Zoeken

Roofs 2016-04-34 Combinatie van asbestsanering en dakdekken

Asbest

Het Asbestdakenverbod, dat per 2024 in moet gaan, betekent een enorme marktvergroting voor de dakenbranche. Gesaneerde daken moeten immers worden voorzien van een nieuwe dakbedekking. Een combinatie van specialismen is dus noodzakelijk: asbest saneren en dakdekken. Hoe doe je dat? De Dekker Groep uit Papendrecht heeft een antwoord op deze vraag geformuleerd.

De groep, een dienstverlener, bestaat uit drie bedrijven: een opleidingscentrum, een uitzendbureau en een project- en adviesbureau - allen werkzaam in en rondom de asbest­branche. Het project- en adviesbureau fungeert als aanspreekpunt tussen de verschillende partijen die betrokken zijn bij de asbestverwijdering van asbestdaken en de nieuwe dakbedekking.

Dekker Asbestsanering is, zoals de naam al zegt, een asbestverwijderingsbedrijf dat zich specifiek richt op de asbesthoudende daken. Dekker Dakbedekking is gespecialiseerd in het aanbrengen van golfplaten en panelen. Voor het aanbrengen van andere dakbedekkingen, of bijvoorbeeld, zonnepanelen, gaat het bedrijf strategische samenwerkingsverbanden aan. Roofs interviewde directeur Sander Dekker en manager Jan van Kralingen van het bedrijf.

“Nog niet alle eigenaren van een asbesthoudend dak komen in actie en wachten de ontwikkelingen af,” opent Dekker het gesprek. “De deadline van 2024 is haalbaar, maar dan moeten we wel nu meteen beginnen en vol gas geven.” Van Kralingen heeft er een hard hoofd in dat dat gaat gebeuren. “Het zou wel het verstandigst zijn om nu meteen te beginnen, want straks zal de vraag naar het saneren van asbestdaken onvermijdelijk zeer sterk stijgen. Omdat het aanbod van asbestsaneerders en gespecialiseerde dakdekkersbedrijven nooit evenredig kan stijgen, ligt het voor de hand dat de prijs voor deze werkzaamheden omhoog zal gaan.”

De vakbeurs Asbestos 2016, die op 6-7 april 2016 in Ahoy’ Rotterdam zal worden georganiseerd, is een gelegenheid voor de dakenbranche om zich op deze nieuwe markt te oriënteren en in te springen op de ontwikkelingen. Het ligt voor de hand dat partijen uit de asbest- en dakenbranche de samenwerking zoeken, omdat zowel het saneren van asbest als het aanbrengen van dakbedekking specialismen zijn.

Dekker Groep is een van de partijen die beide specialismen in huis heeft. “Dit hebben we zo georganiseerd om de klant zo veel mogelijk te ontzorgen,” aldus Van Kralingen. “Op deze manier fungeren wij immers als enige aanspreekpunt voor het gehele traject van saneren tot en met het aanbrengen van een nieuwe dakbedekking. Ook houden we op deze manier de planning in eigen hand. Golfplaten en panelen bevestigen wij zelf. Voor het aanbrengen van bijvoorbeeld een leien of bitumineuze dakbedekking zijn wij samenwerkingsverbanden met verschillende dakdekkerbedrijven aangegaan.”

Opleidingen asbestverwijdering

Het opleidingscentrum geeft zowel cursussen in de asbestsanering als in het monteren van golfplaten en binnenkort ook panelen. Zij richt zich voornamelijk op nieuwe instroom ten behoeve van de arbeidsmarkt door werkzoekenden gericht op te leiden, om zo ook de vergrijzing tegen te gaan. Voor het werven van nieuw personeel werkt het bedrijf nauw samen met o.a. uitkeringsinstanties, waaronder de gemeente Den Haag, door een leerwerktraject aan te bieden.

“Per 1 maart 2016 bestaat de opleiding tot Deskundig Asbestverwijderaar uit 2 onderdelen: DAV-1 en DAV-2. Naast de cursussen bestaat het leerwerktraject uit minimaal 240 uur praktische ervaring opdoen onder begeleiding van een mentor. Dit vindt plaats bij ons eigen asbestverwijderingsbedrijf en de verschillende partnerbedrijven die zich richten op de binnensaneringen en industriële asbestverwijdering. Het gehele traject duurt ongeveer drie maanden, waarna men een gecertificeerd asbestverwijderaar DAV-2 is. Op deze manier leiden wij op jaarbasis 80 tot 90 nieuwe asbestverwijderaars op.”

Aanbrengen van dakbedekking

Ook voor het aanbrengen van golfplaten verzorgt het bedrijf een opleiding, dit in samenwerking met producent Eternit. Tijdens de opleiding wordt onderwezen hoe de materialen volgens de fabrieksvoorschriften dienen te worden aangebracht. Voor de toepassing van de overige typen dakbedekking, en andere dakgerelateerde werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van zonnepanelen, onderhoudt het bedrijf samenwerkingsverbanden met specialisten in de markt.

Dit zijn veelal relaties uit het verleden van Jan van Kralingen, die ruim 30 jaar ervaring heeft in het monteren van golfplaten, panelen en leien. “Het zijn geen exclusieve samenwerkingsverbanden, maar wij werken wel uitsluitend met vertrouwde, en bewezen kwalitatieve partijen,” vertelt hij. “Omdat wij zo veel mogelijk in eigen hand willen houden, dragen we immers ook de verantwoordelijkheid voor het eindresultaat. Natuurlijk is prijs ook in onze sector een belangrijke factor, maar we doen geen concessies aan de kwaliteit. Wij willen in de markt een voorbeeldfunctie vervullen.”

Momenteel ligt het zwaartepunt van de activiteiten van het bedrijf in Noord-Brabant, Zuid-Holland en Gelderland. Men is van plan om medio 2017 een vestiging in een andere regio te openen. “We staan echter open om bijvoorbeeld dakdekkers- en/of asbestverwijderingsbedrijven te adviseren hoe zij dit concept ook kunnen toepassen.” besluit Dekker.

Eén ding is duidelijk: afwachten is geen optie. Er ligt een enorme markt te wachten en het is zaak vandaag, en niet morgen, te beginnen met het bedienen van deze markt.