Zoeken

Roofs 2016-06-53 Asbestspecial: Voorwoord

Het thema ‘asbest’ is in de afgelopen jaargang van Roofs dominant geweest en niet zonder reden. Op dit moment liggen in Nederland ontzettend veel vierkante meters asbestdaken, die per 1 januari 2024 verwijderd moeten zijn – en moeten zijn voorzien van een nieuwe dakbedekking. We zitten al halverwege 2016, dus er resten nog slechts zeven en een half jaar om die enorme klus te klaren. Veel opdrachtgevers hikken nog tegen de investering aan en kijken de kat uit de boom - in de hoop, wellicht, dat de soep niet zo heet zal worden gegeten. Intussen blijft de deadline staan en zullen de werkzaamheden naarmate de deadline dichterbij komt alleen maar duurder worden.

In deze special wordt het onderwerp nog eens extra uitgelicht, met als doel het belang van dit onderwerp te onderstrepen. Jasper Kosters van ­Oesterbaai maakt u wegwijs in het woud van financiële regelingen. Yvonne Waterman van Waterman Legal gaat nader in op de aandachtspunten voor de werkgever. Ook zal in deze special worden ingegaan op het Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS) dat Rijkswaterstaat momenteel opzet, en dat een zekere sanering en stort van asbest moet borgen.

Er is inmiddels al heel veel geschreven en gezegd over het komende Asbestdakenverbod. Het komt er eigenlijk allemaal op neer dat er geen moment is te verliezen en er nu direct voortvarend actie moet worden ondernomen - maar dat dit wel op een verantwoorde manier moet gebeuren. Wij vertrouwen erop dat deze special daar een bijdrage aan kan leveren.

Edwin Fagel