Zoeken

Roofs 2016-05-44 Nieuwslijn

agenda

19 mei 2016, Landelijke Asbest Praktijkdag
Expo Houten, Info: www.asbestpraktijkdag.nl

27-28 mei 2016, NatuursteenVakdagen
Bouw & Infrapark te Harderwijk, Info: www.natuursteenvakdag.nl

7-9 juni 2016, Provada 2016
Amsterdam RAI, Info: www.provada.nl

Lopen op daglicht

Voor een comfortabel gevoel in een woonruimte is een bron van natuurlijk licht belangrijk. De toepassing van platte daken in de hedendaagse architectuur vraagt om nieuwe oplossingen. Sinds kort biedt Fakro een beloopbaar dakraam voor het platte dak. Het platdakraam type ‘Walkable‘ (DXW) is voorzien van een versterkte vlakke glasplaat inclusief antislipstructuur en een krasvrije coating. Het raam kan probleemloos betreden worden en leent zich uitstekend voor platte daken waar een leefruimte onder zit. De inovatie is vanaf medio vierde kwartaal leverbaar.

Jury Daylight Award 2016 bekend

De jury van de Daylight Award 2016 is bekend:

  • Alexander Rosemann – Professor Building Lighting TU/e – voorzitter jury
  • Jeroen van Schooten – Team V Architectuur – winnaar Daylight Award 2014
  • Paul van Bergen – DGMR – bouwfysicus en jurylid sinds 2008
  • Peter Lindeman – Rodeca Systems – translucente bouwmaterialen
  • Kees van der Hoeven – Architectenwerk.nl – architect en auteur
  • Sander Mirck – Mirck Architecture – afgevaardigde Stichting Living Daylights

De jury nomineert in de categorieën grote gebouwen (>1.000m2) en kleine gebouwen (<1.000m2) maximaal 5 ingezonden projecten. Tijdens de inzendtermijn – tot 1 juni – kunnen architecten, opdrachtgevers, bouwfysici, projectontwikkelaars en adviesbureaus projecten aandragen voor de Award. De uitreiking vindt plaats in het najaar in een verrassend daglichtgebouw. De Daylight Award is een tweejaarlijkse kwaliteitsprijs voor gebouwen die daglichtkwaliteiten hebben en in de afgelopen twee jaar zijn opgeleverd.

Op bezoek bij de 104de editie van de Scheldeprijs 2016

De Belgische Tectum Group nodigde vele klanten en relaties uit om aanwezig te zijn bij de Scheldeprijs, de oudste wielerklassieker van België. Wesley Boer (21) is student Bestuurskunde aan de Hogeschool van Amsterdam en wielerliefhebber. Voor Roofs schreef hij onderstaand verslag van de dag.

Woensdag 6 april 2016 was de dag van het veelbesproken referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Een interessante en belangrijke dag als we de media mochten geloven. Onze zuiderburen waren op die dag vooral bezig met de 104de editie van de Scheldeprijs, de oudste wielerklassieker van België.

Als amateurwielrenner ben ik in 2015 natuurlijk naar de start van de Tour de France gegaan in Utrecht, de tijdrit in de binnenstad op een prachtige plek een kilometer voor de finish. Dit stond gelijk aan uren wielerplezier. Toen de uitnodiging van Mawipex binnenkwam met de vraag of wij naar de finish van de Scheldeprijs 2016 wilden komen was de keuze dus snel gemaakt.

De middag begon met de wedstrijd van de beloften, met aansluitend de wedstrijd van de professionals. Qua snelheid ging het bijna twee keer zo hard als tijdens de tijdrit, ze reden bijna 80 kilometer per uur in de eindsprint. Uiteindelijk wist Marcel Kittel (Etixx-Quick Step) in de sprint Mark Cavendish (Dimension Data) te verslaan. De best genoteerde Nederlander was Danny van Poppel (Sky).

Het was een compleet andere ervaring dan tijdens de Tour de France. Bij de Scheldeprijs was het meer zoals het ‘normaal’ is, ze komen razendsnel voorbij en als je geluk hebt komen ze nog een keertje langs. Op 6 april kwamen ze gelukkig vier keer langs, vier keer genieten dus!

Via dit artikel zou ik Mawipex graag willen bedanken voor deze ervaring. Het was ontzettend leuk om mee te maken.

