Zoeken

Roofs 2016-08-44 Veranderende dakenbranche dwingt tot innovatie

Stichting Roof Update

Nu de bouw zich langzaam herstelt na de moeilijke jaren, blijkt er veel ­veranderd voor dakdekkersbedrijven. Een nieuw landschap waarin de laagste prijs, de opkomende claimcultuur en nieuwe managers acteren, maakt een eind aan oude zekerheden. Een ­oplossing is te vinden in innovatie en kennisoverdracht.

John van Putten (midden) deelt kennis op de VvE Beurs Haaglanden met ­collega deskundigen Eduard Beekhuizen (links) en John Westbroek (rechts).

“Vroeger was het vaak zo dat je binnen een bedrijf carrière maakte. Als je binnenkwam als dakdekker kon je uitgroeien tot voorman of projectleider. Je kon zelfs in de directie van het bedrijf terecht komen. Zo had ik een groot aantal relaties van mijn leeftijd die na jarenlange ervaring in de praktijk nu sleutelposities hadden in hun organisatie. In de crisisjaren hebben we afscheid genomen van veel van deze vakmensen.” John van Putten, CEO van Ben Roos Dakbedekking bv, Dakinnovator bv en één van de oprichters van de Stichting Roof Update is net terug van vakantie en duikt weer in de realiteit van de Nederlandse ondernemer in de bouw.

“Die oudere generatie maakt plaats voor een nieuwe. De jongeren die nu de branche instromen, zien hun carrière niet binnen de muren van het bedrijf. Het is een stap op weg naar managementfuncties buiten het bedrijf. Of buiten de branche. Daardoor is er is veel minder lange termijn denken. Goed presteren in een paar jaar vergroot de marktwaarde van de manager. Ik constateer dat bij aanbestedingen de laagste prijs nog steeds de boventoon voert. Duurzame productkeuzes en uitvoering manifesteren zich op langere termijn en zorgen ondermeer voor lage onderhoudskosten. Dat is oninteressant voor het resultaat vandaag. We moeten daarom hard knokken om partijen te overtuigen dat aan kwaliteit een prijskaartje hangt.”

“Met die lage prijs komt toch een hoge kwaliteit- en service­eis. Direct klaarstaan voor de klant hebben we hoog in het vaandel, maar er zijn grenzen aan het haalbare. Bovendien is de toon verhard. Collega’s maken mee dat opdracht­gevers op een onvriendelijke, onredelijke manier hun recht willen halen. De Amerikaanse claimcultuur met het direct dreigen van juridische stappen steekt steeds vaker de kop op. Deze nieuwe realiteit is moeilijk voor mij en mijn collega ondernemers. Het maakt deze fase rommelig en onzeker. We kunnen er zeker van zijn dat het niet snel zal veranderen. Een goede ondernemer moet in staat zijn ook hier een oplossing te vinden, maar het is niet gemakkelijk!”

Opleiden bedrijf en opdrachtgever

“Als dit de realiteit is, zullen we enerzijds moeten zoeken naar slimme manieren om de gewenste hoge kwaliteit te kunnen blijven leveren en anderzijds de opdrachtgevers moeten overtuigen dat goede daken nu eenmaal niet voor niets gemaakt kunnen worden. We moeten hun kennis van zaken verhogen zodat ze bij het beoordelen van de offertes direct vraagtekens zetten bij de lage prijs die voor producten of diensten wordt opgevoerd. Ze bewust maken van de kwaliteit die ook na hun managementperiode vereist is.”

Binnen zijn eigen bedrijf werkt Van Putten hard aan innovatie. “Met Dakinnovator bv naast Ben Roos Dakbedekking verkennen we de mogelijkheden om traditioneel dakdekken te combineren met nieuwe producten en methoden. Er zijn diverse manieren om ons werk nog te verbeteren. In de logi­s­tiek, planning en dienstverlening proberen we gereedschappen uit de automatisering efficiënt toe te passen. De dakdekker van morgen maakt ook gebruik van nieuwe technieken in apps en software, maakt een nauwkeurige planning van het werk op basis van lokale weersvoorspellingen en gebruikt innovatieve producten om de kwaliteit van het werk en dakveiligheid te verhogen. Zo onderzoekt Dakinnovator bv
een nieuwe kleurloze coating die UV-stralen reflecteert en de levensduur van dakbedekking verhoogt. Eerder introduceerde het bedrijf de in Amerika zeer succesvolle Hydrotech dakbedekking.” Het bedrijf was met één van haar projecten genomineerd voor het Dak van het Jaar 2015.

Stichting Roof Update

Op het gebied van de kennisvergroting bij alle partijen in de markt is de Stichting Roof Update een belangrijke troef. Van Putten richtte samen met enkele collega-ondernemers dit kennisplatform in 2008 op. “Het delen van kennis met partijen in de keten zagen we aanvankelijk als voornaamste doel van de stichting. Het resulteerde in het deelnemen aan diverse onderzoeken naar innovatieve daktoepassingen, veel grensverleggende dakprojecten en vier concrete daksystemen die we vorig jaar introduceerden. We adviseren gebouwbeheerders, VvE’s, projectontwikkelaars en architecten over de diverse functies die een dak kan vervullen. Technische oplossingen voor zwaarbelaste daken en adviezen aan gemeenten om regenwaterbeheersing en vergroening van hun wijken aan te pakken. Onze scope is breed: van een bedrijventerrein tot de wijk in de stad. De actie Groene Tornado helpt buurtbewoners samen met locale professionals schuurdaken en aanbouwen in de buurt mooi en bio-divers te vergroenen.

Nu is de stichting uitgegroeid tot een belangrijk kennisplatform dat deelneemt aan de Green Deal Groene Daken 2, kennispartner is van Duurzaam Gebouwd en diverse lezingen geeft aan professionals over de mogelijkheden, veiligheid en kostenaspecten van duurzame daken.

Roofers Campus

Het delen van de kennis over wat er allemaal mogelijk is op daken krijgt binnen de ‘Roofers Campus’ van de stichting een structurele plek. Er wordt gewerkt aan een technische opleiding in samenwerking met de HAS in Tilburg waarin de diverse daktoepassingen in theorie en praktijk worden onderwezen aan het kader in de bouw. “En we werken aan een brancheoverschrijdende opleiding voor de dakdekker van morgen. Want als we het management hebben overtuigd van innovaties en een goede prijs/kwaliteitverhouding, moeten we ook de mensen hebben die het kunnen maken. De dakdekker van morgen kent de diverse dakproducten en weet ze op de juiste manier te verwerken. Die dakdekker is installateur, elektricien, hovenier, etc. Hij kan een sportdak aanleggen en beheerst de ins en outs van waterdetectiesystemen, dakveiligheid en watermanagement - om maar een paar specialismen te noemen die we op het dak tegenkomen.”

 

De deskundigen van de Stichting Roof Update zijn werkzaam bij de volgende bedrijven

 • BEN ROOS DAKBEDEKKING B.V. / DAKINNOVATOR B.V.
 • v.d. BIJL & HEIERMAN B.V.
 • BVB SUBSTRATES
 • CANAM SALES
 • EYECATCHER
 • GUSTAAF GROENSPECIALISTEN
 • HOLLANDSPORTS
 • JOOSTEN KUNSTSTOFFEN
 • JORU SUPPORT
 • POLYGUM
 • SEMPERGREEN
 • TEXPLOR GROUP