Zoeken

Roofs 2016-08-06 Uitbreiding skihal SnowWorld Zoetermeer is blikvanger

Met de opening van het nieuwe skiseizoen kan in de SnowWorld in ­Zoetermeer nog meer worden geskied dan al het geval was: de derde baan wordt met 105 meter verlengd naar 300 meter. Het betekende een mooie uitdaging voor dakdekkerbedrijf Neo Dak uit Drunen.

Je ziet hem al van ver: het dak van de verlengde skibaan van de Zoetermeerse vestiging van SnowWorld, de derde skibaan van Nederland. Na jarenlang van juridisch getouwtrek zijn de werkzaamheden dit voorjaar van start gegaan. Het nieuwe gedeelte van de skihal, waarbij het onderste gedeelte van de helling is uitgevoerd met een restaurant en het bovenste gedeelte met een panoramaplatform, komt op palen tegen het oude gedeelte aan te staan. Half augustus, op tijd dus voor het nieuwe skiseizoen, is de nieuwbouw opgeleverd.

Staalconstructie tegen bestaande skihal

Het gebeurt niet alle dagen dat je als dakdekker op een der­gelijk werk aan de slag kan. De hoogte en de hellingshoek van het dak maken het werk bijzonder. De nieuwe staalcon­structie is op palen tegen de bestaande skihal aan­gebouwd. Het betekent een uitbreiding van zo’n 5000 m². Het hoogste punt is 71 meter hoog en het dak heeft een hellings-hoek van 20º. Het nieuwe dak wordt uitgevoerd met twee lagen EPS isolatie: de Unidek Eco Plus en de Unidek Walker, beide 100 mm dik. Hierop werd een dampscherm aangebracht van Miofol 125 AV. De toplaag bestaat uit een Alkor pvc (dikte 1,2 mm) van leverancier Renolit. Deze werd mechanisch bevestigd met daarvoor geschikte tulebevestigers van VRF Europe.

Schematisch weergegeven is de dakopbouw dus:

 • Stalen ondergrond, profiel 106
 • Isolatielaag van 2x 100 EPS, Unidek Eco Plus en de Unidek Walker in halfsteens verband
 • Miofol 125 AV
 • Alkorplan F pvc dakbanen (1,2 mm), mechanisch bevestigd en in de overlappen met hetelucht gelast

Neo Dak is een dakdekkerbedrijf dat 10 jaar geleden is opgericht en tot voor kort uitsluitend optrad als onderaannemer. Door de opgedane ervaring en de expertise die het bedrijf inmiddels in huis heeft, is het steeds meer projecten in eigen beheer gaan uitvoeren, zowel in Nederland als in onze buurlanden (met name België). Het bedrijf is gespecialiseerd in de verwerking van kunststof dakbedekkingen. Roofs sprak met directeur Pawel Knebel over het project.

“Wij zijn een dakdekkerbedrijf dat werkt met overwegend ­jongens die graag doen wat voor anderen onmogelijk is,” vertelt Knebel. “Onze organisatie is daarop ingericht. Wij hanteren het motto ‘afspraak is afspraak’ en we kunnen door een degelijke werkvoorbereiding en kundig personeel met name op grote projecten een meerwaarde bieden. De ­voortgang moest goed worden afgestemd met hoofd­aannemer ASK Romein en onze leveranciers. E.e.a. werd op de bouwplaats georganiseerd door onze projectleider Rene Bos.”

Hellingshoek

Zoals gezegd is het nieuwe gedeelte van de skihal tegen het oude gedeelte aan gebouwd. Omdat het oude gedeelte al was voorzien van een Alkor pvc dakbedekking, moest het nieuwe gedeelte met dezelfde dakbedekking worden uitgevoerd. Na inspectie werd geconcludeerd dat de dakbedekking van het oude gedeelte nog goed voldeed en kon blijven liggen. Het was dan ook zaak ter plaatse van de overgang tussen het oude en het nieuwe gedeelte de dakbedekking goed schoon te maken en de nieuwe dakbedekking met behulp van hetelucht onder de oude te bevestigen. De kopbaan moest vanwege de afmetingen van het dak worden uitgevoerd met twee zijbanen die door de leverancier van de dakbedekking op maat werden geleverd.

Apart aan het dak van de SnowWorld Zoetermeer is natuurlijk de hellingshoek van 20º die het werken voor de medewerkers vermoeiend maakte omdat de werkzaamheden in een onnatuurlijke houding moesten worden uitgevoerd. De valbeveiliging bestond uit een hekwerk dat als dakrandbeveiliging rondom het dakvlak was aangebracht. Tevens was er tijdens de bouw een mogelijkheid om aan te lijnen via permanente dakankers.

Het dakdekkerbedrijf heeft de werkzaamheden binnen twee weken met gemiddeld 4 à 5 man uitgevoerd. Het re­sultaat is tot ver in de omtrek te bewonderen. Het skiseizoen kan beginnen!

Nieuwbouw SnowWorld Zoetermeer

 • Opdrachtgever: SnowWorld te Zoetermeer
 • Ontwerp: Algra & Marechal Architecten te Roosendaal
 • Hoofdaannemer: ASK Romein te Roosendaal
 • Dakdekker: NEO DAK bv te Drunen
 • Leverancier dakbedekking: Renolit Alkorplan
 • Leverancier bevestigingsmaterialen: VRF Europe bv te Deurne
 • Leverancier isolatie: Kingspan Unidek te Gemert
 • Leverancier dampscherm: Jevano te Tilburg