Zoeken

Roofs 2016-07-23 Nieuwe titaniumbrander voorziet in vraag van de markt

Branders & Zo uit Zoetermeer brengt een nieuw type titaniumbrander op de markt. Directeur Jouke Winters licht de innovatie toe.

De leverancier is weliswaar relatief nieuw op de markt, maar in de loop der jaren heeft Winters veel ervaring opgebouwd in de ontwikkeling van branders voor o.a. dakwerkzaamheden. Begonnen in het familiebedrijf Odin bv, is hij momenteel actief met Branders & Zo. Naast een assortiment RVS branders biedt het bedrijf ook de DB-600ti, een titanium brander die is voorzien van enkele noviteiten.

“Het voordeel van een titanium dakbrander is bekend: titanium is een licht materiaal en dat maakt de brander ook licht in het gebruik,” aldus Winters. “Deze nieuwe dakbrander is voorzien van een verwisselbare branderkop en verlengpijp. De branderkoppen zijn in diverse diameters verkrijgbaar en de lengte van de verlengpijpen varieert van 150 tot 700 mm. Dit maakt de brander in diverse situaties op een optimale manier inzetbaar: er zijn immers werkzaamheden waar een kleinere branderkop voldoende is. Standaard wordt de dakbrander geleverd met een lengte van 600 mm: deze komt het meest voor. Op aanvraag zijn ook andere lengtes leverbaar. De aansluitmoer die op de handgreep wordt ­geschroefd sluit door de male-uitvoering 100% gasdicht.”

Accessoires

Het bedrijf levert alle dakbranders met een brandervoetje uit de sterke kunststof ABS. Hiervoor wordt een zogeheten ‘snap-on’-systeem gebruikt. Hiermee klemt het brandervoetje rond de verlengpijp van de brander. Door de ronde vormgeving wordt voorkomen dat de brander omvalt en even­­tueel schade kan veroor­zaken. Het voetje past op alle standaard (12 mm) verlengpijpen, daarmee is het geschikt voor gebruik op vrijwel alle merken dakbranders.

Tevens levert men de brander met een drukregelaar die speciaal voor dakwerk geschikt is. Doorgaans gebruiken dakdekkers een doorstroombegrenzer waarbij van de volle
gasdruk in de fles gebruikt wordt gemaakt. Het reduceer­ventiel, of drukregelaar, zorgt ervoor dat de druk gereduceerd wordt naar 4 bar. Dit is de exacte druk die benodigd is voor het gebruik van een dakbrander. Winters: “Veel mensen vergeten dat een branderkop luchtgaten en een inspuiter heeft, die op elkaar zijn afgestemd om een zo hoog mogelijk rendement uit de brander te halen. Meer druk op die inspuiter zetten heeft enkel tot gevolg dat je de vloeibare propaan de lucht in spuit – wat weggegooid geld is. Algemeen gesproken is een werkdruk van 4 bar voldoende voor dakwerkzaamheden.”

Winters geeft aan  hoge verwachtingen te hebben voor deze titaniumbrander “De DB-600ti is een doorontwikkeling op wat in de markt reeds aanwezig was en voorziet dan ook in een duidelijke vraag. De brander maakt het werk van de dakdekker gemakkelijker en kwalitatief beter.”