Zoeken

Roofs 2017-01-46 Nieuwslijn

agenda

25 januari 2017, Solar Business Day
Landgoed de Horst te Driebergen, Info: www.solarsolutions.nl

25-27 januari 2017, Intersolution 2017
Flanders Expo te Gent (B), Info: www.intersolution.be

6-10 februari 2017, Bouwbeurs 2017
Jaarbeurs te Utrecht, Info: www.bouwbeurs.nl

16-26 februari 2017, Batibouw 2017
Brussels Expo te Brussel (B), Info: www.batibouw.be

22-23 maart 2017, Solar Solutions Int.
Expo Haarlemmermeer, Info: www.solarsolutions.nl

24 maart 2017, Prijsuitreiking DakAward
Hotel Zuiderduin te Egmond aan Zee, Info: www.dakvanhetjaar.nl

Vernieuwde website

De website van Knauf is vernieuwd. Hij is responsive, biedt uitgebreide en snel vindbare productinformatie, productwijzers en andere relevante content voor professionele verwerkers. De website draagt bij aan het doel van de isolatiefabrikant om als bouwpartner op te treden.

Nieuw gootsysteem voor na-geïsoleerde daken

Bij het na-isoleren van een hellend dak wordt de pannenlijn verhoogd. Het gevolg is dat de afwatering via de bestaande dakgoot en de aansluiting met het ongeïsoleerde dak van de buren een uitdagende klus wordt, zowel bouwkundig als esthetisch.

Om dergelijke knelpunten snel en eenvoudig op te lossen, introduceert IsoBouw de SlimFix RenoGoot. Met dit gootsysteem kan een met SlimFix nageïsoleerd dak in enkele handelingen waterdicht worden afgewerkt. Bouwkundige aanpassingen, zoals het vervangen van de bestaande goot, worden hiermee overbodig. Bovendien leidt dit tot een esthetisch eindresultaat.

Jos Lichtenberg houdt afscheidslezing

Op vrijdag 16 december jl. hield Jos Lichtenberg zijn afscheidslezing in het Auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven. Daarin is hij uitgebreid ingegaan op de stappen die de afgelopen jaren zijn gezet en de wijze waarop de diffusie van Slimbouwen plaats heeft gevonden. In 2004 introduceerde Lichtenberg tijdens zijn Intreerede aan de TU/e het begrip Slimbouwen. Hij zag deze visie destijds niet als een bouwmethodiek, maar als middel om innovatie in de bouwsector aan te jagen. Inmiddels zijn er tientallen projecten volgens de visie gerealiseerd. Nu is het tijd voor een volgende stap, waarbij Slimbouwen de benodigde kanteling in de bouwsector kan faciliteren.

Lichtenberg is niet van plan om te stoppen met zijn activiteiten in de sector. Zo is hij onder meer een samenwerking gestart met Monique Donker-Blacha, onder de namen Off Road Innovations en Slimgebouwd. Vanuit deze twee samenwerkingsinitiatieven blijft hij actief met ondersteunen van bedrijven bij allerlei innovatietrajecten.

PERSONALIA

CCM Europe bv

Derk Oosting is per 15 november 2016 het team van CCM Europe komen versterken als Key-accountmanager in de regio Noord-Oost Nederland voor de merken RESITRIX® en HERTALAN®. Oosting heeft ruime ervaring in de dakenwereld, onder andere bij Derbigum en Rockwool.

Wouter Worm verruilt per 1 januari 2017 zijn functie als Key-accountmanager NL voor Area Sales Manager. Hij zal ­voortaan de klanten in ­Scandinavië en Zuid-Europa bedienen.

Vluchtelingen krijgen kijkje in de keuken

Naar aanleiding van de eerste Dag van de Isolatie (5 november 2016) is door NRP Spaar het Klimaat een verbinding gelegd tussen één van haar partners, RegioIsolatie en New Dutch Connections (NDC). NRP Spaar het Klimaat heeft in 2015 een studie gedaan naar het effect op werkgelegenheid van haar voorstellen voor energetisch renoveren en aangeboden aan de voorzitter van de SER, Mariette Hamer. Als de voorstellen worden overgenomen door partijen in het SER energieakkoord, zijn er bijna 40.000 banen te verwachten in de bouw- en installatiesector. NRP Spaar het Klimaat constateert dat door de crisis in de bouwwereld een ‘gat’ is ontstaan in de capaciteit. Deels zal dit door automatisering en prefab kunnen worden gedicht in de nieuwbouw. In de bestaande bouw is dat vaak onmogelijk. In dat kader wil NDC een oriëntatiecursus starten voor vluchtelingen die interesse hebben in een baan in de bouw.

