Zoeken

Roofs 2017-01-06 Overkapping uit hout en glas voor nieuw entreegebouw Keukenhof

Al in 2007 is begonnen met de ontwikkeling van het nieuwe entreegebouw, waar direct ook de kantoren van de ­Keukenhof in zijn gevestigd. Dit was noodzakelijk om de verkeersstromen rond het bloemenpark beter te reguleren. In de periode van het jaar dat de Keukenhof open is, heeft het park ruim een miljoen bezoekers te verwerken. Het kwam regelmatig voor dat hierdoor het verkeer op de N208 bij Lisse vast kwam te staan. De verkeersstromen in en rond het bloemenpark zijn daarom anders georganiseerd.

In de oorspronkelijke situatie had het park drie entrees, nu is dat er één geworden. Daarom was het noodzakelijk dat een groot parkeerterrein zou worden gerealiseerd en een ruime entree. Het nieuwe parkeerterrein beslaat 15 ha en kan in totaal 4500 auto’s en 1000 touringcars herbergen.

Twee gebouwdelen

Het nieuwe gebouw bestaat uit twee delen die trapsgewijs oplopen. Het eenlaagse gedeelte is het publieksgebouw. Hierin bevindt zich o.a. een restaurant, een winkel, de toilet­units en een EHBO-post. In het tweelaagse gedeelte bevinden zich op de begane grond winkels. Op de eerste verdieping zijn de kantoren van de Keukenhof gevestigd. Tussen deze gebouwdelen in is de entree met een spectaculaire glazen overkapping gerealiseerd.

Het publieksgedeelte is slechts 9 à 10 weken per jaar in gebruik: de periode dat de Keukenhof open is. Daar is in het ontwerp rekening mee gehouden. Zo zijn er twee verschillende warmtesystemen in de respectievelijke gebouwdelen geïnstalleerd: in het kantoorgedeelte is een warmte-koude-installatie toegepast; voor het publieksgedeelte was dat geen haalbare kaart.

Ook is een deel van het dak gebruikt voor de toepassing van zonne-energie. Op piekmomenten, dus wanneer het publieksgebouw, inclusief het restaurant, optimaal wordt benut, wordt gebruik gemaakt van het reguliere netwerk. De zonnepanelen zijn alleen op de hoogst gelegen daken aangelegd. Een esthetische eis van de ontwerper en de opdrachtgever was namelijk dat men vanaf het maaiveld niets boven het dak zou mogen zien uitsteken.

Glazen kappen in houten frames

De entree heeft een afmeting van circa 115 x 30 meter en is voorzien van een luifel. Deze luifel is gebouwd uit zo‘n 140 houten frames, waarin 478 enkelglas ruiten zijn opgenomen. De overkapping zelf heeft een hoogte van 1,2 meter. De glazen overkappingen zijn opgebouwd uit driehoeken van 3,5 x 7,5 meter. Het betreft volledig structureel uitgevoerde zadeldakconstructies van Brakel Atmos (type Brakel BA -4S).

De constructie is structureel uitgevoerd want de entree is ­volledig kolomvrij, wat een fraaie en ruime entree oplevert. Dit betekent dus dat de luifel, inclusief de uitkragingen tot 10,8 meter, zijn eigen gewicht draagt. Dit gedeelte is uit­gerekend door constructeursbureau IMd Raadgevende Inge­nieurs uit Rotterdam.

Om er zeker van te zijn dat de entree de beoogde uitstraling zou krijgen, was een proefopstelling op ware hoogte een vereiste. Leverancier Brakel Atmos heeft daarom een mock-up van het glasdak op werkelijk hoogte gehesen (8 m). Er is bovendien veel tijd besteed aan de ontwikkeling van een afwateringssysteem voor de glazen overkapping. Voor deze toepassing is op de houten liggers een gootdetail ontwikkeld waardoor het water via de randen van de glasdaken wordt afgevoerd.

Voor daglichttoetreding in de kantoren en commerciële ruimten zijn ook op deze plekken (in totaal vier) glazen daken aangebracht. In deze glasdaken is zonwerend isolatieglas toegepast. Ook deze daken zijn structureel uitgevoerd. Alle glasdaken zijn voor reparatie en onderhoud beloopbaar uitgevoerd.

Installaties verlaagd

De overige daken zijn door Voormolen Dakbedekkingen uit Nieuwerkerk aan den IJssel waterdicht gemaakt. Op de houten ondergrond is een dampremmer aangebracht, waar bovenop een isolatielaag TT46 van Kingspan Insulation op afschot is aangebracht (110-170 mm). Het gebouw heeft een Rc-waarde van 5,0. Vervolgens is het dak waterdicht gemaakt met een tweelaags bitumineus dakbedekkingssysteem van Derbigum.

Op het bovenste dak zijn in totaal 178 zonne­panelen aan­gebracht. Vanwege de eerder genoemde esthetische eis dat er vanaf het maaiveld gezien niets zichtbaar boven het dak uit mocht steken, is ervoor gekozen de installaties verlaagd in het dak in te werken. Deze zijn vervolgens afgeschermd met behulp van een rooster. Als valbeveiliging tijdens de onderhoudsfase is gekozen voor een ankersysteem. De daken zijn binnendoor veilig betreedbaar.

Het nieuwe entreegebouw is in september 2016 opgeleverd. In oktober zijn de kantoren van het park naar het gebouw verhuisd. Momenteel is men bezig de omliggende bestrating en het parkeerterrein in orde te brengen.

Op 23 maart 2017 zal de Keukenhof weer opengaan voor publiek. ?

Nieuwbouw entreegebouw Keukenhof te Lisse:

  • Opdrachtgever Stichting Bloemententoonstelling Keukenhof te Lisse
  • Architect Mecanoo architecten te Rotterdam
  • Directievoering Brabanders Bouw Adviesbureau bv te Poeldijk
  • Constructeur IMd Raadgevende Ingenieurs te Rotterdam
  • Aannemer Van Wijnen Dordrecht bv
  • Dakdekker Voormolen Dakbedekkingen te Nieuwerkerk a/d IJssel
  • Leverancier houten spanten Heko Spanten bv te Ede
  • Leverancier glasconstructie Brakel Atmos te Uden
  • Leverancier dakbedekking Derbigum te Breda
  • leverancier dakisolatie kingspan insulation bv te tiel