Zoeken

Roofs 2017-05-03 Transparant

Vrij recent werden wij verzocht een open begroting met ­eenheidsprijzen in te dienen. De aannemer had onze eerder uitgebrachte offerte één op één doorgezet naar de opdrachtgever, een grote woningbouwvereniging. Onze aanbieding zou dan door een kostendeskundige, ingehuurd door de opdrachtgever, grondig tegen het licht worden gehouden.

U begrijpt dat deze specialisten vragen over onze kosten­opbouw hadden. Er werd dus een afspraak gemaakt met ons, de aannemer, de opdrachtgever en zijn kosten­deskundige, zodat allen konden zien en horen hoe onze offerte was opgebouwd - en deze vergelijken met die van de experts. De adviseurs hadden onze prijzen verge­leken met hun manier van calculeren en waren tot de conclusie gekomen dat wij héél vreemd calculeerden. Onze kosten waren per dakvlak en per item in een Excel-sheet ­keurig overzichtelijk gemaakt en iedereen kon eenvoudig meelezen. Als onze kosten niet hoger waren dan hun inschatting, werden uitsluitend onze kosten vermeld. Maar waren wij naar hun inzicht duurder, dan stonden onze prijzen in het ROOD. Deze afwijkingen moest ik dan maar even uitleggen.

Ook vroegen zij zich oprecht af hoe het kan dat, hoewel we dezelfde werkzaamheden op de daken hadden omschreven, de eenheidsprijzen per dak verschilden. Waarom waren de kosten van een m² dak op 10 m hoogte anders dan die van het dak op 44 m hoogte? Waarom was de arbeidscomponent op een dak van 20 m² anders dan een rechttoe rechtaan dak van 600 m²? Waarom gaven we verschillende eenheidsprijzen voor gelijke werkzaamheden? Echt, dat werd mij gevraagd door deze ingehuurde experts.

Dat wij de arbeidsduur per dak naar dagproductie hadden omgezet, dat leek ons logisch. Echter, naar de mening van de deskundige was het aanpassen van de standaard calculatietijd naar de geraamde productieduur per dak niet echt transparant. Verder was daken naar dagproductie omzetten onzin, volgens de experts. Als wij onze mannen op het dak goed zouden sturen en instrueren, dan zouden zij zich inzetten voor optimalisatie van de productie. We zouden geen productieverlies hebben door verloren uren.

Ook ten aanzien van de kraankosten liep de discussie op. Moesten we wel zo’n dure kraan inzetten voor de hoogbouw van 44 m+P en de tijd dat we hem huurden? Wat een onzin! Dat kon toch veel sneller, dus voordeliger? Aangezien lezen erg moeilijk is, had men over het hoofd gezien dat de kraankosten incl. 2 man begeleiding was. Ook hield men er geen rekening mee dat zo’n kraan een hele dag gehuurd moet worden, ook al kun je hem maar effectief 6 uur inzetten.
Oké, dat is misschien wel waar, maar die mannen bij het kraanwerk inzetten was en bleef onzuiver in hun ogen.

Gelukkig mocht ik op mijn beurt ook iets vragen over hun sheet. Dus vroeg ik hoe het mogelijk was dat wij alleen zwarte en rode getallen hadden en geen groene. Waren wij nooit voordeliger dan hun eenheidsprijzen? Want als zij anders tegen een kostenopbouw aankeken dan wij, dan zou dat toch in moeten houden dat wij op zulke momenten duidelijk voordeliger zijn dan in hun calculatie? Ja, dat was zo, maar daar deden ze niets mee, want dat was het ondernemersrisico. Daar waren ze niet voor door de opdrachtgever ingehuurd. Lekker transparant toch.

Maar het kon nog mooier. Een paar dagen voor de start van onze werkzaamheden werd ik gevraagd om naar het kantoor van de aannemer te komen. In al mijn onschuld dacht ik dat we de planning nog eens zouden doornemen en misschien het contract gelijk tekenen - want dat moest voor aanvang wel getekend zijn, anders mochten wij volgens de inkoopvoorwaarden van de aannemer niet starten.

Niets van dit alles. Wat schetst mijn verbazing: mij werd door de projectleider van ****** gevraagd of ik geen 5% korting kon geven, want de opdrachtgever had geconcludeerd dat wij selfsupporting waren en de grote ***** mocht er daarom slechts 6% op zetten en dat was véééééél te weinig om iets te verdienen. Echt: hij vroeg het met droge ogen en hij meende er alles van.

Transparantie in de bouw, op deze manier hebben we nog een lange weg te gaan.

Theo Wiekeraad