Zoeken

Roofs 2017-04-14 Een dakenman in hart en nieren

In Memoriam Albert van den Hout (1948-2017)

Op 20 maart 2017 is geheel onverwacht Albert van den Hout overleden. Zijn belang voor de ontwikkeling van de dakenbranche in de afgelopen vier decennia is van onschatbare waarde. Als directeur van Bureau Dakadvies (BDA) en oprichter/hoofdredacteur van vakblad Dakenraad is hij verantwoordelijk voor talloze vaktechnische publicaties over het dak. Behalve zijn fenomenale vakkennis spreekt uit deze artikelen zijn passie voor alles wat met het dak te maken heeft. Albert heeft hiermee gedurende ruim veertig jaar met een volkomen natuurlijke autoriteit richting gegeven aan de ontwikkelingen in de branche en zodoende heeft hij de stand der techniek van de dakenbranche in zeer belangrijke mate mede bepaald.

Albert van den Hout begon zijn loopbaan bij het ­Bouwcentrum, waarna hij bij branchevereniging VEBIDAK ­terechtkwam. Als lid van een commissie die moest zorgen voor de verbetering van de kwaliteit van daken, is hij begonnen met de verzameling van literatuur over daken en deze kennis op een begrijpelijke en leesbare manier door te geven. Deze activiteit mondde uit in het schrijven van zeer veel artikelen, eerst in vakblad Dak Informatie Magazine (DIM), later ook voor o.a. Bouwwereld. In 1994 richtte hij Dakenraad op, een vakblad waarvan in februari 2017 de 136ste editie verscheen.

Samen met Nico Hendriks heeft hij sinds begin jaren ’80 BDA Dakadvies uitgebouwd tot de toonaangevende partij die zich, naast het inspecteren van daken en testen en ­ontwikkelen van producten, met tal van activiteiten inzette voor het verwerven en verspreiden van kennis. Denk bijvoorbeeld aan de uitgave van het BDA Dakboek en de organisatie van de Nationale Dakendag, maar daar zijn met gemak talloze andere voorbeelden aan toe te voegen. Zo was hij mede-auteur van de SBR Richtlijnen en de Vakrichtlijnen, was hij lange tijd hoofdredacteur van het Handboek Daken en was hij mede-organisator van diverse kennisbijeenkomsten.

BDA ontwikkelde zich onder leiding van Albert van den Hout en Nico Hendriks tot een groep met drie poten (BDA Advies, BDA Keuringsinstituut en BDA Dak- en Gevelopleidingen). Sinds 2010 is de groep onderdeel van Kiwa en in 2012 trok Van den Hout zich (evenals Hendriks) terug uit het directieteam. Dat betekende echter niet het einde van zijn dadendrang. Hij bleef actief als dakadviseur en ook bleef hij de drijvende kracht achter Dakenraad. Recent gaf hij het rijk geïllustreerde Planten voor alle daken uit.

Met het overlijden van Albert van den Hout verliest de ­daken­branche een dakenman in hart en nieren. Gelukkig is zijn nalatenschap goed gedocumenteerd en toegankelijk. Zijn invloed op de dakenbranche zal nog lange tijd voelbaar zijn.