Roofs 2016-11-40 Lichtgewicht groendaksysteem voor daken van woonboten
Begroeide daken
Op twee woonboten aan de Amsteldijk in Amsterdam is onlangs een groendak aangebracht met behulp van een nieuw lichtgewicht systeem van Sedumworld. De leveranciers hebben de ambitie het daklandschap van de Nederlandse woonboten te vergroenen.
Het betreft twee woonboten (de IJsvogel en de Risico) die beiden ruim 100 jaar oud zijn en ieder een dakoppervlak van zo’n 55 m² hebben. Zoals bij zoveel woonboten vormde een zeil een groot deel van de waterdichtheid van de boot. Daaronder waren de daken van de woonboten voorzien van Foamglas isolatieplaten en een bitumineuze dakbedekking. Eén van de bewoners vertelt dat de daken zo oud waren dat op verschillende plekken lekkage was ontstaan. Omdat de naastliggende woonboot hetzelfde probleem had, is besloten de daken gezamenlijk te renoveren.
De voorkeur ging uit naar een groendak omdat dit een geluiddempende werking zou hebben. Regen en hagel veroorzaakten in de oude situatie namelijk veel geluidsoverlast en met het aanbrengen van het groensysteem wordt het geluid sterk gereduceerd. Ook wilde men op deze manier de uitstraling van de woonboten verbeteren. Tenslotte was de isolerende werking in zowel zomer als winter een mooie bonus. Via een advertentie in het magazine voor woonbootbezitters kwam men uiteindelijk terecht bij een systeem van Sedumworld uit Vinkeveen. In samenwerking met dakdekkerbedrijf Hester Dakwerken uit Alphen aan den Rijn en leverancier Wecal is vervolgens een plan van aanpak gemaakt.
Ivan Hester van het dakdekkerbedrijf vertelt over de werkzaamheden. “Wij zijn een allround dakdekkerbedrijf en hebben zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten in portefeuille, zowel kleinschalig als grootschalig. Wij hebben kwaliteit en innovatie hoog in het vaandel staan. In dit geval was het niet nodig om de hele dakopbouw te verwijderen omdat de Foamglas isolatie nog voldeed. Ook de oorspronkelijke daglichtvoorzieningen konden blijven liggen. Dat laatste betekende wel dat de dakopbouw niet te hoog mocht worden omdat anders de aansluitingen zouden moeten worden aangepast. De oorspronkelijke dakbedekking is verwijderd en vervangen door een wortelwerende BIIG.”
Wilco den Hartog, technisch commercieel adviseur van Wecal, vertelt dat BIIG een APP/TPO-gemodificeerde dakbedekking heeft die in dit soort situaties met name een goede keuze is vanwege de dubbele wapening (glasvlies en polyester). Dat maakt de dakbedekking bestand tegen de belasting van daktuinen en groendaken. Met de Antiroot-toevoeging in de bitumen wordt voorkomen dat de wortels van de plantengroei na verloop van tijd de dakbedekking kunnen aantasten.
Groendakpakket
“De moeilijkheid met groendaken op woonboten is vaak het gewicht,” vertelt Jan Mossel van Sedumworld. “Wij hebben een groendakpakket ontwikkeld dat waterverzadigd een gewicht heeft van slechts 44 kg per m². Het geheel is opgebouwd uit een zogeheten 123-systeem: het bestaat uit sedummatten op een kunststof drainagemat, die op hun beurt weer op een dunne substraatmat worden aangebracht. De substraatmat bestaat uit gemodificeerd steenwol en heeft bij nat weer een waterbufferend effect. Er is tevens een lichtgewicht cassettesysteem beschikbaar, dat een waterverzadigd gewicht heeft van 58 kg per m².”
“Het 123-systeem is eenvoudig aan te brengen. Het dakdekkerbedrijf heeft de gehele dakrenovatie binnen vijf werkdagen uitgevoerd. Het aanbrengen van de dakbedekking is specialistisch werk, maar volgens Mossel was het groendaksysteem ook aan te brengen geweest door de bewoners: “Voor de plaatsing van dit systeem is geen vakkennis vereist.”
De daken werden op 28 oktober 2016 feestelijk in gebruik genomen met een glas champagne, dat werd geserveerd door personeel van het tegenover gelegen Amstel Hotel. De woonbooteigenaren vertelden bij deze gelegenheid zeer tevreden te zijn met het groendakpakket op de daken. De technische en esthetische voordelen waren prettig, maar de aanschaf werd voor de eigenaren extra aantrekkelijk gemaakt door de financiële bijdrage d.m.v. een groendak subsidie van de Gemeente Amsterdam. Overigens hebben de meeste grote steden in Nederland een subsidie voor de begroening van woonboten en arken beschikbaar.