Zoeken

Roofs 2017-07-77 Mawipex biedt alternatief op PIR-isolatie

Productnieuws

De schaarste in de PIR-isolatie markt zal waarschijnlijk tot einde van dit jaar en mogelijk nog langer aanhouden, volgens de PIR-isolatieproducenten. Vooral voor verlijmde dakbedekkingssystemen is dit een ongewenste situatie, omdat het verkleven op alternatieve isolatie niet altijd het gewenste resultaat geeft, niet altijd voldoet aan de BROOF(t1) prestatie-eis, niet voorzien is in een CTG of valt buiten de garantievoorwaarden van de fabrikant.

Het is algemeen bekend dat de dakbedekking in een niet-geballast daksysteem moet voldoen aan de prestatie-eis voor vliegvuurbestendigheid. Zo moet bij Firestone RubberGard EPDM ­minimaal de LSFR- of FR-kwaliteit toegepast ­worden, maar dan nog dient men vrijwel altijd extra voorzieningen te treffen als men ­Firestone RubberGard EPDM op EPS wil verkleven.

Het integreren van een ISOGARD HD ™ dekplaat in het dakpakket biedt bijkomende voordelen en zorgt voor een duurzaam daksysteem. Het betreft een polyisocyanuraat paneel van 12.7 mm dik die als dekplaat o.a. op EPS of ­minerale wol-isolatie kan worden gebruikt. De dekplaten hebben een drukverdelende werking en beschermen de onderliggende isolatieconstructie door de zeer hoge drukvastheid (factor 6 groter dan normale PIR-isolatie) en stabiliteit. Daar platte daken intensiever gebruikt worden dan vroeger, is een verbeterde beloopbaarheid van het dak wenselijk om een duurzaam dakpakket te verbeteren.

De dekplaat is een oplossing voor kritische en zwaar belaste ondergronden en is compatibel met Firestone ­volledig verkleefde of mechanische bevestigde éénlaagse dakbedekkingssystemen.

Omdat een overgroot deel van de afzet van EPDM-dakbedekking in Nederland als verlijmde dakbedekkingssystemen wordt toegepast, heeft Firestone Building Products in samenwerking met Mawipex Nederland zeer recent extra ‘vliegvuurbestendigheidstesten’ laten uitvoeren met Firestone ISOGARD ™ HD op EPS-isolatie. Voor het verkrijgen van een BROOF(t1) certificaat gelden voor Nederland de volgende stellingen:

a. De Firestone ISOGARD ™ HD-plaat is opgenomen in het KOMO-attest.

b. In het KOMO-attest wordt het dakbedekkingssysteem, waarbij de Firestone RubberGard LSFR EPDM folie wordt gekleefd op een Firestone ISOGARD ™ HD-plaat bovenop een EPS- of minerale wol-isolatie, als niet-brandgevaarlijk beschouwd (voldoet aan BROOF(t1)).

c. Conform de huidige extrapolatieregels (Europees) en op basis van de testen die destijds voor KOMO werden uitgevoerd, is deze opbouw enkel toegelaten met een EPS-isolatieplaat die voldoet aan een bepaalde druksterkte en brandklasse. De EPS-platen die hieraan voldoen, zijn bij Mawipex op te vragen.