Zoeken

Roofs 2017-02-28 Randbeveiliging voor de kopgevel

Special valbeveiliging

AH Roof Safety Systems uit Bolsward heeft een veiligheidssysteem ontwikkeld ­waarmee ook een collectieve beveiliging voor de kopgevel beschikbaar is.

Zoals bekend moet bij werken op hoogte in alle gevallen in eerste instantie gekeken worden of een collectieve oplossing kan worden toegepast. Alleen wanneer dit niet mogelijk is, mag gemotiveerd gekozen worden voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Voor zowel platte als hellende daken is een uitgebreid assortiment collectieve beschermingsmiddelen beschikbaar. Maar voor de kopgevels was er nog geen systeem.

AH Roof Safety Systems is leverancier van een assortiment collectieve beschermingsmiddelen in Nederland, België, Zweden en Denemarken. Het bedrijf is voortdurend bezig met innovatie om de veiligheid te vergroten bij het werken op hoogte. Men kreeg vaak de vraag naar beveiliging voor kopgevels. Daarom heeft oprichter Jurjen de Haan een oplossing bedacht.

Systeem

De Roof Shelter is een systeem dat op alle hellende daken (10-50°) is toe te passen. Het type dak maakt dan niet zoveel uit, het systeem is toepasbaar op dakpannen, golfplaten, sandwichpanelen, etc.

De Roof Shelter is volledig uit aluminium vervaardigd. Het systeem weegt ongeveer 6 kg per meter en is transportvriendelijk. Het hekwerk is onbeperkt door te bouwen met secties van 2 en 3 meter hekwerken. Ter plaatse van de nok wordt de nokhaak met een hekwerk over de nok gehangen. Aan de binnenkant van het werkgebied wordt de verstelbare bevestigingsbeugel vervolgens aan een degelijke ondergrond bevestigd. Daarna kunnen de volgende hekwerken worden aangekoppeld. De kantplanken worden aan de onderligger, aan de kant van het werkgebied, gemonteerd. Het systeem is TÜV gecertificeerd.

Productieverhogend

De Haan: “Iedere werkgever heeft dagelijks te maken met het dilemma met aan de ene kant productiedruk en aan de andere kant veiligheid. Dit dilemma kan een oorzaak zijn van werkstress of het laten bestaan van onveilige situaties. Het dilemma tussen veiligheid en productie word helaas vaak beslecht in het voordeel van productie. Niet vreemd, want hiermee wordt het geld verdiend.”

“Het besef van wat er mis kan gaan, ontbreekt bij veel ondernemers,” vervolgt De Haan. “Daarnaast zien ze veiligheid niet als prioriteit. Ze hebben het al druk genoeg met andere zaken en de veiligheid komt wel. En het kost geld. Men moet anders gaan denken. In sommige gevallen ben je maar even bezig met veiligheid maar die tijd haal je vaak weer in bij de productie.”

De Haan is van mening dat veiligheid juist productieverhogend kan werken: “Dat is bij onze klanten ook wel gebleken. En bovendien: reken maar eens uit wat een mensenleven kost of een boete van inspectie SZW . Natuurlijk: de boete is maar bijzaak, een mensenleven is onbetaalbaar.”

De Roof Shelter is vanaf heden leverbaar.