Zoeken

Roofs 2016-06-44 Nieuwslijn

agenda

10-12 juni 2016, Rotterdamse Dakendagen
Diverse locaties, Info: www.rotterdamsedakendagen.nl

13 juni 2016,Congres NulNu 2016
Jaarbeurs te Utrecht, Info: www.nul-nu.nl

14-16 juni 2016, Greentech
RAI te Amsterdam, Info: www.community-greentech.nl

21-24 juni 2016, Intersolar Europe 2016
Messe München, Info: www.intersolar.de

27 juni 2016, Nationaal Congres Sanitaire Technieken 2016
De Flint te Amersfoort, Info: www.tvvl.nl

PERSONALIA

Dakmerk

David Kemena heeft aangegeven zijn werkzaamheden voor Dakmerk te willen beëindigen. Het bestuur is hiermee akkoord gegaan en heeft een selectiecommissie (Dick v.d. Bom, Paul Dieben en Sjoerd Wildschut) samengesteld om een opvolger te zoeken. Na met diverse kandidaten te hebben gesproken heeft de ­selectiecommissie met unanimiteit mevrouw mr. J. Y.  (Jeanine) van Noordenne, aan het ­bestuur voordragen als kandidaat voor de functie directeur/secretaris. Het bestuur is hier unaniem mee akkoord gegaan. Van Noordenne  zal per 1 juli 2016 in dienst treden. David Kemena zal per 1 augustus zijn werkzaamheden voor Dakmerk beëindigen.

Derbigum lanceert nieuwe website

Derbigum lanceert een nieuwe website. Niet alleen de looks zijn veranderd, ook de inhoud is volledig vernieuwd.  De bedoeling is dat de bezoeker snel bij de gewenste informatie komt en een duidelijk en overzichtelijk beeld krijgt van de oplossingen en mogelijkheden. De site is ingericht naar negen oplossingen die Derbigum biedt in dakbedekkingsystemen. Hier wordt kort een opsomming en omschrijving gegeven met bijbehorende referenties en directe links naar producten, Stabu, BIM e.d. Tevens is de website mobiel toegankelijk met smartphone en tablet.

Gebundelde kennis dakisolatie helpt bij energiezuinige renovatie

De weg naar een duurzame en energiezuinige woning is niet standaard te omschrijven, iedere woning heeft zijn eigen vertrekpunt. Met de brochure ‘De stap naar een duurzame woning’ neemt Kingspan Unidek dakisolatie bij renovatie onder de loep. Er is uitgebreide informatie in opgenomen over wetgeving, achtergronden en oplossingen, compleet met uitvoerbare bouwdetails voor 3 typen dakrenovatie. De ­gebundelde kennis is bruikbaar gereedschap voor architecten en bouwers die betrokken zijn bij energiezuinige renovatie. Corporaties hebben er een handig hulpmiddel aan om conform afspraak alle huurwoningen voor 2020 te verbeteren naar minimaal label B.

Rockwool en Velux bekendste merken in de ruwbouwsector

In de ruwbouwsector is Rockwool het bekendste merk onder architecten. Deze isolatieproducent heeft de grootste spontane en totale naamsbekendheid onder voorschrijvers. Rockwool scoort tevens onder aannemers B&U goed en noteert ook hier de hoogste totale naamsbekendheid. Onder ­aannemers B&U heeft leverancier van daglichttoepassingen Velux de hoogste spontane naamsbekendheid. Dit blijkt uit onderzoek voor de ­BouwKennis Marketing Score Card Naamsbekendheid & Imago Ruwbouw 2016.

Wet voor Energieprestatievergoeding aangenomen

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel omtrent de Energieprestatievergoeding (EPV) aangenomen. Dit zal verhuurders stimuleren om huizen (vrijwel) energieneutraal te maken, omdat investeringen makkelijker kunnen worden terugverdiend. Door de aangenomen wet mogen verhuurders die hun woningen tot een (bijna) energieneutrale woning of nul-op-de-meter-woning renoveren, vanaf later dit jaar een energieprestatievergoeding aan hun huurders vragen. Over de hoogte van de vergoeding moeten de verhuurder en de huurder het eens worden.

