Zoeken

Roofs 2016-07-34 Nieuwslijn

Agenda

12 september 2016, Nationale AsbestFeitenCongres
Jaarbeurs utrecht, Info: www.asbestfeiten.nl

13-15 September 2016, Bouw Compleet Gorinchem
Evenementenhal Gorinchem, Info: www.evenementenhal.nl

13-15 september 2016, Installatie Vakbeurs Hardenberg
Evenementenhal Hardenberg, Info: www.evenementenhal.nl

4-6 oktober 2016, Vakbeurs Energie 2016
Brabanthallen ’s-Hertogenbosch, Info: www.energievakbeurs.nl

Demodagen All-up succesvol

De demodagen van All-up werden goed bezocht met als hoogtepunt de vrijdag middag/avond met een barbecue. Men toonde een aantal primeurs, namelijk de nieuwe 50 meter autokraan van Klaas, de nieuwe K23-33TSR City aanhangerkraan en de Theo 25 autohoogwerker.

Mobiel verankeringspunt voor werkzaamheden op hellende daken

Dakhaas.nl presenteert na een intensief ontwikkel- en keuringstraject haar nieuwe veilig­-
heidsproduct de Dakhaas voor de Nederlandse markt. Protect PBM uit Brummen brengt de Dakhaas sinds kort op de markt: een veiligheidsanker voor het veilig werken op hellende daken. Het betreft een combinatie van een constructieanker en een tijdelijk ankerpunt (positioneringsanker).

De Dakhaas bestaat uit een RVS constructieanker en een positioneringsgedeelte. De onderdelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden d.m.v. een koppelingsband met een lengte van 2 m. Het systeem is ontwikkeld voor het verrichten van kortdurende werkzaamheden op het hellende dak, waar een collectieve oplossing niet praktisch is. Denk daarbij aan het repareren van dakpannen, de montage van zonnepanelen, het schoonmaken van dakgoten, het aanslijpen van dakpannen boven het dakvenster, etc. Eventueel kan het anker ook worden gebruikt als gebiedsbegrenzer voor werkzaam­heden op een plat dak dat grenst aan een hellend dak.

Het constructieanker wordt met behulp van (minimaal) twee bevestigingsschroeven ­bevestigd aan een constructief van het houten dak, dus bijvoorbeeld gording, spantbeen of spoor. De minimale houtmaat bedraagt 30x70 mm. Het constructieve deel dient minimaal een kracht van 6,5 kN te kunnen opnemen. Na montage dient gedurende 15 seconden een trekproef van 5 kN te worden uitgevoerd. Na deze trekproef mogen er geen beschadigingen zijn opgetreden aan de constructie. Om te voorkomen dat het hout gaat barsten, adviseert de leverancier de schroeven vooraf te boren met behulp van een
4 mm boor.

Het positioneringsgedeelte is zoals gezegd speciaal voor dit systeem ontwikkeld en kan dan ook niet los van het systeem worden gebruikt. Het zit met een koppelingsband vast aan het constructieanker en wordt om de panlatten heen geklemd. Eventueel kan het positioneringsgedeelte dus worden verplaatst. Wel is het belangrijk dat zo dicht mogelijk bij het constructieanker wordt gewerkt en dat de lijn zo kort mogelijk wordt gehouden. Bij een val zullen de krachten in eerste instantie worden opgevangen door het positioneringsanker. Pas in tweede instantie wordt het constructieanker belast. De Dakhaas is door het Duitse Dekra Exam Gmbh getest en goedgekeurd volgens EN 795, klasse B. Dit is de enige klasse binnen de EN 795 waarbij ook het CE-Keurmerk kan worden verleend. De Dakhaas is alleen te gebruiken in combinatie met een full body harnasgordel conform EN361 en een demper EN355.

“Late betalingen kosten economie 7 miljard”

Dat veel opdrachtgevers hun rekeningen nog altijd vaak opzettelijk te laat beta­len, zorgt voor een flinke rem op de groei van het midden- en kleinbedrijf (mkb) en daarmee op de werkgelegenheid. Incassobureau Intrum Justitia heeft uitgerekend dat hierdoor op jaarbasis in Nederland voor in totaal 7 miljard euro afgeschreven moet worden. Dat komt neer op 2,6% van de totale MKB-omzet in 2015.

‘’Bedrijven in Nederland houden elkaar in de greep met een slechte betalingsmoraal’’, zegt directeur Rick Terra van Intrum Justitia Nederland.’’Het MKB heeft last van lange betalingstermijnen en late betalingen, maar wordt hierdoor gedwongen dit ook hun eigen leveranciers aan te doen. Bedrijven accepteren het omdat ze bang zijn klandizie te verliezen.’’ Volgens het incassobureau zien een kwart van de ondernemers de betalingsmoraal zelfs als bedreiging voor het voortbestaan van hun bedrijf

PERSONALIA

Per 13 juni 2016 is Jos van Bommel het team van CCM Europe komen versterken als Technisch Adviseur Regio Zuid voor de merken Resitrix® en Hertalan®. Van Bommel heeft ruim 30 jaren ervaring in verschillende functies in de platte daken branche, waaronder Unidek en Icopal.

CCM Europe heeft Ted Smit aangesteld als Key Account­manager Regiwo West en Niek Troost als Technisch Adviseur Regio West. Ted Smit is op 1 april 2016 het team van CCM Europe komen verster­ken als Key Account Mana­ger regio West voor de merken Resitrix® en Hertalan®. Hij was eerder werkzaam bij Patina Dakdenkers bv als werkvoorbereider/projectleider.

