Zoeken

Roofs 2016-11-44 Nieuwslijn

agenda

25 januari 2017, Solar Business Day
Landgoed de Horst te Driebergen, Info: www.solarsolutions.nl

6-10 februari 2017, Bouwbeurs 2017
Jaarbeurs te Utrecht, Info: www.bouwbeurs.nl

22-23 maart 2017, Solar Solutions Int.
Expo Haarlemmermeer, Info: www.solarsolutions.nl

24 maart 2017, Prijsuitreiking DakAward
Hotel Zuiderduin te Egmond aan Zee, Info: www.dakvanhetjaar.nl

Mondiale winnaars International VELUX Award 2016 bekend

De winnaars van de International VELUX Award 2016 voor architectuur­studenten zijn bekend.  De winnaar van de hoofdprijs in de categorie ­‘Daylight in Buildings’ is geworden: ‘Redistribution of Light’ van Kwang Hoon Lee, Hyuk Sung Kwon en Yu Min Park uit Korea. De hoofdprijs in de categorie ‘ Daylight Investigations’ ging naar: ‘Touch the Light - Why we focus on the blind’ van Jiafeng Li, Chenlu Wang, Guiding Yao, Jiebei Yang, Lushan Ao, Xiaoqi Chen en Jiawen Li uit China. Het globale thema van de International VELUX Award is Light of Tomorrow. Sinds de eerste editie in 2004 is de Award uitgegroeid tot de grootste competitie in zijn soort voor architecten die de gebouwen van onze toekomst zullen ontwerpen. Dit jaar ging de competitie op zoek naar de toekomst van daglicht in de gebouwde omgeving met inspirerende creatieve onderzoeken binnen de thema’s ‘Daylight in Buildings’ en ‘Daylight Investigations’.

Een klimaatbestendige stad met het ZinCo Spacer-element

Door klimaatverandering en toename van het verharde oppervlak krijgt regenwater steeds minder de kans om natuurlijk te infiltreren in de bodem. Bufferen en het vertraagd afvoeren van regenwater op daken is hierin een oplossing. Met het Spacer-element biedt ZinCo nu een effectieve en groene manier om overbelasting van ons rioolstelsel tijdens piekbuien te voorkomen.

Nieuw gootsysteem voor na-geïsoleerde daken

Bij het na-isoleren van een hellend dak wordt de pannenlijn verhoogd. Het gevolg is dat de afwatering via de bestaande dakgoot en de aansluiting met het ongeïsoleerde dak van de buren een uitdagende klus wordt, zowel bouwkundig als esthetisch. Om dergelijke knelpunten snel en eenvoudig op te lossen, introduceert IsoBouw de SlimFix RenoGoot. Met dit innovatieve gootsysteem kan een met SlimFix Reno+ of SlimFix RenoTwin nageïsoleerd dak in slechts enkele handelingen waterdicht worden afgewerkt. Bouwkundige aanpassingen, zoals het vervangen van de bestaande goot, worden hiermee overbodig. Bovendien leidt dit tot een mooi esthetisch eindresultaat. Zelfs bij doorbuigingen van het dak blijven de profielen aansluiten zodat de waterdichte en esthetische eigenschappen gewaarborgd blijven.

Omdat de mate van ophoging bij het te isoleren dak afhankelijk is van de gewenste isolatiewaarde, is de ­horizontale en de verticale RenoGoot leverbaar in 3 types: S, M en L. Om de montage te vereenvoudigen wordt de SlimFix RenoGoot als een compleet montagepakket aangeleverd, inclusief bevestigingsmateriaal.

Derde Dealerdag Dakgootpreventie georganiseerd

Op 25 november jl. werd in Van der Valk Veenendaal de derde Dealerdag van Dakgootpreventie gehouden. Op deze Dealerdag werd inhoudelijk ingegaan op de marktontwikkelingen en werd er een prognose geschetst voor de komende jaren. Tevens werden de dealers toegesproken door gastspreker Richard Lenders (directeur Compri Aluminium), die de innovaties in de aluminiumsector besprak. Met een groei van maar liefst 30% in 2016 wordt er door Dakgootpreventie positief vooruit gekeken naar 2017.