Nieuw dak-natuurgebied in de maak met Rooftop Revolution

Op 14 april 2016 ging het allereerste crowdfunding- en crowdsourcingplatform voor groene daken ter wereld live met de eerste 5 Amsterdamse dakprojecten. De start van een Rooftop Revolution. Iedereen kan meedoen door een dakproject aan te maken of te steunen op www.rooftoprevolution.nl, zelfs als het dak niet van hem of haar is. Het is de bedoeling om samen een enorm dak-natuurgebied verspreid over de daken aan te leggen.Rooftop Revolution is een initiatief van De Groene Grachten en De Gezonde Stad en wordt ondersteund door de gemeente Amsterdam, Stichting DOEN, Rabobank,Rainproof, Let It Grow en Natuurmonumenten. Aangemelde projecten krijgen begeleiding van Rooftop Revolution bij het ontwikkelen van de daktuin.

NEN voortaan Koninklijk NEN

In 2016 bestaat NEN 100 jaar, een mijlpaal in de geschiedenis van normalisatie in Nederland. Tijdens het jubileumfeest ter ere van het 100-jarig bestaan van NEN in het Concertgebouw in Amsterdam heeft NEN het predicaat Koninklijk mogen ontvangen. Kees van der Waaij, bestuursvoorzitter van NEN, nam het predicaat in ontvangst uit handen van commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit.

Inventarisatie Drentse asbestdaken van start

Op vliegveld Hoogeveen is op 21 april 2016 het startsein gegeven voor een inventarisatie van asbestdaken in Drenthe. Vanuit een vliegtuig met ultramoderne camera’s werden vervolgens foto’s gemaakt, die met speciale techniek zullen worden ‘vertaald’. Per 2024 moeten alle asbestdaken in Nederland zijn vervangen. Asbest is een risico voor de gezondheid. In heel Nederland is er naar schatting 120 miljoen vierkante meter aan asbestdaken. In Drenthe is dat rond de 4 miljoen vierkante meter, maar precieze cijfers ontbreken.

BRON: Dagblad van het Noorden

Dubbelrol voor nieuwe Koramic VHV ventilatiepan

Wienerberger lanceert de Koramic VHV dakpan met een ventilatiesleuf. Deze horizontale opening is vanaf de straat nauwelijks zichtbaar waardoor de pan niet detoneert in een strak pannendak. De VHV ventilatiepan is gelijk ook de oplossing bij de bevestiging van zonnepanelen. De beugels van een zonnepaneel passen precies door de gleuf van de ventilatiepan. De beugel ligt helemaal vrij en zo is de kans op breuk van de pannen nihil.

Bewoners vaker ziek door ongezonde woningen

Bewoners van huizen met een slecht binnenklimaat hebben meer last van gezondheidsproblemen zoals concentratiestoornissen, griepverschijnselen en vermoeidheid. Nederlanders ervaren vooral hinder van vocht en onvoldoende frisse lucht in hun woning, hebben regelmatig last van keel en neus en ervaren hun eigen gezondheid als ondermaats. Dit blijkt uit een grootschalig Europees bewonersonderzoek van de Duitse Humboldt Universiteit in opdracht van de Velux Groep. Volgens Velux besteden wij in Nederland bij renovatie en nieuwbouw onvoldoende aandacht aan het binnenklimaat. Politiek en de bouwsector moeten meer samenwerken om de gezondheid van bewoners te verbeteren en productiviteitsverlies tegen te gaan.

Vitral actief in België en Nederland

Vitral, de Deense marktleider van metalen daklichten, is sinds 2015 ook vertegenwoordigd
in België en Nederland door ­Solid Trade uit Rotterdam. ­Vitral ‘brengt buiten binnen’ met
de op maat gemaakte, voor­geassembleerde daklichtoplossingen die veel vormvrijheid bieden. De 60 jaar ervaring in daklichten resulteert in vakmanschap op het gebied van daklichten die esthetisch zijn, functioneel (ze brengen daklicht binnen en verbeteren het binnenklimaat) en een goede energieprestatie geven voor duurzame gebouwen.