Veel noviteiten op de Demodagen van All-up

De Demodagen van All-up zijn in relatief korte tijd uitgegroeid tot een ware jaarlijkse happening. De demodagen vinden plaats op donderdag 9, vrijdag 10 en zaterdag 11 juni aanstaande. ­Bezoekers kunnen primeurs bezichtigen zoals de nieuwe autohoogwerker van Klaas in het 3,5T segment, die een werkhoogte bereikt van 25 meter en een reikwijdte heeft van 17,5 meter. Ook de nieuwste 50 meter autokraan op een 18 tonner van Klaas is tijdens deze dagen te bekijken, evenals het totale ladderliften-programma van Paus en Geda.

De demodagen zijn:
op donderdag en vrijdag van 10.00 uur tot 19.00 uur
op zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur

Nieuwe trendrapportage Technische Installatiebranche gepresenteerd

OtIB presenteert de Trends en ontwikkelingen in de technische installatiebranche 2016. Dit jaarlijkse rapport gaat in op de bedrijvigheid, de arbeidsmarkt en de opleidingen in de branche en beschrijft een vergezicht tot 2020. Conclusie van dit jaar: de branche is herstellende en de werkgelegenheid daalt nauwelijks meer. Maar er zijn strategische keuzes nodig op het terrein van scholing en ontwikkeling. Het rapport is gratis te downloaden op de website van OTIB.

Inspectie SZW gaat controleren op onveilig werken op de bouwplaats

De Inspectie SZW gaat vanaf 9 mei tot en met eind ­oktober op 500 bouwplaatsen controleren of werknemers wel gebruik maken van persoonlijke beschermings­middelen. Voor bouwplaatsen geldt dat de werkgever bijna altijd verplicht is om deze middelen ter beschikking te stellen en de werknemer moet deze middelen op een juiste wijze gebruiken. Zowel werkgever als werknemer kunnen een boete krijgen als er overtredingen worden geconstateerd.

Werkgevers hebben de plicht om er voor te zorgen dat de werkzaamheden zo veilig en gezond mogelijk kunnen worden uitgevoerd. Allereerst moet geprobeerd worden om risico’s te voorkomen en als dat niet kan of redelijkerwijs niet mogelijk is, dan collectief maatregelen te treffen. Dat staat in de Arbeidsomstandighedenwet. Daar hoort in veel gevallen bij dat aan de werknemers persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking worden gesteld. Voorbeelden zijn handschoenen, reddingsvesten, veiligheidsbrillen, -schoenen, -helmen en -gordels en adem-, gehoor-, knie- en schouderbescherming.

Houdt de werkgever zich inderdaad aan alle verplichtingen, dan is er natuurlijk ook een verantwoordelijkheid bij de werknemer. Bij de werknemers zal gecontroleerd worden op het juiste gebruik van de bescherming. Houden werknemers zich ondanks voldoende beschikbaarheid en duidelijke instructies plus toezicht daarop van de werkgever niet aan de afspraken, dan kent de Arbeidsomstandighedenwet de mogelijkheid ook een werknemer boete aan te zeggen.

In 2012 heeft de Inspectie voor het laatst zo’n grootschalige controle gedaan. Bij 47% van de gecontroleerde bouwlocaties werden toen overtredingen geconstateerd. Opvallend was toen dat in meer dan de helft van de overtredingen de boete aan de werknemer werd opgelegd.

De dynamiek van een bouwplaats en de aard van het werk maken een vrijwel permanente beschikbaarheid en draagplicht van persoonlijke beschermingsmiddelen noodzakelijk om risico’s zo klein mogelijk te houden en letsel te voorkomen. Dat is een verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers samen.

