijven te vergroten en zo de ontwikkeling van producten en  service aan klanten verder te optimaliseren. De verschillende organisaties die onder Royal Roofing Materials vallen blijven onder hun eigen naam opereren, het vertrouwde assortiment voeren en de vertrouwde service leveren. Vanzelfsprekend zal kritisch worden gekeken waar verbeteringen kunnen worden doorgevoerd en hoe beide organisaties van elkaars expertise kunnen profiteren.

Geen personele gevolgen

Hoekstra: “De overname zal dan ook geen personele gevolgen hebben: alle personeelsleden blijven op hun plek. Jos de Nijs blijft managing director van Royal Roofing Materials. Zoals gezegd blijven alle organisaties die onder Royal Roofing Materials vallen op dezelfde manier functioneren, met dezelfde personen onder dezelfde contactgegevens, en in eerste instantie ook met vertrouwde huisstijl – waarschijnlijk met de toevoeging dat de organisatie binnen de Soprema Groep valt, maar dat is dan ook alles wat de klant in eerste instantie van deze ontwikkeling zal merken. De intentie is dat eventuele veranderingen die eraan komen, verdere verbeteringen zullen betekenen in de wijze waarop de beide organisaties op de Nederlandse markt opereren.”

Zelfsluitende veiligheidspoort vervangt kabels en kettingen

Om bedrijfsgebouwen te beveiligen en de veiligheid van werknemers en derden die op een hoogte van meer dan 2,5 meter werken te garanderen, is er onlangs een nieuw product van Kee Safety op de markt gebracht: Kee Gate, een zelfsluitende veiligheidspoort die voldoet aan de veiligheidsnormen DIN EN ISO 14122 en DIN EN 13374:2013. De zelfsluitende veiligheidspoort is snel en eenvoudig ter plekke te bevestigen aan bijna alle veiligheidshekken en valbeveiligingen. Deze kan aan beide zijden worden gemonteerd en beschikt over een automatisch sluitmechanisme met een springveer, om te voorkomen dat er een gevaarlijke opening blijft bestaan. De zelfsluitende veiligheidspoort past op openingen met een breedte tot 1 meter en kan eenvoudig aan de juiste breedte worden aangepast.

Nieuwe CAO voor dakdekkers

Op dinsdag 9 februari 2016 hebben partijen bij de CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven (BIKUDAK) een definitief akkoord bereikt over een nieuwe CAO, nadat zij op donderdag 14 januari 2016 al een principeakkoord bereikten. Zij hebben elkaar gevonden in het gezamenlijke streven om discontinuïteit in de werkzaamheden beter te kunnen opvangen. In de nieuwe CAO komt er een flexregeling waarmee dakbedekkingsbedrijven flexibeler kunnen inspelen op pieken en dalen in werkzaamheden. Zo kan er bij goed weer langer worden doorgewerkt en bij slecht weer korter. Voor het langer werken zijn in de CAO duidelijke bandbreedtes afgesproken.

De CAO heeft een looptijd van drie jaar en geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2015 tot en met 31 december 2017. Zij kent een loonsverhoging van 3% per 1 maart 2016 en 1,75% per 1 juli 2017. Het onderhandelingsresultaat heeft betrekking op ruim 2.350 dakdekkers. Een beperkt deel van de CAO is ook van toepassing op ongeveer 850 UTA-medewerkers (kantoor- en kaderpersoneel).

Met de nieuwe flexregeling willen CAO-partijen bewerkstelligen dat werkgevers beter kunnen concurreren met ZZP-ers. Die kunnen flexibeler werken dan dakbedekkingsbedrijven met werknemers in loondienst. Het aantal werknemers onder de CAO is sinds 2006 met meer dan een derde gedaald. Vooral gedurende de economische crisis is deze terugloop snel gegaan. Vakbonden en werkgevers hopen hiermee het tij te keren.

Onderdeel van het totaalpakket aan afspraken is dat er meer aandacht komt voor naleving van de CAO. Hiertoe wordt een reglement opgenomen in de CAO. Een extern bureau gaat, onder supervisie van CAO-partijen, controles uitvoeren ter naleving van de arbeidsvoorwaarden.

Snel en stabiel fixeren met TiLoc® RVS voegklem

TiLoc® is een nieuwe, innovatieve RVS voegklem voor lood en loodvervangers (patent pending). De voegklem is optimaal klemmend omdat TiLoc® zich aanpast aan de voeghoogte en de ruwheid van elk oppervlak. De klemmetjes hebben een extra griphoek aan de bovenzijde. Stabiliteit wordt gewaarborgd door de drie onafhankelijk van elkaar verende lamellen. Door deze lamellen wordt de druk op het ondervlak mooi verdeeld en wordt eventueel kantelen alsmede insnijden in het materiaal voorkomen. Ook de vorm van de onderzijde voorkomt beschadiging van het lood of de zachtere loodvervangers. Met eenvoudig gereedschap is de klem vlot in de voeg te tikken.

Derbigum is BIM ready

Alle relevante informatie tijdens het bouwproces staat met BIM in een digitaal (3D) gebouwenmodel. Derbigum is als dakbedekkingsfabrikant voorloper in BIM. De BIM Package onder Revit is vanaf heden te downloaden via de website. Deze package kan direct geladen worden binnen het systeem van BIM. Via de keuzestructuur kan het gewenste dakbedekkingssysteem geselecteerd worden op basis van de projectsituatie.

Het gebruik van BIM is geen toekomst meer. Het wordt toegepast in concrete opdrachten en is in veel gevallen tegenwoordig een doorslaggevende factor bij het binnenhalen van nieuwe projecten in de bouw. Ook in de renovatie zal BIM steeds belangrijker worden. Circa 75% van de architecten is klaar voor het werken met BIM en tussen nu en twee jaar naar verwachting 90% van de aannemers.