Assortiment Royal nog beter afgestemd op NEN 6050 brandveilig detailleren

Sinds 2009 is de NEN 6050 een norm in brandveilig detailleren. Nu ruim zeven jaar later constateren we dat de dakaannemers en verzekeraars elkaar steeds beter vinden. Ook Royal Roofing Materials stemt af op deze ontwikkelingen en heeft een aantal producten toegevoegd aan de lijn voor brandveilig werken met bitumen.

Nieuw in het assortiment is de Royalstick Edge ZK. Deze zelfklevende randstrook is voorzien van de leislag Mineral natural black of de Black granulate. De overlappen en aansluitingen worden op het dakvlak met de föhn en daar waar niet in strijd met NEN 6050 met de brander aan elkaar gehecht.

De bekende randstrook Royalstick ZK heet nu Royalstick Base ZK. De rol is verkrijgbaar in diverse afmetingen.

Verder is de Royal ZK Primer aan het assortiment toegevoegd: voor het kleinere werk in een spuitbus, voor het grotere werk is er een drukvaatje verkrijgbaar. In vrijwel alle gevallen kan de ondergrond snel en efficiënt worden voorzien van een uitstekende hechtlaag.

Kompakt 2.0 WTW/WP verkrijgbaar

De Kompakt 2.0 WTW/WP voor luchtwarmtepompen is nu verkrijgbaar. Deze nieuwe variant binnen de Kompakt 2.0-serie biedt een oplossing voor alle dakhellingen (15°-55°). De innovatie biedt een combinatie met een luchtwarmtepomp voor het energieneutraal maken van woningen. Het minimaliseren van de luchtweerstand in het toe- en afvoerkanaal is cruciaal voor een goede opbrengst van de warmtepomp. Een diameter van 200 mm inwendig is hierbij noodzakelijk. Daarom is de innovatie voorzien van een enkelwandige HDPE-doorvoer Ø 200 mm. Het luchtkanaal kan onderdaks verlengd worden met geïsoleerd spiralo 200 mm.

Doorstart Platform Preventie Valgevaar

Het platform Preventie Valgevaar – voorheen ondergebracht onder het Hoofdbedrijfschap Ambachten – heeft een doorstart gemaakt. Het Platform is een samenwerkingsverband van partijen die te maken hebben met werken op hoogte met als doel: het veilig werken op hoogte stimuleren en verbeteren. Met SBD en VEBIDAK is uiteraard ook de platte dakenbranche hierin vertegenwoordigd. Het platform is bedoeld als ontmoetingsplaats waar ervaringen worden uitgewisseld en activiteiten projectmatig worden opgepakt, zoals:

• Opvolging en naleving van het Toetsingskader veilig onderhoud op en aan gebouwen (Bouwbesluit)

• Veiligheidsbewustzijn vergroten en stimuleren tot (bij)scholing.

Verdere deelnemers zijn (onder andere): VSB, OSB, VFR, HHD, VVT, KCG, ASPB, UNETO/VNI, Romazo en Holland Solar.

Aabo Trading Zoetermeer is compleet vernieuwd

Aabo Trading Zoetermeer, met een leeftijd van bijna 30 jaar de oudste vestiging van de landelijk opererende dakgroothandel, heeft een intensieve metamorfose ondergaan. Geheel in lijn met de recent geopende vestigingen in Den Haag en Haarlem, is ook de vestiging in Zoetermeer nu voorzien van een uitgebreide shop waarin gereedschap, de nieuwste powertools, persoonlijke beschermingsmiddelen en werkkleding maar ook het HWA-pakket van Rheinzink en van Dyka in de schappen liggen. Daarnaast is er een zetterij in het pand gevestigd waarin zink, Plastisol en PVDF direct na opdracht worden gezet.

PDH systeem voor platte daken

Unilin biedt voor het isoleren van verwarmde ruimtes met een baanvormige dakbedekking voor plat- of flauw dak het PDH-systeem. De samenstelling van een DS D-element in combinatie met dampremmende laag en een Utherm PIR L isolatieplaat zorgen voor een isolerende oplossing die een veilige en betrouwbare constructie biedt. Rekening houdend met de bijzondere omstandigheden die gelden met betrekking tot de temperatuur en luchtvochtigheid, heeft Unilin een aantal aandachtspunten opgesteld ten aanzien van vegetatiedaken.