Branders & Zo introduceert varkenshaarbrander VB-15

De universele varkenshaarbrander VB-15 wordt standaard geleverd met 40mm branderkop (type PL10), vervaardigd uit gietstaal(RVS). De brander is geschikt voor drogen, dakwerkzaamheden, voorverwarmen voor het lassen, smelten van sneeuw en ijs en andere verhittingswerkzaamheden. Het universele aspect van deze brander is dat de dakdekker er, indien gewenst een kleinere branderkop op kan schroeven. Er zijn immers werkzaamheden waarbij er geen zware branderkop noodzakelijk is en waar een 30 of 40mm kopje volstaat. De brander is voorzien van een stevige 3mm dikke aluminium beschermplaat en een aluminium beugel. De beschermplaat wordt vastgezet met robuuste messing moeren. De adapter voor het gebruik van de ‘PL10’ branderkop wordt er los bijgeleverd. Het verbruik van de varkenshaar­brander bij een gasverbruik van 4 bar is 6700g/h (86kw).

Brussel volgt Nederlandse aanpak bij duurzame projecten

De manier waarop Nederland bedrijven bijstaat om duurzame projecten te realiseren, vindt navolging in Brussel. De Europese Commissie gaat deze aanpak gebruiken bij een proef met ondernemers die vernieuwende milieuoplossingen bedenken. Bij deze aanpak probeert de overheid knelpunten weg te nemen bij duurzame plannen, onder meer door goed naar de regelgeving te kijken. Ondernemers zien in de regels vaak obstakels, maar in twee op de drie gevallen blijkt het probleem uiteindelijk niet te bestaan of is het makkelijk op te lossen.

Sempergreen biedt een duurzame toevoeging voor innovatieve ontwikkelingen

In het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in 2016 worden tal van activiteiten in Amsterdam georganiseerd om het innoverend vermogen van de Nederlandse samenleving te demonstreren. Zo vond op 14 april 2016 de zesde editie van de Innovation Expo plaats. Dit sluit aan op de topprioriteit van het Nederlandse voorzitterschap: het creëren van banen en het stimuleren van een innovatie-economie. Daarnaast is op de Kop van het Java-eiland de creatieve campus, ­FabCity, opgericht. Sempergreen is met haar duurzame producten aanwezig

Congres NulNu 2016: grip op energie en integrale bouwkwaliteit

Energieverbruik in met name bestaande woningen blijkt moeilijk voorspelbaar. Slecht geïsoleerde woningen, slecht ingeregelde installaties terwijl de woning een goede energiescore heeft, een energielabelberekening die niet aan de fysische realiteit is gerelateerd. Zulke factoren maken het lastig om energieverbruik goed in beeld te brengen en prestaties te garanderen. Het congres NulNu 2016 op 13 juni 2016 in Utrecht stippelt de route uit hoe de bouw en installatiesector in Nederland wel grip krijgt op energie en integrale bouwkwaliteit. Diverse sprekers spreken over tools en methodieken voor duurzaam ontwerp, toetsing en garantie. NulNu 2016 wordt georganiseerd door de Jaarbeurs en DNA in de Bouw.

Nationaal Congres Sanitaire ­Technieken 2016

In de praktijk blijkt dat directe lozingen van UV-hemelwaterafvoersystemen op oppervlaktewater soms verkeerd kunnen uitpakken. Hoe dat komt en kan worden voorkomen, wordt besproken op het TVVL Nationaal Congres Sanitaire Technieken dat plaatsvindt op 27 juni 2016 in theater De Flint te Amersfoort.

Het congres staat verder in het teken van dakgoten en de invloed van waterleidingsprinklers op de drinkwaterkwaliteit in de woning. Het programma wordt afgesloten met een korte presentatie over de activiteiten in het TVVL themajaar 2017 ‘WATER’ en de overhandiging van de digitale bibliotheek ‘Sanitaire Technieken 1970-2015’ van Will Scheffer. Deelnemers krijgen deze bibliotheek met meer dan 1600 documenten uitgereikt.