Zoeken

Roofs 2016-08-46 Glazen dak van Het Sieraad weer waterdicht

Projectbeschrijving

Het Sieraad is een centrum voor Kennis, Kunst en Werken waarin ­bedrijfsruimtes, broedplaatsen en een evenementen/horeca­gelegenheid aanwezig zijn. Het glazen dak van het monumentale pand in stadsdeel De Baarsjes in Amsterdam is met behulp van een vloeibare dakbedekking weer waterdicht gemaakt.

Het karakteristieke gebouw van architect A.J. Westerman opende haar deuren in 1924 als de 4’ Ambachtschool van de Maatschappij voor den Werkenden Stand. Het geldt als een voorbeeld van de Amsterdamse School. In 2005 werd het volledig gerestaureerd en nu biedt het ruimte aan creatieve ondernemers. Ook is er een café-restaurant in het pand gevestigd. Creatieve initiatieven van buurt­bewoners en lokale ondernemers worden door eigenaar woningcorporatie Ymere toegejuicht.

Monumentaal

Het unieke glazen dak van het monumentale pand vertoonde recentelijk helaas lekkages die zich uitbreidden. Het dak is voornamelijk opgebouwd uit glazen daglichtvoorzieningen. Het probleem van de lekkages zat hem in de (kit-)afdichting van de profielen waarmee de glazen delen zijn bevestigd. Alle aansluitingen betreffen een totaal van 1300 m1.

Dakdekkerbedrijf Klomp Dakbedekkingssystemen te ­Amsterdam is samen met Consolidated Nederland en Patina Dakdenkers verantwoordelijk voor het prestatie­gerichte beheer en onderhoud van de daken van de ­Amsterdamse woningcorporatie Ymere, waaronder Het Sieraad. Klomp heeft de woningcorporatie twee scenario’s voorgelegd om de lekkages op te lossen.

De lekkages waren wel met behulp van een kitafdichting op te lossen, maar dit bleek uiteindelijk geen goede optie omdat het een dure aangelegenheid zou worden om alle kit te verwijderen en opnieuw aan te brengen. Bovendien was de aangeboden garantieperiode niet erg lang. Daarom werd gekozen voor een systeem met de vloeibare kunststoffen op basis van PMMA van leverancier Triflex bv, waarbij de afdichtingen over de kitnaden en op het glas werd aangebracht. Het verlies van het glas/licht oppervlakte t.o.v. het origineel is op het geheel minimaal te noemen en door het verwerken middels strakke lijnen (conform de verwerkingsvoorschriften) van binnenuit niet waarneembaar.

Reinigen en waterdicht maken

Het werk was drieledig: eerst moesten de naden worden gereinigd en vervolgens worden voorzien van een glasprimer. Tot slot zijn de profielen afgedicht met twee verschillende systemen. Voor de afdichtingen werd voornamelijk gebruik gemaakt van de ProDetail in combinatie met het Speciaalvlies. Voor de kleinere tussengedeeltes werd gebruik gemaakt van de Profibre, een vezelversterkt systeem van Triflex. Beide ­afdichtingssystemen zijn goed met elkaar te combineren.

De werkzaamheden werden medio juli 2016 in samenwerking met Tissink Specialistische Afdichtingen (TSA bv) uitgevoerd. De veiligheidsharnassen die de verwerkers droegen werden bevestigd aan de veiligheidshaken die voor dit doel op de stalen constructie zijn bevestigd. Het dak is eind juli naar ieders tevredenheid opgeleverd. Het bedrijf heeft op het eindresultaat een garantie van 10 jaar gegeven.

Renovatie glasdak Het Sieraad te Amsterdam

  • Woningcorporatie: Ymere/Stadsdeel de Baarsjes te Amsterdam
  • Aannemer: Klomp Dakbedekkingsystemen te Amsterdam
  • Applicateur: Tissink Specialistische Afdichtingen (TSA) bv te De Hoeve
  • Leverancier vloeibare dakbedekking: Triflex bv te Zwolle