Zoeken

Roofs 2017-05-28 Vanuit de auto de trein in

Special parkeerdaken

Onlangs is de nieuwe OVT Breda ­opgeleverd. Het station is uitgevoerd met een bijzonder fraai parkeerdak.

In Breda is onlangs in opdracht van ProRail het grootste bouwproject van Noord-Brabant gerealiseerd. De ­Openbaar Vervoer Terminal (OVT) aldaar is meer dan alleen een modern treinstation met een geïntegreerd busperron. Het behelst tevens 147 appartementen, 21.500 m² kantoorruimte, 9.000 m² winkels, vier horecagelegenheden en ruimte voor 4.200 fietsen. Het parkeerdak biedt ruimte aan 720 auto’s. Het heeft een oppervlakte van zo’n 19.600 m² (inclusief looppaden en rijbanen).

Uitgangspunt van het ontwerp van Koen van Velsen architecten uit Hilversum was dat de nieuwe OV-Terminal van Breda een levendig punt in de stad zou worden. De renovatie van het station had daarom niet alleen tot doel het gebouw om te toveren naar een verkeersknooppunt voor treinen, bussen, automobilisten, fietsers en voetgangers. Ook bevinden zich winkels, kantoren en woningen in het nieuwe gebouw. Dit alles maakt van de OVT een levendig en fraai overstap- of transferpunt.

Heel bewust is ervoor gekozen de parkeergelegenheid op het dak te realiseren. Een parkeerkelder of –garage was niet wenselijk omdat dit niet in overeenstemming zou zijn met de hierboven beschreven uitgangspunten van het ontwerp. Het geheel moest van de buitenkant ook prettig zijn om naar te kijken. Ook sociaal gezien is het parkeren in het daglicht prettiger en veiliger dan in een kelder. Het parkeerdak bevindt zich pal boven de perrons, zodat men direct vanuit de auto de treinen kan bereiken. Het draagt bij aan de levendigheid van de terminal, doordat er lichtkoven in het dak zijn aangebracht. Hierdoor is vanaf de perrons de beweging op het dak te zien (en andersom). Zowel op het parkeerdak als daaronder zijn bomen in bakken geplaatst.

Comfort en veiligheid

Nadrukkelijk moest de OVT een aangename en vriendelijke uitstraling krijgen. Dit was dan ook een belangrijk ­criterium in de keuze van de materialen. Voor het parkeerdak bete­kende dat een keuze voor donkerbruine betontegels. De toegepaste tegels (1x1,30 m) zijn door Tetto Dakdesign uit ’s-Hertogenbosch speciaal voor dit project ontwikkeld en op maat gemaakt. De tegels zorgen niet alleen voor de nodige stabiliteit, maar ook voor een blijvend strak lijnenspel.

De waterdichte laag bestaat uit een tweelaags bitumineus dakbedekkingssysteem (volledig verkleefd) en is door Boko Dakbedekkers aangebracht. De tegels zijn rechtstreeks op de dakbedekking aangebracht. Door de dikte van de dragers onder de gewapende Schellevis tegels is er voldoende ruimte voor het hemelwater om naar de afvoerpunten te stromen. Het rijvlak is hierdoor altijd winddroog, wat naast comfort ook een toename van de veiligheid betekent. En op het hele dak wordt schuin ingeparkeerd. De tegels zijn vervaardigd met diagonale schijnvoegen, om de parkeervakken te accentueren.

Omdat het dak over het spoor heen is gebouwd, moest het in fasen worden aangelegd. Het spoorverkeer en de reizigers mochten immers zo min mogelijk hinder ondervinden van
de werkzaamheden en de winkels moesten openblijven. De werkzaamheden hebben in totaal vier jaar geduurd. Afgelopen najaar werd de terminal officieel geopend door staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu.