Zoeken

Roofs 2016-11-38 “Verbazingwekkend hoeveel energie de zon kan leveren”

Zonne-energie

“Zelfs als het bewolkt is, genereren onze 1010 zonnepanelen 40kW zonne-­energie. Op topdagen hebben we een constante stroom van 200kW, vergelijk dat met een 300 pk dieselmotor op het dak.” Ondernemer Wim Borst, directeur van machinebouwbedrijf Boreco, gevestigd op het Strijkviertel in De Meern, is een warm voorstander van energiebesparing: “We zijn denk ik het eerste en enige energieneutrale bedrijf in Utrecht. “

Ook in de machines die Boreco maakt, spelen duurzaamheid en energiebesparing een steeds grotere rol. Borst: “Wij ontwerpen, ontwikkelen en produceren machines voor melkveehouderij en fruitteelt. Daarnaast maken we machines voor industriële toepassingen. Het directe contact met de eindgebruiker is essentieel. Je wilt iets ontwerpen en maken dat werkt en de klant verder helpt. Duurzaamheid en energiebesparing spreken ons aan. Vanuit de techniek, maar ook vanuit het oogpunt van zuinig op de aarde zijn.”

Warmteterugwinning

Op het dak staat een installatie voor warmteterugwinning. Borst: “Met een warmtewiel verwarmt de uitgaande lucht de inkomende lucht en daarmee bespaar je op verwarming van de binnenruimtes. Het rendement van warmteterugwinning is hoog en er zijn subsidies voor. Met onze vloerverwarming en -koeling verlagen we de energiebehoefte nog meer.”

Energiescan en led-verlichting

In 2014 heeft het bedrijf in opdracht van de gemeente Utrecht een energiescan laten uitvoeren. Borst: “Dit kan ik iedere ondernemer aanraden. Je krijgt inzicht in je verbruik, de pieken, de dalen en de stroomvreters. Daarnaast kun je aan de slag met verbeterpunten voor energiebesparing. Wij hebben onder meer onze verlichting aangepast met bewegingssensoren, zodat er niet onnodig lampen staan te branden, terwijl er niemand aanwezig is. Verder zijn we overgestapt op led-verlichting. Techneuten als we zijn, hebben we wel eerst verschillende types getest op lichtopbrengst en energiebesparing. Led-verlichting is een gouden tip. Mijn advies aan ondernemers: begin eraan. De terugverdientijd is in ons geval nog geen twee jaar. Dat kan omdat wij zes dagen in de week van 7 tot 18 uur werken. We hebben dus veel branduren. Als je meer dan 8 branduren hebt: stap over, je hebt een hoog rendement en mooi licht.”

1010 zonnepanelen, 262.000 kWh

Sinds half juni 2016 leveren 1010 zonnepanelen op het dak de zonne-energie. “In eerste instantie hebben we een aanvraag SDE (Subsidie Duurzame Energie) gedaan voor 280.000 kWh per jaar met 1250 zonnepanelen op het dak. Uit berekeningen bleek echter dat ons dak die belasting niet aankon en versteviging was te kostbaar. Ik kon aantonen dat we door de led-verlichting al een daling van de energiebehoefte hadden gerealiseerd en daardoor ontvingen we uiteindelijk een subsidie voor 1010 vaste zonnepanelen, goed voor zo’n 262.000 kWh. De totale investering was zo’n 250.000 euro. Naast de subsidie konden we ook nog een groene lening bij de bank krijgen.”

Opbrengstgarantie zonne-energie

Borst ging met drie leveranciers om de tafel zitten. Ook be­zocht hij bedrijven met zonnepanelen om van hun ­ervaringen te leren “Uiteindelijk zijn we met het bedrijf Beter Duurzaam BV uit Apeldoorn in zee gedaan. Zij checkten de belastbaarheid van het dak grondig en kwamen met advies voor de benodigde ballast voor stevige wind. De zonnepanelen zijn in twee weken tijd geïnstalleerd en vanaf de eerste dag gebruiken we zonne-energie.”

“Verbazingwekkend hoeveel energie de zon kan leveren, zelfs op bewolkte dagen. Ik kan de energieopbrengsten goed monitoren: per kwartier heb ik inzicht.” Op de zonnepanelen zit 15 jaar garantie en ze hebben een levensduur van 25 jaar. Borst heeft een tip: “Ik heb een opbrengstgarantie bedongen in het contract. We evalueren de opbrengsten elk jaar. Als ik de beloofde energieproductie niet haal, komt de leverancier met oplossingen. “