Nieuwe trainingsruimte voor VELUX modulaire lichtstraten

De nieuwe trainingsruimte voor VELUX modulaire lichtstraten is een feit. Naast trainingen voor dakramen (voor het schuine dak) zijn er nu ook trainingen voor daglichtoplossing in het platte dak.

In de nieuwe trainingsruimte in De Meern (Utrecht) kunnen deelnemers in één dagdeel (met een korte presentatie en een praktijktraining) worden getraind door vakkundige monteurs. Daarnaast worden andere platdak-producten zoals licht­koepels en lichtboxen gepresenteerd.

De VELUX modulaire lichtstraat is een elegante oplossing om maximaal daglicht binnen te halen en is met name geschikt voor bijvoorbeeld een aan-/uitbouw. De modules zijn verkrijgbaar in vaste (niet te openen) en elektrisch te openen modules en te complementeren met bijpassende elektrische zonwering voor optimaal wooncomfort.

Nestinox werkt samen met PMJ TEC

Nestinox kondigt aan dat zij een nieuwe partner hebben voor dak- en gevelbevestiging, namelijk PMJ TEC. In combinatie met de andere producten in het dak- en gevelassortiment biedt Nestinox als gevolg van deze samenwerking een nog completer pakket.

Vlakglasraam biedt panoramabeeld

Het JET FixedGlass vlakglasraam onderscheidt zich door het ononderbroken glasoppervlak, dat een fraai panoramabeeld geeft. Het aluminium profiel is slank en strak en heeft aan de binnenzijde een kunststof isolator als thermische scheiding. Bij het kwalitatief hoogwaardige veiligheidsglas heeft de geharde buitenruit een zwarte keramische randbedrukking voor een stijlvol uiterlijk. Bijzonder binnen de vlakglasproducten is de renovatievariant van JET BIK. Deze past op vrijwel iedere bestaande opstand d.m.v. een renovatieset, welke met een afdeklijst onzichtbaar wordt gemaakt.

Dakpan uitproberen met online ontwerptool

Wie op zoek is naar een passende dakpan voor nieuwbouw of renovatie, vindt in de nieuwe online visualisatietool van Wienerberger een handig hulpmiddel. De architect, dakdekker of bewoner krijgt in 3 stappen in beeld hoe de gekozen dakpan er op een woning uitziet. Door een dakpan eerst online uit te proberen kunnen types en kleuren worden vergeleken en dat vereenvoudigt de keuze. In de gratis ontwerptool is het volledige Koramic-assortiment van de dakpanproducent opgenomen.

Vier windrichtingen voor de toekomst van de installatiebranche

UNETO-VNI en OTIB maken zich hard voor het versterken van zowel de weerbaarheid als de toekomstbestendigheid van de technische installatiebranche. Met dit doel voor ogen werd op 22 november een bijeenkomst voor koplopers uit de branche georganiseerd. De blik richtte zich daarbij op de toekomst van de branche, op de individuele bedrijven en op de doorwerking van nieuwe kansen, keuzes en uitdagingen op de werkvloer. Topondernemers vertelden over de kansen die zij in en voor de branche zien, de visie die zij hierop hebben ontwikkeld en hoe zij het traject van visie naar werkvloer inrichten. In kleinere groepen werd van gedachten gewisseld over kansen en dilemma’s met betrekking tot de toekomst. De trendscenario’s van OTIB, die vier windrichtingen schetsen voor de rol van de installatiebedrijven in de toekomst, speelden hierbij een belangrijke rol.

Op initiatief van OTIB heeft een scenariobouwteam in en om de installatiebranche een beschrijving gemaakt van het installatiebedrijf van de toekomst. In de eerder verschenen publicatie Richting Toekomst gaven hoogleraren al hun visie op de typeringen van bedrijven in de toekomst: de Integrator, de Creator, de Assembler en de Operator/Provider. Zij waren het met elkaar eens: installatiebedrijven moeten snel aan de slag met het bepalen van hun toegevoegde waarde en moeten daarbij kritisch kijken naar hun huidige businessmodel.

Kingspan Unidek Flatroofs is BIM Ready

Kingspan Unidek B.V., producent van milieuvriendelijke dakisolatie, voorziet nu in een ­BIM-package ­Flatroofs waarin alle relevante informatie over isolatie voor het platte dak overzichtelijk is weergegeven.

