Zoeken

Roofs 2017-01-45 Energiebesparing door toepassing zonne-energie

Op het dak van Matex Deuren in De Meern wekken 346 zonnepanelen sinds mei 2016 duurzame energie op. Directeur André aan de Stegge is enthousiast: “Het is een rendabele investering. De energiebesparing is gigantisch: bijna 10.000 euro per jaar. Wat we over hebben, leveren we weer terug aan de energieleverancier. Op basis van een energiescan en energieadvies van de gemeente hebben we verder alle energiebesparende maatregelen in ons bedrijfspand doorgevoerd.”

Matex is een familiebedrijf dat al meer dan vijftig jaar ­be­drijfsdeuren produceert, levert, monteert en onderhoudt. “De deurenmarkt is ook aan het verduurzamen,” legt Aan de Stegge uit. “We leveren steeds meer snelroldeuren die in grote hallen gebruikt worden voor afscheiding van ruimtes en voor het beperken van warmteverlies. Ook zijn onze ­deuren veel beter geïsoleerd dan vroeger en wordt er meer met timers gewerkt: zo voorkom je dat deuren te lang ­onnodig open staan.”

Energiescan

“De gemeente Utrecht heeft ons op het groene pad gezet”, vertelt Aan de Stegge. “Tijdens een bijeenkomst van de Bedrijvenkring Oudenrijn gaf een energieadviseur van de gemeente een presentatie over energiebesparende maatregelen en Green Deal. Wij als ondernemers werden uitgenodigd een energiescan te laten doen voor 200 euro. Als we met de adviezen aan de slag zouden gaan, dan ontvingen we dit bedrag weer terug. Dit leek mij een goed idee. De timing was ook gunstig, want we wilden ook net ons 15 jaar oude bedrijfspand een grote onderhoudsbeurt geven. Zo was bijvoorbeeld ons dak aan vervanging toe.”

Energiepartners voerde namens de gemeente de energie­scan uit. Aan de Stegge: “Complimenten: we kregen een mooi overzicht van ons energieverbruik, inclusief de grote verslinders. In het bijgeleverde energieadvies stonden alle grote en kleine energiebesparende maatregelen die we konden nemen met een overzicht van kosten en opbrengsten.” Het bedrijf is voortvarend aan de slag gegaan en heeft alle voorgestelde maatregelen genomen. “Samen met het opknappen van ons pand een forse investering. Maar als familiebedrijf hoeven we geen uitgebreide investeringsplannen te overleggen aan allerlei stakeholders, want het zijn onze eigen middelen. Mijn twee broers en ik vonden energiebesparing en zonnepanelen een goed idee: we willen groen zijn.”

Besparen met zonne-energie

De grootste investering en besparing leveren de 346 zonnepanelen (90 kW in totaal) op. “De aanschaf bedroeg ruim 90.000 euro,” vertelt Aan de Stegge. “Energiepartners heeft voor ons een subsidie Duurzame Energie (SDE) aangevraagd. Jaarlijks ontvangen we nu circa 10.000 euro subsidie. De hulp van het adviesbureau hierin was wel belangrijk. Het is mijn vak niet en ik heb het als ondernemer druk genoeg.”

Via een tool op de computer kan Aan de Stegge elk moment zien wat de zonnepanelen opwekken. Wat niet wordt gebruikt in de weekenden, wordt weer teruggeleverd aan de energieleverancier. “We hebben inmiddels het Milieucertificaat ISO 14001 gehaald,” besluit hij. “Dat gaat verder dan energiebesparing en neemt bijvoorbeeld ook de afvalscheiding mee. Je ziet duurzaamheid standaard worden in de markt en dat is een goede zaak voor het milieu. Mijn boodschap: groen is goed en je kunt ook nog fors besparen.”