Zoeken

Roofs 2017-02-42 Leisteen als vervanging voor asbest

Asbest

Duidelijk is dat asbest op korte termijn van de daken moet. Maar wat moet ­ervoor in de plaats? Er zijn diverse mogelijkheden. Rob Canton van Lei Import B.V. pleit voor vervanging van asbestdaken door een natuurleien dakbedekking.

“Belangrijke aspecten op het dak zijn veiligheid, innovatie, duurzaamheid en esthetiek,” aldus Rob Canton, product­adviseur natuurleien nieuwbouw, renovatie en asbestvervanging bij Lei Import B.V. “Dit zijn de elementen waar ik me betrokken bij voel en waar ik mijn advieswerk in de nieuwbouw en renovatie graag op afstem. Niets is mooier dan samen met de opdrachtgever, architect of aannemer projecten goed voor te bereiden en samen doordachte beslissingen te nemen. Elk project heeft steeds weer zijn eigen uitdagingen die ik graag aanga!”

Eén van de uitdagingen die er op dit moment ligt, zijn de projecten op het gebied van asbestvervanging. Voor 2024 moet in Nederland alle van buitenaf zichtbare asbest van daken verwijderd zijn. Dit betekent dat iedereen aan de slag moet, maar hoe gaat dat in zijn werk? Hoe haal je het gevaarlijke asbest weg, welke materiaalkeuzes zijn er mogelijk en wat betekent dat voor nu en voor de lange termijn? Dat zijn vragen waar de markt op dit momenteel antwoorden op probeert te formuleren. Samenwerking tussen de diverse branches is daarbij belangrijk.

Natuurleien

Canton steekt van wal met een betoog voor de keuze voor natuurleien op deze daken. “Om nader op de materiaalkeuzes in te gaan: natuurleien kennen niet de nadelen van asbest, leisteen is namelijk een metamorf gesteente. Er zitten geen gelijksoortige stoffen in en de producteigenschappen zorgen dat dit natuurproduct levenslang meegaat zonder schadelijke gevolgen. Met leisteen wordt een huis of gebouw niet alleen duurzamer dan met elk ander soort dakbedekking (ze gaan minimaal 80 jaar mee), het levert ook een duidelijke esthetische bijdrage voor de lange termijn.”

“Natuurleien hebben diverse voordelen,” vervolgt Canton. “Ze kunnen tegen warmte, kou, vorst, storm, chemicaliën en hebben een te verwaarlozen wateropname. Ze zijn bovendien UV-bestendig en verkleuren daardoor niet. Ze branden niet en vragen heel weinig tot geen onderhoud. Verder zijn natuurleien niet gevoelig voor mos-aanzet. De leien zijn in verschillende kleuren en prijsklassen beschikbaar, zo kunnen ze voor elk soort dak (of elke soort gevel) in elke omgeving een oplossing betekenen. Ze zijn altijd te combineren met andere bouwmaterialen.”

Milieuvriendelijk

“Leisteen is een natuurproduct dat geschikt is voor duurzaam bouwen. Het wordt op een verantwoorde manier gewonnen in leisteengroeves in onder meer Spanje en ­Engeland. Bij de leisteengroeves waar wij mee samenwerken, staat ecologisch verantwoord ondernemen hoog in het vaandel. Tijdens het winnen van leisteen komt veel minder CO2 in de lucht terecht dan bij productie van andere bouwmaterialen en is daardoor dus veel milieu ­vriendelijker. Daarbij gaan natuurleien een leven lang mee en kan leisteen hergebruikt worden.”

Canton besluit: “Er komt heel wat kijken bij de vervanging van asbest, maar het is een logische keuze om natuurleien te gebruiken bij vervanging. Wij adviseren hierin. Stap voor stap ondersteunen we het proces om zo tot het beste resultaat te komen. Keuzes maken voor de juiste soort en kwaliteit natuurleien, zorgen voor een veilige werkomgeving op het dak en een geschikte leidekker te vinden. Onze werkwijze is open en transparant, met als hoofddoel een optimaal eindresultaat. Onder het motto “Alleen ga je sneller, samen kom je verder” doet het bedrijf dit samen met gedreven leidekkers die werken vanuit pure passie en met vakmanschap.”