Zoeken

Roofs 2017-06-18 Loodvervanger met dezelfde eigenschappen als lood

Productnieuws

Onlangs werd een nieuw type ­loodvervanger op de markt geïntroduceerd: Leadax. Het materiaal gedraagt zich hetzelfde als lood en kan op dezelfde ambachtelijke manier worden ­verwerkt, maar het heeft ten opzichte van lood een aantal opvallende andere ­eigenschappen. Een gesprek met ­Robbert Engelen van de producent.

Lood is in de bouw een veelgebruikt product om een fraaie en waterdichte afwerking van bijvoorbeeld een overgang tussen een dakkapel en het dakvlak te bewerkstelligen. De redenen om op het dak loodvervangers toe te passen zijn bijvoorbeeld het voorkomen van loodstrepen en overwegingen op het gebied van milieu en arbeidsomstandigheden. Om die redenen zijn al langere tijd loodvervangende producten beschikbaar. Deze producten zijn vervaardigd op basis van kunststof, veelal EPDM of butyl. Hoewel deze producten niet de nadelen van lood hebben, hebben deze in veel gevallen ook niet alle voordelen van lood. Denk daarbij aan de stugheid (vormvastheid) van het materiaal en de robuustheid (lange levensduur).

Autoruiten

Engelen vertelt dat het bedrijf een jarenlang ontwikkeltraject heeft afgelegd om tot een product te komen dat wel de voordelen van lood heeft, maar niet de nadelen Men wilde een flexibel en betaalbaar product ontwikkelen dat gemakkelijk te verwerken is en dat goed is voor mens en milieu. Allereerst was het daarom belangrijk de juiste grondstof te vinden. Deze werd gevonden in de kunststof polyvinylbutyral (PVB). Dit materiaal wordt veelal gebruikt in gelaagd glas, zoals in autoruiten, omdat het zowel zeer sterk als (wanneer het wordt samengeperst) transparant is.

PVB bleek een zeer geschikte basisgrondstof om een loodvervanger van te ontwikkelen. Vele soorten compounds zijn onderzocht en gemodificeerd om tot het gewenste resultaat te komen. De eigenschappen van het materiaal in combinatie met aluminium strekmetaal lijken op die van lood. Daardoor is het materiaal goed te verstrekken en blijft het net als lood in de gewenste vorm. Men kan het eenvoudigweg bewerken met de bijbehorende gereedschappen, die zeer vergelijkbaar zijn met die voor de toepassing van lood.

Circulair product

Het product beschikt bovendien over dezelfde waterdichte eigenschappen als lood en het is UV resistent. De kleur en uitstraling van het product is vrijwel identiek aan die van lood. Volgens de leverancier gaat het product net zo lang mee als het gebouw. Dit is één van de eigenschappen waar het product door Kiwa uitgebreid op is getest. Na het verstrijken van de levensduur kan het volledig worden gerecycled in een volwaardig nieuw product.

Naast de gunstige technische eigenschappen, levert het product volgens Engelen ook een verbetering voor de arbeidsomstandigheden op: “Het product is immers beduidend lichter dan lood en het is in lange lengtes leverbaar. Daarmee is het eenvoudiger en sneller naar het dak te verplaatsen, waar vervolgens ook een duidelijke tijdwinst kan worden gerealiseerd in de verwerking. Doordat het product is vervaardigd uit residu dat overblijft bij de productie van gelaagd glas, draagt het bij aan de circulaire economie. Naast loodgrijs is er een zwarte en zelfs een koperkleurige variant leverbaar.”

Distributie

De producent heeft ervoor gekozen het product via de Nederlandse distributeur VisscherHolland Bouw op de markt te brengen. Leadax is inmiddels verkrijgbaar bij de bouw- en dakmaterialengroothandel. Engelen: “Onze partner kent de markt goed, heeft een uitgebreid distributienetwerk en beschikt over veel expertise. We bekijken momenteel de mogelijkheden voor een verdere uitbreiding van ons dealernetwerk. Ook internationaal zijn er naar onze mening kansen. Daarom zijn we ook actief in diverse andere Europese landen (o.a. België, Groot-Brittannië en Denemarken) en hebben we plannen om in meer landen actief te worden.”

Engelen spreekt van ‘een nieuwe generatie loodvervangers’ en het product geeft ook wel aanleiding om er in deze termen over te spreken. Hij heeft dan ook hoge verwachtingen van het product. De reacties sinds de introductie, tijdens de afgelopen Bouwbeurs, zijn volgens Engelen zeer positief en de toepassing van het materiaal in de bouw begint dan ook al een vlucht te nemen.