Eerste VIBE-certificaten uitgereikt aan VSB-leden

Met de uitreiking van de eerste VIBE-certificaten aan Hertel, Van der Panne Steigerbouw en Limburgs Steigerbouw- en Bouwbedrijf heeft de Vereniging van Steiger-, hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven het VIBE pilot-project afgerond. VIBE staat voor Veiligheid In Beweging. Het is een door VeiligheidNL ontwikkelde aanpak voor branches en bedrijven. VSB neemt actief deel aan VIBE en leden kunnen dan ook aan de slag om gezond en veilig gedrag op de werkvloer te stimuleren en veilig te werken. Daarbij krijgen zij de hulp van de VIBE-facilitators. Zij beschikken over handvatten op het gebied van faciliteren, presenteren, actief luisteren, feedback geven, overtuigen, stimuleren en omgaan met weerstand.

BTL Advies opent nieuwe vestiging in West-Nederland

Vanaf januari 2017 neemt BTL Advies de activiteiten van Bureau Groenadvies Dak- en Gevelgroen over en opent het in West-Nederland een nieuwe vestiging. “We vinden het belangrijk dat onze klanten altijd met de expert aan tafel zitten”, vertelt David van Uden (Operationeel Directeur BTL Advies). “Daarom wordt deze vestiging geleid door Albert Jan Kerssen. Als eigenaar van Bureau Groenadvies Dak- en Gevelgroen kent hij het klappen van de zweep.”

“Met 15 jaar ervaring in advies- en ingenieurswerk ben ik gespecialiseerd in dak- en gevelbegroeiingen en de klimaatbestendige stad”, vertelt Kerssen. “Het leggen van verbindingen tussen groen en de bouw, civiele techniek en watermanagement zijn hierin essentieel.” Hij is betrokken geweest bij het Deltaprogramma en was projectleider binnen de NEN-normcommissie ‘Begroeide Daken’. Hij is auteur van het Handboek Groene Daken, redactiemedewerker bij Roofs en gastdocent bij diverse erkende opleidingsinstellingen.

Kerssen: “Bureau Groenadvies Civiel en Stedelijk Groen te Haarlem gaat zelfstandig verder, maar ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging en een toonaangevende organisatie waar mijn kennis en expertise beter tot hun recht komen. Dit heb ik bij BTL Advies gevonden.”

Gebarsten PVC dakbedekking door vorst

In Son werd een dak gerenoveerd en daarvoor moesten de dakdekkers over een ander oud PVC dak lopen. Op maandag­ochtend 28 november 2016, na de eerste vorst van het jaar, liep de voorman van het betrokken dakdekkerbedrijf over het dak. Na 20 meter gelopen te hebben, hoorde hij een ‘knal’. Ruim 500 m² dak barstte rondom hem. Het betreft een ongewapende PVC op een scheidingslaag op cellenbeton. Op ­onderstaande foto’s ziet u de dramatische ­gevolgen. Na constatering van de schade is door de klant Dakbehoud Nederland® erbij geroepen voor hersteladvies.

Gebouwgeïntegreerde zonnepanelen kunnen duurzaamheid verder helpen

De opschaling van de productie en uitrol in de Nederlandse markt van zonnepanelen die in gebouwen geïntegreerd zijn, is mogelijk maar ook uitdagend. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centre of Expertise NEBER en Zuyd Hogeschool in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zij inventariseerden de faal- en succesfactoren in de ontwikkeling en de toepassing van Nederlandse building-integrated photovoltaics (BIPV-)producten. Daarnaast inventariseerden ze de kansen en belemmeringen voor de toepassing van BIPV en de rol van verschillende belanghebbenden.

