Zoeken

Roofs 2016-09-27 Welke aandrukrol gebruik je in welke situatie? (premium)

Special Branden en lassen

Een goed gelaste naad is essentieel voor een waterdicht dak. Naast het op de juiste temperatuur en met de juiste snelheid branden van de naden,is het aandrukken van de naad belangrijk. De aandrukrol is één van de meest dagelijkse accessoires waar een dakdekker mee werkt. Maar aan ­welke eisen moet dit gereedschap voldoen?

Vrijwel alle fabrikanten van dakdekkermaterialen en leveranciers van branders en handföhnen leveren een assortiment aandrukrollen, ze zijn in elke dakgroothandel te verkrijgen. Er zijn verschillende aandrukrollen voor het aandrukken van bitumineuze en kunststof of EPDM dakbanen. Er is bovendien een variëteit in de lengte en breedte van de aandrukrollen als ook in het toegepaste materiaal. De juiste soort drukrol is essentieel voor het behalen van optimale resultaten bij het branden of (hand)lassen. Voor elke verschillende membraan- en lasmethode is er een aparte rol.

Verschillende typen

Er zijn aandrukrollen met rollen van silicium, staal en PTFE. De silicium (silliconen) rollen zijn met name geschikt voor toepassing bij kunststof en EPDM dakbanen. Ze zijn minder geschikt voor het aandrukken van de naden van bitumineuze dakbedekkingen omdat bitumen aan de siliconen blijft plakken. Voor de verwerking van bitumineuze dakbedekkingen zijn de stalen rollen beschikbaar. De PFTE rollen zijn geschikt voor het verbinden van TPO, FPO en gelijksoortige materialen.

De standaard diameter van de rollen is 33 mm. De breedte varieert al naar gelang de breedte van de lasnaad. Houd dus goed in de gaten of de juiste aandrukrol voor de juiste toepassing wordt gebruikt. Standaard worden de breedten 28, 45 en 90 mm aangeboden.

De kwalitatieve aandrukrollen zijn voorzien van integrale kogellagers. Deze zorgen ervoor dat de rol licht over het werkoppervlak kan lopen, waardoor het werk wordt veraangenaamd en de levensduur van de aandrukrollen wordt gemaximaliseerd. De lengte en de vormgeving van de handvatten verschillen per fabrikant. Het is het beste om een ergonomisch vormgegeven handvat te kiezen. Niet alleen werkt dit prettiger, maar ook zorgt dit ervoor dat men zo goed mogelijk de vereiste druk kan zetten.

Zoals eigenlijk met alles, loont ook in dit geval een keuze voor kwaliteit. Op de langere termijn is de investering in een kwalitatieve aandrukrol gunstig voor zowel het werk als de werknemer – en de levensduur van de aandrukrol zelf.