Zoeken

Roofs 2016-05-34 Meervoudig dakgebruik stimuleert innovatie in valbeveiliging

Stichting Roof Update

Eyecatcher is een belangrijke speler in de markt van dakveiligheidsystemen. Het internationaal opererende bedrijf ontwikkelt haar eigen producten en deelt haar kennis over dakveiligheid onder meer via de Stichting Roof Update. Innovatie in veiligheidsproducten en diensten is constant nodig want nu er steeds meer mogelijk is op daken moeten steeds meer mensen voor onderhoud en installatie het dak op.

Eyecatcher geldt als een toonaangevende producent/ leverancier en internationaal distributeur van diverse ­valbeveiligingssystemen voor het veilig werken op hoogte. Alle producten die het bedrijf voert zijn in eigen huis ontwikkeld met als kenmertk Dutch Design & Dutch Quality. De innovatieve en gepatenteerde ontwerpen kenmerken zich naast kwaliteit en veiligheid in de eenvoud voor gebruik en installatiegemak. Het bedrijf werkt momenteel volop aan de ontwikkeling van diverse nieuwe producten in valbeveiliging en veiligheidsmiddelen.

Technisch Commercieel adviseur John Westbroek van Eyecatcher: “Wijzigingen in regelgeving of ervaringen vanuit onze dealers worden door onze R&D-afdeling direct opgenomen in het programma van eisen en worden meegenomen bij de ontwikkeling van nieuwe producten of systemen.

Zo werken we nu aan een nieuw dakankerpunt voor (licht) hellende daken die inspringt op de behoefte van diverse nationale en internationale leveranciers van zonnesystemen. Het concept is klaar en de verwachting is dat deze nog voor de bouwvak 2016 gelanceerd gaat worden. Hierbij is de huisstijl van Eyecatcher en de wens van de eindgebruikers volledig meegenomen. Veelzijdig toepasbaar, eenvoudig te installeren en uitvoerig getest en goed bevonden door de Notified Body*. De herkenbare kleuren maken de valbeveiligingssystemen goed zichtbaar en markeren duidelijk de veilige zone op daken.

Compleet veilig

Westbroek: “Ik kom in de praktijk vaak tegen dat de gebouw­eigenaren door de bomen het bos niet meer zien. Volgens de arbeidshygiënische strategie dient altijd eerst voorkomen te worden dat valgevaar ontstaat. Indien dit niet mogelijk is, dient te worden gekozen voor een collectieve oplossing. Pas in allerlaatste instantie komt een gemotiveerde keuze voor toepassing van individuele valbeveiliging ter sprake. Ik breng met mijn advies vier hoofdpunten voor hen in kaart:

 1. Toegangsmiddelen - Hoe kom ik bij mijn werkplek?
 2. Markering en signalering - Waar en wanneer dien ik ­aangelijnd/veilig te werken?
 3. Veiligheidssysteem - Welk systeem pas ik toe? Afhankelijk van werkzaamheden en frequentie van betreding.
 4. Toe te passen PBM’s - Welke PBM’s dien ik toe te passen bij welke systemen?

En bij voorkeur adviseer ik hen, bij een partij als de onze, het totaalpakket aan beveiligingsmiddelen aan te schaffen. Eyecatcher heeft het complete leveringsprogramma op het gebied van dakveiligheid en valbeveiliging in haar assortiment en alle valbeveiligingssystemen zijn uitgebreid getest en gecertificeerd. Hierbij komt dat wij een landelijk dekkend netwerk hebben van gecertificeerde installateurs die het gehele project van A tot Z kunnen verzorgen.”

Van dakanker tot offshore

Westbroek: “Eyecatcher, opgericht in 2008, begon als een leverancier van individuele dakankers, maar zag al snel in dat het ontzorgen van gebouweigenaren en werkgevers een partij vereiste die net als ons werkt maar ook een breed assortiment voert. De uitbreiding van het assortiment vonden we deels in de inkoop van hoge kwaliteit beschermingsmiddelen en veiligheidvoorzieningen.” Marco Schuurman: “Toch besloten we een eigen productontwikkeling te starten om aan de situaties op de Nederlandse daken te kunnen voldoen en om dakveiligheid naar een hoger plan te tillen. Als de producten gemakkelijk te installeren zijn, is er minder kans op fouten. Als ze gemakkelijk in gebruik zijn, is de kans groter dat mensen ze toepassen. Dat is steeds de focus bij het ontwikkelen of verbeteren van onze producten.”

Naast veiligheid op daken is Eyecatcher ook een gevestigde naam op het gebied van veiligheid in gebouwbeheer, industrie, offshore en voor installateurs van zonnepanelen en windenergie.

Komende ontwikkelingen

Het nationale en internationale dealer netwerk van het bedrijf is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Westbroek: “Ook in Amerika, waar veiligheid in de claimcultuur onder nog hogere druk staat, zijn onze producten goed ontvangen. We hebben inmiddels al een aantal mooie projecten mogen uitvoeren in het oostelijke deel van de Verenigde Staten en zijn momenteel actief betrokken bij het in beeld brengen van diverse veiligheidsoplossingen voor een grote opdrachtgever in de VS. We verwachten dat dit in 2016 verder zal groeien en dat het merk Eyecatcher zich als een olievlek over de Verenigde Staten zal gaan uitbreiden.”

“Om vooruitstrevend in de eigen en de internationale markt te blijven, focussen we continue op ontwikkeling” zegt algemeen directeur Marco Schuurman. “ Dat doen we op drie fronten. We ontwikkelen een aantal eigen nieuwe valbeveiligingsmiddelen en benaderen de markt op een innovatieve manier. Op dit moment zijn wij nog een relatief kleine speler in deze markt, maar door het verkregen vertrouwen in onze producten en service, meten wij ons inmiddels met ieder ander. En tenslotte sluiten we ons aan bij partijen als ­Stichting Roof Update om onze verworven kennis te delen met iedereen die op hoogte werkt. Want als de ontwikke­lingen doorgaan en we steeds meer dakvlakken gaan gebruiken voor installaties, groen- en wateropvang, zullen ook steeds meer partijen veilig voor onderhoud en installatie op daken terecht moeten kunnen. Veilig werken op hoogte mogelijk maken, dat is ons vak!”

* Een aangemelde (keurings)instantie (AKI) of notified body (NB, NoBo) is een door een overheid aangewezen keurings- of testinstituut dat van producten moet testen of zij aan de daarvoor geldende (Europese) richtlijnen voldoen.

De deskundigen van de Stichting Roof Update zijn werkzaam bij de volgende bedrijven:

 • BEN ROOS DAKBEDEKKING B.V. / DAKINNOVATOR B.V.
 • v.d. BIJL & HEIERMAN B.V.
 • BVB SUBSTRATES
 • CANAM SALES
 • EYECATCHER
 • GUSTAAF GROENSPECIALISTEN
 • HOLLANDSPORTS
 • JOOSTEN KUNSTSTOFFEN
 • JORU SUPPORT
 • POLYGUM
 • SEMPERGREEN
 • TEXPLOR GROUP