BIM: 3D-BIM modelleren is niet meer weg te denken uit de bouwketen. BIM is een werkmethodiek waarbij in een 3D Bouw Informatie Model (BIM) integraal wordt samengewerkt door diverse disciplines in de bouwsector. BIM is gebaseerd op werken middels één model (database) waarin gegevens van de ­architect, constructeur, installateur en aannemer worden verwerkt.

Download nu beschikbaar: De Kingspan Unidek Flatroofs BIM package is vanaf nu te downloaden via de website www.kingspanunidek.com . De package maakt het mogelijk al in een vroeg stadium bouwkundige details van bijvoorbeeld afschotisolatie inzichtelijk te krijgen. De BIM-package heeft een overzichtelijke structuur en biedt de mogelijkheid een selectie te maken zodat u altijd het juiste isolatiemateriaal voor de gevraagde toepassing heeft.

Anjo presenteert nieuwe huisstijl

Anjo, specialist in systemen voor ventilatie, hemelwaterafvoer, rookgasafvoer en mechanische ventilatie, presenteert een nieuwe visuele identiteit. Deze ligt volledig in lijn met de huisstijl van de andere bedrijven die onderdeel zijn van de M&G Group. De drie ronde vormen van het nieuwe logo staan uiteraard symbool voor de buisvormige producten die Anjo en de rest van de M&G Group leveren. Maar ze symboliseren ook de drie kernwaarden van de onderneming: kwaliteit, innovatie en partnership.

Ultralicht optoppen van woningen met zelfvoorzienend dak

In samenwerking met diverse partners is er op het Industriepark Kleefse Waard in Arnhem de Fit the Future proefwoning verbouwd in opdracht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en de TU Eindhoven. Het resultaat is een ultralicht op-topsysteem voor woningen in de vorm van een lessenaarskap. Dit bestaat uit het Plusdak (Stafier Solar, Velux en IsoBouw) gecombineerd met LeeFrame van Leebo en CFP-engineering. De extra verdieping van 36 m² vloeroppervlak heeft een met Rc 6.0 geïsoleerd dak, daglicht middels 2 Velux dakramen en een BIPV systeem met een vermogen van ruim 7500 kWh jaaropbrengst.

De woning was oorspronkelijk uitgevoerd met een plat dak. Echter, het lectoraat ‘Architecture in Health’ had de ambitie om te onderzoeken hoe deze woning volledig zelfvoorzienend gemaakt kon worden. Zo ontstond het idee om op de woning een zogenaamde ‘op-top’ te plaatsen die tevens extra woonruimte creëert. Dit bleek een mooie opgave voor een energetisch renovatieconcept van de bestaande proefwoning.

Consolidated introduceert track & trace-module voor daklekkages

Daklekkages zijn vervelend. Maar als je weet dat de oplossing onderweg is, wordt dat al minder. Dat is het uitgangspunt van de nieuwe track & trace-module die Consolidated inzet bij elke lekkagemelding. Met deze module worden bewoners gedurende het gehele proces - van lekkage-melding tot reparatie - optimaal geïnformeerd. Consolidated werkt voor grote opdrachtgevers, zoals woningcorporaties en gemeenten, en repareert jaarlijks meer dan 20.000 lekkages door heel Nederland. Het kwam daarbij regelmatig voor dat dakwachters van het bedrijf de bewoner op het afgesproken tijdstip niet thuis trof. Ook werd de meldkamer van Consolidated herhaaldelijk gebeld door bewoners die informeerden naar de status van de reparatie. Dat ging ten koste van de efficiëntie en leverde irritatie op. Met de nieuwe track & trace-module betrekt Consolidated bewoners actief bij het reparatieproces. Zo creëert het bedrijf meer duidelijkheid en begrip. En dat is goed voor de bewonerstevredenheid.

Beloopbaar platdakraam van FAKRO wint Design Award

FAKRO heeft tijdens de Archiproducts Design Awards (ADA) een award ­gewonnen voor het FAKRO DXW walkable platdakraam, in de categorie ‘Building Shell’. De prijs werd tijdens de eerste editie van deze Design Awards uitgereikt door ­Archiproducts, een van de meest belangrijke internationale ­webportalen ­binnen de architectonische sector.