Zoeken

Roofs 2016-08-28 Wei Brothers neemt grootste zonnedak in Overvecht in gebruik

Zonne-energie

De grootste zonne-energieleverancier van Overvecht is Wei Brothers, im- en exporteur van Oosterse levensmiddelen. De circa 960 zonnepanelen op het 3000 m2 grote dak wekken nu net zo veel energie op als de koelcellen aan stroom gebruiken. Daarmee is het bedrijf zo goed als energieneutraal.

Gert Hardeman

De Wei Brothers kwamen op het spoor van de energiebesparingen en duurzame zonne-energie na een energiescan. Deze scan werd in 2013 in opdracht van de gemeente uitgevoerd door MKB Energieadvies. “Ik heb toen wat kleinere aanpassingen gedaan aan de verlichting en deed een koelkast de deur uit,” geeft directeur Hu aan. “Alles wat we voor het milieu kunnen doen, doen we. Natuurlijk ben ik in de eerste plaats ondernemer en kijk ik goed naar de kosten en de opbrengsten. Met zonne-energie bezuinig ik en ben ik groen bezig. De energieadviseur rekende me voor welke bezuinigingen ik met zonnepanelen zou kunnen bereiken en ik was enthousiast. Ja, dat wil ik. Natuurlijk speelt ook het milieu mee, maar je wil ook aan het eind van de rit geld overhouden. Zo simpel is het.”

Lening Energiefonds

De totale investering in zonnepanelen op het dak van Wei Brothers bedroeg zo’n 180.000 euro. Zonder exploitatiesubsidie zou de terugverdientijd ongeveer twaalf jaar zijn. “Dat is voor ondernemers veel te lang,” geeft Hu aan. “Vijf tot zes jaar, dat is nog te doen. Maar gelukkig had de energieadviseur een subsidie aangevraagd en kon ik het maximale subsidiebedrag ontvangen.” Bij de Wei Brothers ging het om een exploitatiesubsidie van 215.000 euro (10 eurocent per duurzaam opgewekte kWh) van de SDE, Stimulering Duurzame Energieproductie, aangevraagd bij RVO Nederland Deze subsidie zou gefaseerd worden uitbetaald over een periode van 15 jaar.

Goed nieuws, maar voor Hu tegelijkertijd ook slecht nieuws: “Ik moest dus eerst 180.000 euro neerleggen voor zonnepanelen en zie dat geld pas jaren later terug. Ook al was het subsidiebedrag hoger dan het investeringsbedrag, voor mij is dat geen goede investering.” Gelukkig bracht de energie­adviseur het bedrijf in contact met het Energiefonds Utrecht. Samen met dit fonds en zijn accountant zocht Hu naar andere financieringsvormen. “Onze huisbank dacht groen, maar zag uiteindelijk van medefinanciering af,” geeft Hu aan. “Het Energiefonds rekende alles door en vond het een gezonde business case. We zouden zo’n 146.000 kWh per jaar verbruiken en wellicht iets meer zelf opwekken. Daarmee zouden we energieneutraal zijn. Het Energiefonds wilde ons een lening van 90.000 euro verstrekken, de helft van de investering. Ja, toen werd ik weer enthousiast en als familie hebben we besloten de resterende 90.000 euro te investeren in de zonnepanelen. Met de energiebesparing financier ik nu de rente en de aflossing van de lening van het Energiefonds.”

960 zonnepanelen

Met zijn jawoord was Hu er nog niet. “Ik heb een analyse van de draagkracht van het dak laten uitvoeren door een specialistisch bedrijf. Ook heb ik een aanbesteding gedaan en het was lastig om als leek die offertes te beoordelen. Zonder de hulp van de energieadviseur, onze accountant en het Energiefonds was ik daar niet uitgekomen.”

Uiteindelijk heeft in september 2015 een Belgische installateur 960 zonnepanelen op het dak van Wei Brothers gezet. De panelen worden op afstand gemonitord voor hun performance en de levensduur is minimaal 25 jaar. Door de lening is de terugverdientijd teruggebracht naar acht jaar. “Dat is nog wel lang,” stelt Hu, “maar ik vind dat iemand moet beginnen hier in Overvecht. Ik wil graag de eerste zijn en goed voorbeeld doet volgen, hoop ik. Alle ondernemers zijn welkom: een kopje Chinese thee staat klaar. We gaan dan niet naar de zonnepanelen kijken, want dan zie je niets. Ik laat graag de rapportages en cijfers zien. Ik kan real time volgen wat ik opwek en bespaar en daar word ik als ondernemer blij van.”

Ontzorgen

In 2013 begon de oriëntatie en in de herfst van 2015 werd de eerste zonne-energie opgewekt. Terugkijkend op het proces van twee jaar heeft Hu nog tips voor de gemeente: “Ik denk dat de meeste ondernemers hier bezig zijn met ondernemen en geen tijd hebben om zich met zonnepanelen bezig te houden. Ontzorg ons. Energie is geen core business voor ondernemers. Financieel is het ingewikkeld rekenwerk; als je ‘ja’ hebt gezegd tegen zonnepanelen, sta je alleen voor het implementeren: hoe maak je de keuze voor een installateur, het type zonnepanelen, onderhoud en beheer? Het liefst zou ik een compleet pakket afnemen: voor die prijs ontvang je zoveel zonnepanelen inclusief installatie en onderhoud en daarmee bespaar je zoveel energie en heb je recht op die en die subsidies. Als dat er zou zijn, zouden veel meer ondernemers de stap naar zonne-energie maken.”

Zonnedak Wei Brothers te Utrecht

  • Grootte dak 3000m2
  • Hoeveel panelen 960
  • Geschatte jaaropbrengst 150.000 kWh