Positieve verwachtingen in hele bouwketen

In de totale bouwketen is de orderportefeuille met een tiende maand toegenomen naar 7,1 maand. De bouwbedrijven en installatiebedrijven zagen opnieuw een verbetering van de werkvoorraad. De werkvoorraad van de architectenbureaus bleef na de eerdere stijging stabiel. De ingenieursbureaus lieten een lichte teruggang zien, maar verwachten een verbetering in de komende drie maanden. Alle conjunctuurindicatoren wijzen voor de komende periode op een verdere productiegroei en banengroei bij alle schakels in de bouwketen. Bedrijven ervaren nu al problemen bij het aantrekken van goed gekwalificeerd personeel. Met deze voorspoedige ontwikkelingen zal een tekort aan gekwalificeerd personeel ontstaan. Dit blijkt uit de onlangs gepresenteerde Monitor Bouwketen najaar 2016.

Opschaling gebouwgeïntegreerde zonnepanelen mogelijk maar uitdagend

De opschaling van de productie en uitrol in de Nederlandse markt van zonnepanelen die in gebouwen geïntegreerd zijn (BIPV), is mogelijk maar ook uitdagend. Dit blijkt uit onderzoek door het Centre of Expertise NEBER (New Energy, Built Environment and Renewables) en Zuyd Hogeschool in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Gebouwgeïntegreerde zonnepanelen worden gezien als de sleutel tot het vergroten van de toepassing van zonnepanelen in de gebouwde omgeving, vanwege de esthetische kenmerken en omdat deze bouwcomponenten zoals dakpannen en buitenmuren gedeeltelijk overbodig maken. Toch blijven de opschaling en uitrol achter, vergeleken met andere toepassingen van zonnepanelen.

STABU Bouwbreed MS Office Word Add-in

Vlak voor de kerst 2016 lanceerde STABU een nieuwe implementatie van Bouwbreed, een zogenaamde MS Office Word Add-in. Hiermee kunnen de licentiehouders van STABU de kennis en actuele informatie van ‘Bouwbreed’ gebruiken en verwerken binnen de tekstverwerker Microsoft Word.

Met de add-in krijgt de gebruiker binnen het tekstverwerkingsprogramma Microsoft Word vrijheid om te typen wat noodzakelijk is, maar kan tevens de onderleggers gebruiken vanuit de Bouwbreed-database. Opgebouwde bureaubestekken - gemaakt in STABU² - kunnen via MS Word aangevuld worden met de expertise die onlosmakelijk is verbonden aan de STABU Bouwbreed systematiek. STABU heeft zich altijd behoudend opgesteld voor dergelijke ontwikkelingen, vanwege het feit dat dan niet meer kan worden ingestaan voor de kwaliteit van de specificaties. STABU verwacht dat de expertise van de ervaren STABU2 de doorslag geeft om ook met deze implementatie gedegen werk af te leveren.

VELUX modulaire lichtstraten winnaar Archiproducts Design Award

De VELUX Groep is tijdens de Archiproducts Design Awards bekroond als beste in de categorie ‘Building Shell’ voor haar modulaire lichtstraten. De modulaire lichtstraten zijn ontworpen in samenwerking met Foster + Partners en bieden een innovatieve, modulaire en duurzame oplossing voor glazen daken in grote ruimtes. De Archiproducts Design Awards brengen de beste nieuwe ontwerpen samen binnen verschillende architectonische categorieën.

Herziene NEN 6090 voor bepaling vuurbelasting ter commentaar

NEN heeft de norm voor de bepaling van de vuurbelasting, NEN 6090, aangepast en als normontwerp gepubliceerd. De norm is herzien omdat deze enerzijds verouderd is, maar anderzijds door ontwikkelingen ook te weinig informatie te bieden had. Belanghebbende partijen hebben de mogelijkheid om tot 1 maart 2017 online commentaar op dit normontwerp in te dienen.

Als belangrijkste wijziging is in deze nieuwe versie onderscheid gemaakt tussen permanente vuurbelasting en variabele vuurbelasting. NEN 6090 geeft voorts een methode voor de experimentele bepaling van de netto-verbrandingswaarde van materialen. Indien wordt afgezien van deze bepaling, kunnen ook de waarden worden gebruikt volgens de bijlagen B en C van deze norm. Deze bijlagen maken geen deel uit van de normtekst.

VERHUIZING

Per 1 januari 2017 is Probasys Benelux gevestigd op het volgende adres:
Probasys Benelux
Bahialaan 100
Rotterdam

Alle overige bedrijfsgegevens blijven ongewijzigd.