Zoeken

Roofs 2016-07-53 Werken op hoogte: Voorwoord

Niet lang geleden zat ik ’s ochtends vroeg achter mijn ontbijtbordje naar buiten te kijken. Bij de overburen stond een pannenlift opgesteld. Op de stoep stond een aantal pallets dakpannen. Terwijl ik nog mijn bordje cornflakes zat leeg te lepelen, kwam het busje met dakdekkers voorrijden. Ik was al een tijdje wakker, maar ik moest opnieuw mijn ogen uitwrijven. Niet de dakpannen, maar de dakdekkers zelf werden met de pannenlift naar het dak gebracht!

Dat het betreffende dakdekkerbedrijf geen andere keuze had, wil er bij mij niet in. De daken van de huizen in de wijk waarin ik woon zijn prima van binnenuit te betreden. Maar ook in het geval mijn buurman liever geen dakdekkers over de vloer zou hebben, zijn er tal van andere oplossingen voorhanden.

Voor personenvervoer is er een uitgebreid assortiment ladders, liften, hoogwerkers en steigers in de markt beschikbaar. Voor goederenvervoer zijn er o.a. de ladderliften en kranen. Het is buitengewoon onverstandig om het een voor het ander te gebruiken, eenvoudigweg omdat de betreffende middelen daar niet voor zijn ontwikkeld. Je verhoogt de kans op ongelukken en beschadigingen, die bovendien door het verkeerd gebruik van de middelen niet zijn verzekerd.

In dit specifieke geval heb ik mijn buurman op zijn verantwoordelijkheden gewezen. Ja natuurlijk: de werkgever is verplicht om ervoor te zorgen dat zijn personeel op een veilige manier de werkzaamheden kan uitvoeren – en de werknemer is verplicht om op een correcte manier gebruik te maken van de middelen die hem door de werkgever ter beschikking worden gesteld. De opdrachtgever (in dit geval dus mijn buurman) kan niet beoordelen of de werkzaamheden op een veilige manier worden uitgevoerd, maar hij dient zich er tijdens de offertefase wel degelijk rekenschap van te geven dat met een veilige werkpraktijk rekening wordt gehouden. Bovendien kan hij minimaal vermoeden dat er iets niet klopt als hij ziet dat een dakdekker in een pannenlift naar het dak wordt gebracht.

Het leek de redactie van Roofs goed om alles eens op een rijtje te zetten. Wat is de stand van zaken op het gebied van steigers, hoe werk je veilig met een hoogwerker, wat is het juiste gebruik van een (kooi)ladder – en wat zijn de actuele ontwikkelingen op het gebied van dakrandbeveiliging? Het resultaat is deze special. Hopelijk kan het bijdragen aan een praktijk waarin dakdekkers het niet in hun hoofd halen om in een pannenlift te gaan zitten.

Edwin Fagel