Niek Schouten is per 1 januari 2016 het team komen versterken als ­Technisch Adviseur Regio West voor de EPDM ­dakbedekkingssystemen Resitrix® en Hertalan®.
Hiervoor is hij werkzaam geweest bij Boko bv dak­bedekkers.

Dunner bouwen dankzij isolerende folies

Morgo Folietechniek heeft een tweetal nieuwe folies opgenomen in haar assortiment; de ProFol TLX Silver en de MorgoVent TLX Gold. De folies beschikken zowel over uitstekende beschermende als isolerende eigenschappen. Hierdoor slaan ze twee vliegen in één klap, met bouwfysisch tal van nieuwe mogelijkheden. Neem alleen al het feit dat door toepassing van de folies minder of zelfs helemaal geen ‘klassieke’ isolatie toegepast hoeft te worden om dezelfde, dan wel betere isolatiewaardes te krijgen. Hierdoor kan er dunner en dus met minder materiaal gebouwd worden, wat behalve bouwfysisch ook kostentechnisch tot grote voordelen kan leiden.

Votec Systems BV verkocht aan Hak4t groep

De Hak4t groep heeft per 17 mei jl. de activiteiten van Votec Systems bv uit Oud-Gastel overgenomen. Deze onderneming produceert lichtstraten en buitenzonwering en betekent voor Hak4t een completering van haar activiteiten in lichtoplossingen.

Votec is sinds november 1993 actief in de productie van daglichtconstructies. De producten worden in heel Europa toegepast, met name de export naar Duitsland groeit sterk. Door de overname vindt Votec aansluiting bij een grotere onderneming met een sterke marktpositie. Hierdoor kan de beoogde groei gerealiseerd worden. De Hak4t groep is al meer dan 25 jaar actief in daglichtconstructies en sinds enkele jaren ook in kunstlicht. Door deze combinatie is Hak4t in staat om haar klanten een full service lichtoplossing te bieden waarbij er een optimum ontstaat tussen natuurlijk zonlicht en dynamisch kunstlicht.

Richtlijn Steigers en Richtlijn Betonbekistingen en Ondersteuningsconstructies per 1 juli 2016 gratis

Met ingang van 1 juli 2016 zijn de websites van de Richtlijn ­Steigers en de Richtlijn Betonbekistingen en Ondersteuningsconstructies gratis toegankelijk. Op 9 juni ondertekenden ­
Gijs Buijs van de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven en Teus de Wit van Bouwend Nederland ­hiervoor een convenant. De bekendmaking vond plaats na een informatiemiddag waarin de Richtlijn Steigers en de nieuwe scholingsstructuur voor de steigerbouw centraal stonden.

De Richtlijn Steigers werd in 2009 geïntroduceerd en werd in 2015 gevolgd door de Richtlijn Betonbekistingen en Ondersteuningsconstructies. Tot nu toe was de toegang tot de websites gebonden aan een abonnementsysteem. Om de veiligheid in de branche verder te verhogen en voor alle marktpartijen een gelijkwaardig uitgangspunt te bieden, is besloten om de websites gratis te maken. Naast de websites zullen wel gedrukte versies van de richtlijnen blijven bestaan. Deze zijn tegen een vergoeding via de websites te bestellen.

De websites blijven bereikbaar via de webadressen www.richtlijnsteigers.nl en www.richtlijnbekistingenenondersteuningen.nl.

Monier introduceert BIM texturen applicatie voor dakpannen

Ontwerpers kunnen voortaan sneller hellende daken in 3D modelleren met behulp van de nieuwe BIM texturen appli­catie van Monier. De tool bevat de texturen van alle dakpanmodellen van Monier in alle beschikbare kleuren. De gebruiker krijgt hierdoor een goede indicatie hoe het toekomstige dak eruit gaat zien. Ook de basisgegevens voor ontwerp, werkvoorbereiding en calculatie zijn beschikbaar. Deze gratis tool van Monier is geschikt voor Revit en AutoCAD.

Chris Appels verlaat redactieraad Roofs

Na een periode van ruim vijfentwintig jaar zitting te hebben genomen in de redactieraad van Roofs heeft Chris Appels besloten zijn plaats af te staan aan de jongere generatie. ­Appels heeft in de loop der jaren als isolatiespecialist binnen de redactieraad vele bijdragen aan Roofs geleverd, waaronder de inmiddels legendarische reeks ‘Appels & Peeren’ die hij samen met Coen Peeren verzorgde. De redactie van Roofs wil Appels hartelijk danken voor zijn inzet al die jaren.

Met de oprichting van Steil Dak is hellende dakenspecialist Will Verwer verhuisd naar de redactieraad van het nieuwe vakblad voor de hellende dakenbranche. Appels en Verwer worden in de redactieraad opgevolgd door specialist zonne-energie Saskia ’t Hart ­(Holland Solar) en specialist asbest Yvonne Waterman (Waterman Legal).

Wooncomplex krijgt internationaal Passiefhuiscertificaat

Drie vrijstaande woningen in het meergeneratiewooncomplex GWLO in Oosterhout bij Nijmegen zijn begin juni vanwege bijzondere bouwkwaliteit gecertificeerd volgens de internationale passiefhuis-standaard. Door toepassing van duurzame bouwmaterialen, verwarming met een centrale houtsnipperkachel,  zonnecollectoren en 66 zonnepanelen, heeft dit bijna energieneutraal mini-wijkje nauwelijks energiekosten. De woningen zijn gecertificeerd door het Passive House Institute en behalen daarmee ruimschoots het hoogste energielabel (A+).