Fakro wint Red Dot Design Award 2016

Fakro heeft de prestigieuze Red Dot Design Award 2016 gewonnen voor het platdakraam DEF DU6. De Red Dot Design Award is een internationale prijs voor design die sinds 1955 jaarlijks uitgereikt wordt door het Design Zentrum Nordrhein Westfalen in Essen. Het winnende platdakraam met elektrische bediening bevat innovatieve technische oplossingen die gecombineerd zijn met een modern design. Door het minimalistische en strakke ontwerp valt het dakraam op binnen het totale assortiment van Fakro Dakramen.

Solatube heeft FM Keurmerk

Solatube is sinds kort ‘s werelds eerste en enige daglichtbuis met het Keurmerk. Het keurmerk is uitgereikt door FM Global, de grootste organisatie in verzekering van commercieel vastgoed en risico management. Het keurmerk garandeert dat het product objectief is getest en voldoet aan de hoogste internationale eisen. Om het keurmerk te krijgen zijn de daglichtbuizen uitvoerig getest, onder andere met een vuurtest, druktest en impacttest. Het keurmerk is van toepassing op de gehele reeks aan Solatubes, van de 160-DS tot en met de M-74 Skyvault.

Website en brochure over esthetiek zonnesystemen

Hoe plaats je zonnepanelen zo, dat ze geen pijn doen aan je ogen? De welstandscommissies van Nederland hebben een website en brochure gemaakt met adviezen over de beste manier om zonnepanelen neer te leggen. 8% van de Nederlanders vindt zonnepanelen zo lelijk, dat ze om die reden geen zonnepanelen aanschaffen. Het percentage dat knarsentandend toch maar besluit om zonnepanelen te plaatsen moet nog een stuk hoger zijn. De website MooiZon.nl komt die mensen tegemoet: een site vol tips en adviezen over het verzoenen van zonnepanelen en de architectonische kwaliteit.

Online inspiratie met kennis en blogs over oer-Hollands keramiek

De vraag naar duurzame en kwalitatief hoogwaardige producten in de bouw blijft toenemen. Wienerberger gaat daarom nadrukkelijker inspelen op specifieke informatiebehoeften op het gebied van keramische bouw- en bestratingsproducten. Zo lanceert de marktleider in keramische bouwmaterialen als eerste producent in Europa een speciaal blogplatform voor dakdekkers. Tevens is de website volledig vernieuwd en getransformeerd in een kennis- en inspiratieplatform, compleet met how-to-video’s en tips van vakprofessionals op het gebied van bouw- en bestratingsmaterialen.

Velux viert 75-jarig jubileum met wereldwijde festiviteiten

75 jaar geleden ontwierp de Deense ingenieur Villum Kann Rasmussen het allereerste schuine dakraam dat men kon openslaan. Sindsdien is de Velux Groep uitgegroeid tot een bedrijf met vestigingen in 40 landen en ongeveer 9.500 medewerkers dat het grootste deel van haar winst aan onderzoek, culturele doelen en milieuvraagstukken doneert. Het 75-jarig jubileum wordt gedurende het hele jaar gevierd met een reeks donaties en activiteiten. Zo worden dit jaar 14.500 Natural Light solarlampen aan Afrikaanse gemeenschappen gedoneerd. De lampen zijn van cruciaal belang, aangezien slechts een klein deel van de bevolking daar toegang heeft tot elektriciteit. Daarnaast schenkt het bedrijf in 30 landen gratis dakramen en lichtkoepels aan sportverenigingen. Ook Nederlandse sportverenigingen kunnen zich opgeven om hiervoor in aanmerking te komen en te zorgen voor een clubhuis met een gezond binnenklimaat. Op 1 april 2016 werd het jubileum intern groots gevierd. De medewerkers van Velux Nederland genoten deze dag volop van daglicht en frisse lucht op het IJsselmeer.

Diploma-uitreiking opleiding monteur metalen gevels en daken

Op 13 april 2016 kregen de leerlingen van de mbo-opleiding Monteur Metalen Gevels en Daken het diploma uitgereikt. De 13 leerlingen zijn in 2014 met deze opleiding gestart. De tweejarige opleiding is ontwikkeld door Dumebo DWS. De branchevereniging heeft deze opleiding ontwikkeld zodat de jonge generatie het vakmanschap beheerst om een gebouw te voorzien van een kwalitatief goed dak en kwalitatief goede gevel.