Zoeken

Roofs 2016-04-44 Nieuwslijn

agenda

6-7 april 2016, Asbestos 2016
Ahoy’ te Rotterdam, Info: www.asbestos-int.com

11-17 april 2016, Bauma 2016
Messe München te München (D), Info: www.bauma.de

12-14 april 2016, Renovatie & Transformatie 2016
Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch, Info: www.renovatiebeurs.nl

21 april 2016, Symposium asbest & energie
Innovatoren te Venlo, Info: www.oesterbaai.nl

21 april 2016, 3e BIM praktijkdag
Jaarbeurs Utrecht, Info: www.bimpraktijkdag.nl

19 mei 2016, Landelijke Asbest Praktijkdag
Expo Houten, Info: www.asbestpraktijkdag.nl

27-28 mei 2016, NatuursteenVakdagen
Bouw & Infrapark te Harderwijk, Info: www.natuursteenvakdag.nl

personalia

Per 1 april 2016 versterkt Aart Jan van der Meijden het Nederlandse directieteam van Wienerberger bv. Als commercieel directeur wordt Van der Meijden eindverantwoordelijk voor de afdelingen verkoop (Straat, Dak, Gevel & Wand), pre & after sales, marketing, productmanagement en export. Bedrijfskundige Van der Meijden was hiervoor commercieel directeur van Trespa International bv, een wereldspeler in exterieur houtvezel panelen voor architectonische toepassingen.

Solar Solutions meldt groei van 25%

De organisatie van de zonne-energievakbeurs Solar Solutions heeft in 2016 een groei in bezoekersaantallen van 25% mogen verwelkomen. De beurs wist 4.824 bezoekers te trekken.

Vorig jaar trok de beurs 3.865 professionals. De exposanten geven in een eerste reactie aan hun beursdoelen zeer goed bereikt te hebben. Met een bezoekersgroei van 25% ten opzichte van vorig jaar kijkt de organisatie tevreden terug.

Rexel Nederland ging tijdens de vakbeurs voor het tweede jaar op rij aan de haal met de prijs voor de mooiste stand. SolarWorld werd gelauwerd voor haar bifacial-zonnepaneel. Het gebruik van de Passivated Emitter Real Cell (PERC) zonneceltechnologie en bifacial-zonnecellen levert volgens SolarWorld fors meer zonnestroom op. Het op Solar Solutions gelanceerde zonnepaneel dat de Innovation Award won bestaat uit 60 zonnecellen. De voorzijde van het zonnepaneel wekt het meeste stroom op, maar ook de achterzijde doet dit door indirect zonlicht dat gereflecteerd wordt om te zetten in zonnestroom.

De data waarop Solar Solutions volgende jaar plaatsvindt zijn 22 en 23 maart 2017.

Dakreflector, bevestiging van zonne-energie systemen op hellende daken

Afhankelijk van de constructie van het dak en de wijze van montage moet een installateur kunnen beoordelen op welke manier een zonne-energie systeem veilig bevestigd kan worden, waarbij elk dak en elk type systeem zijn eigen specifieke aandachtspunten heeft. Op initiatief van TNO, Holland Solar en BDA is, in samenwerking met een aantal leveranciers van bevestigingsmaterialen voor zonnepanelen, een instrument gemaakt, dat de installateur helpt vroegtijdig mogelijke risico’s te onderkennen en maatregelen te nemen. De Dakreflector geeft handvatten hoe je een hellend dak kan beoordelen op de geschiktheid voor de toepassing van een montagesysteem en een geschikte bevestigingsmethode. Deze publicatie is gemaakt voor beheerders, inspecteurs en installateurs van zonne-energie systemen en een draagt bij aan kwaliteitsverbetering. De Dakreflector kan worden besteld bij Holland Solar.

Monier introduceert betondakpan Innoslate

De Innoslate van Monier vertegenwoordigt de nieuwe generatie betondakpannen die scoort op esthetica, ecologie, ergonomie en economie. De fabrikant heeft een aantal belangrijke technische verbeteringen doorgevoerd. De vlakke Innoslate is breed toepasbaar en kan al op flauwe dakhellingen worden gelegd vanaf 15°. Bovendien legt hij makkelijk en snel. De betonpan is namelijk verpakt met de voorkant tegen de achterkant. Dat scheelt de dakdekker een handeling en dus tijd en inspanning.

NEN 6068  over branddoorslag en brandoverslag gepubliceerd

NEN heeft de gewijzigde norm voor de bepaling van de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag tussen ruimten gepubliceerd. Deze norm is in het Bouwbesluit aangewezen om de uitbreiding van brand in gebouwen te beperken.

Een methode voor de berekening van brandoverslag via dakopeningen, dakramen en dakkapellen is toegevoegd en daarmee vallen ‘achterover’ hellende gevels binnen het toepassingsgebied van de norm. Deze berekening resulteert voor de meeste situaties in kortere benodigde ‘veilige’ afstanden tot andere dak- en gevelopeningen dan de bestaande vuistregel.

Bij het opnieuw doorrekenen van bestaande situaties kan het daarom voorkomen dat er minder voorzieningen nodig zijn dan in het verleden zijn getroffen. Brandcompartimenten met een totale oppervlakte aan gevelopeningen van meer dan 50 % van de vloeroppervlakte behoren nu tot het toepassingsgebied van de norm. Gevelopeningen met een hoogte/breedte verhouding groter dan vier behoren nu tot het toepassingsgebied van de norm.

Randbeveiliging van Combisafe op Bauma 2016

Combisafe, een Honeywell-bedrijf en leverancier van tijdelijke collec­tieve beveiliging, zal op de Bauma (München, 11-17 april 2016) de huurmarkt de voordelen van zijn innovatieve randbeveiligingsoplossingen demonstreren. Een van de productinnovaties is de Steel Mesh Barrier Mark III. Het heksysteem, met een breedte van 2,6 m en een gewicht van 15,7 kg, voldoet volledig aan de norm voor tijdelijke randbeveiliging EN13374, klasse A, B en C. Hiermee komt het tegemoet aan de groeiende vraag van de Europese markten naar een systeem dat gemakkelijk en veilig te transporteren of te plaatsen is op en rondom bouwplaatsen.

Minister Blok bezoekt Active House renovatieproject in Montfoort

Het wooncomfort is enorm verbeterd en de woonlasten zijn gedaald. Dat was de boodschap die minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst maandag hoorde tijdens een werkbezoek aan De Poorters van Montfoort, een experiment waarbij tien sociale huurwoningen duurzaam gerenoveerd zijn volgens de Active House principes. Zie voor meer informatie over dit project ook Roofs mei 2013. Naast aandacht voor energiebesparing en energieopwekking is in dit project sterk ingezet op het verbeteren van wooncomfort en een prettiger leefklimaat. De minister sprak met verschillende bewoners over hun woonervaringen en de consortiumpartners, zoals Velux Nederland, over de totstandkoming van deze renovatie.

Minister Blok werd rondgeleid door één van de woningen van woningcorporatie GroenWest en had als doel kennis te nemen van de gebruikerservaringen van de bewoners en zich te laten informeren over het belang van binnenklimaat bij toekomstige renovatie en nieuwbouw. “Ik ben ontzettend tevreden met mijn woning. Het comfort is met sprongen vooruit gegaan. En dat de minister dan bij jou thuis op bezoek komt om een kijkje te nemen, dat is toch wel heel bijzonder,” aldus mevrouw Bouwman, bewoonster van een Active House.