Zoeken

Roofs 2017-03-03 Verkiezingen

Het is bijna zover. Op 15 maart kiezen we een nieuwe Tweede Kamer, maar de verkiezingen waar het natuurlijk écht om gaat, vinden hun beslag op 24 maart. Dan komt de hele dakenbranche in Egmond aan Zee bij elkaar om de kwaliteit die in de branche aanwezig is te vieren. Zoals bekend wordt dat o.a. gedaan aan de hand van twee verkiezingen: naast het Dak van het Jaar 2016 wordt ook de Dakenman of –vrouw van het Jaar 2016 gekozen. Bij het Dak van het Jaar 2016 wijst de jury een winnaar aan. De 11 genomineerde projecten werden in het februarinummer van Roofs bekend gemaakt. De Dakenman of –vrouw van het Jaar 2016 wordt door de markt gekozen: via de website kan men stemmen op zijn of haar favoriet.

Het eerste resultaat van laatstgenoemde verkiezing is duide­lijk: er zal in ieder geval geen DakenVROUW van het Jaar worden gekozen. Waarom is dat eigenlijk? Zijn er niet genoeg vrouwen in de branche werkzaam? Is hun werk niet voldoende loofwaardig? Of wordt het goede werk dat door vrouwen in deze branche wordt gedaan simpelweg niet gezien of erkend?

Hoe het ook zij, er wordt inmiddels druk gestemd. Sommige kandidaten zijn zelfs druk bezig om via social media campagne te voeren. Dat soort dingen geeft bij dit type verkiezingen vaak de doorslag. Je kunt je dan natuurlijk altijd afvragen of het dan wel de verdienste van deze persoon voor de markt is die beloond wordt, of zijn enthousiasme om de titel in de wacht te slepen. Dat is inherent aan dit soort verkiezingen. Als een jury zich ermee had bemoeid, hadden we weer kunnen discussiëren over hoe onafhankelijk die jury is.

Wie de beste is, hangt kortom af van de methode waarmee wordt bepaald wie de beste is. Het Nederlands elftal was in 1974 het beste landenteam ter wereld, met grootheden als Johan Cruijff en Willem van Hanegem in de basis. Maar omdat voetbal een spel is waarbij het aantal doelpunten bepaalt wie de beste is, werd dat jaar niet Nederland, maar Duitsland wereldkampioen.

Dat was waarschijnlijk ook het geval geweest als na die finale voetballiefhebbers door middel van stemmen hadden mogen bepalen wie de beste was – want Duitsland heeft veel meer inwoners dan Nederland. En toch is er onder voetballiefhebbers, ook de Duitse, eigenlijk geen discussie over dat Nederland toen een beter team had.

De dooddoener ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ is tijdens de feestavond voor de dakenbranche bij uitstek van toepassing. De nominatie alleen al betekent dat alle genomineerde projecten en personen het verdienen om te winnen. Deze twee verkiezingen zijn bovendien toch voornamelijk een excuus om de projecten en personen die zich in het afgelopen jaar hebben onderscheiden in het zonnetje te zetten.

De genomineerde projecten zullen stuk voor stuk worden besproken. Ook zal niet worden nagelaten om de verdiensten van de genomineerde personen onder de aandacht te brengen. Kwaliteit inzichtelijk maken heeft het praktische effect dat kwaliteit wordt gestimuleerd, want, om een ander spreekwoord te gebruiken: ‘goed voorbeeld doet goed volgen’.

Mede daarom is het niet alleen gezellig, maar ook nuttig om tijdens de feestavond aanwezig te zijn. Alle partijen uit de keten zullen er zijn. Hoe dan ook zal het een inspirerende avond worden voor iedereen die professioneel met het dak bezig is. En aan het einde van die avond gaan we natuurlijk lekker discussiëren over de vraag of de winnaar wel of niet terecht heeft gewonnen.

Wilt u aanwezig zijn bij de feestavond voor de daken­branche? Dan is het van belang dat u zich tijdig aanmeldt. De toegang is gratis, collega’s en partners zijn welkom. Surf naar www.dakvanhetjaar.nl en meld u aan!

Edwin Fagel