Zoeken

Roofs 2017-07-78 Nieuwslijn

Geen DakEvent in 2018

Lindeman Events maakt bekend dat in 2018 geen nieuwe editie van DakEvent zal worden georganiseerd. Gevraagd naar de reden van dit besluit, vertelt directeur Palmyra Lindeman dat er in de markt onvoldoende draagvlak is om een rendabele vakbeurs te organiseren. “We hebben in de loop der jaren op verschillende manieren geprobeerd de markt op DakEvent te verenigen en zodoende een gezamenlijk platform te creëren waar de dakenbranche zich kan presenteren. De vakbeurs heeft deze rol, in ieder geval in de perceptie van de markt, onvoldoende kunnen vervullen. Wij hebben daarom besloten ons te gaan concentreren op onze hoofdactiviteit, het uitgeven van de vakbladen voor de dakenbranche Roofs en steilDAK en het uitbouwen van de bijbehorende websites.”

agenda

12-14 september 2017, Bouw Compleet Gorinchem
Evenementenhal te Gorinchem, Info: www.evenementenhal.nl

4-5 oktober 2017, Bestelauto Expo 2017
Expo Houten, Info: www.bestelauto-expo.nl

10-12 oktober 2017, Bouw Compleet Hardenberg
Evenementenhal te Hardenberg, Info: www.evenementenhal.nl

11 oktober 2017, Praktijkdag ‘Kwaliteitsborging voor het Bouwen’
De Cantharel te Apeldoorn, Info: www.niemankwaliteitsborging.nl

PERSONALIA

Mawipex bv

Gelet op de zeer sterke groei die ­Mawipex bv (Tectum-Group) de laatste jaren doormaakt in de EPDM projectenmarkt is per 1 april Matthijs Spies als Adviseur voorschrijvende instanties en bouwprofessionals bij het bedrijf in dienst getreden. Hij zal zich concentreren en profileren op duurzame projecten waarbij Firestone RubberGard EPDM en Mawipex van
toegevoegde waarde kunnen zijn in de regio Noord-Oost Nederland.

Tweede Dakcursus Platte Daken 2017

Aan de tweede Dakcursus van 2017 werd door 21 personen deelgenomen, waarvan 20 cursisten deelnamen aan het examen. Daarvan ontvingen 17 direct het diploma, een slagingspercentage van 85%. De hoogste examencijfers werden gescoord door Jitze Hamstra van IKO bv, hij ontving een mooie sculptuur van De Dakconnaisseur. Eervolle vermeldingen ­waren er voor Bas Pappaert van Soprema nv, Martin van Zwol van BDA Dakadvies en Richard Voort van ZND Dakbedekking. De deelnemers waardeerden de cursus met een 8,5 gemiddeld.

De eerstvolgende Dakcursus Platte Daken start op 19 september. Voor deze cursus kunnen nog deelnemers geplaatst worden. De cursus is vooral bedoeld voor nieuwe instromers en doorstromers in de dakbedekkingsbranche en voor medewerkers van corporaties, gemeenten en aannemers die in relatief korte tijd veel kennis willen vergaren over alle facetten van het platte dak. Meer informatie over deze en andere cursussen kunt u terugvinden op de website van BDA Opleidingen.

SOPREMA opent nieuw opleidingscentrum

Waterdichtings – en isolatiefabrikant SOPREMA opende ­afgelopen vrijdag 30 juni het nieuwe opleidings- en ­kenniscentrum in Grobbendonk (BE). Het trainingscentrum voor heel Noord-West Europa werd officieel geopend in het bijzijn van Pierre-Etienne Bindschedler (de achterkleinzoon van de oprichter en huidige eigenaar van de fabrikant), CEO North-West Europe Leo Hoekstra en commercieel ­directeur Marc Geerts. Met een 500-tal genodigden, een exclusieve rondleiding en een stijlvol openingsfeest met muziekband “COOKIES & CREAM” is het nieuwe gebouw alvast klaar voor gebruik.

KOMO®-attest voor BIIG

Tijdens de derde BIIG Roofers Meeting van distribu­teur Wecal Isolatie Techniek in Wijk bij Duurstede heeft Marco de Kok van SGS Intron het KOMO®-attest van de bitumineuze dakbedekking BIIG uitgereikt. De verwerkers van BIIG 446 (de zogenaamde Roofers) werden tijdens de druk bezochte bijeenkomst bijgepraat over de meest recente ontwikkelingen rondom dit product. Het nieuwe KOMO® attest (699-1) is uitgereikt aan Victor Pennarts, certificaathouder van IIGO Srl Italië en is aangevuld met een nieuwe range van BIIG onderlagen. Daarnaast is het attest uitgebreid met diverse ­applicatiemogelijkheden.

Ter afsluiting van het theoretische gedeelte van de middag is de vernieuwde renovatiebaan Rapid R G200 geïntroduceerd. Deze hybride dakbaan is speciaal ontwikkeld voor de renovatie van bestaande gemineraliseerde dakbedekking op basis van easy-weld technology. Het tweede deel van de middag stond in het teken van de praktijk. In meerdere dakopbouw situaties werden de Roofers ‘uitgedaagd’ zelf details uit te voeren overeenkomstig de nieuwe verwerkingsrichtlijnen.

Erasmus MC is de Dakheld van 2017

De organisatie van de Rotterdamse Dakendagen reikte vrijdagmiddag 9 juni de Dakheld uit aan de daktuinen van het Erasmus MC. De Dakheld is de prijs voor een persoon of instelling die het meest innovatief, verrassend en op een duurzame wijze heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het daklandschap in Nederland. Het Erasmus MC ontvangt de Dakheld voor het initiatief om twee grote daktuinen aan te leggen voor patiënten, medewerkers en bezoekers. In de nieuwbouw van het Erasmus MC, ontworpen door EGM Architecten, gaat veel aandacht uit naar de zogeheten healing environment. De daktuinen, een ontwerp van Juurlink + Geluk landschapsarchitecten, geven daar verdere invulling aan.

Bijeenkomst over ervaringen met grootschalige toepassing van PV op Vakbeurs Energie

Van 10 tot en met 12 oktober 2017 vindt de 13e editie van de Vakbeurs Energie plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Dit ­platform bestaat uit ruim 350 exposanten en honderden inhoudelijke sessies. Uniek daarbij is de verbinding die wordt gelegd tussen de ­belangrijkste betrokken sectoren: gebouwde omgeving, industrie en - door de combinatie met de vakbeurs Ecomobiel - mobiliteit.

Nieuw dit jaar is het congres ‘PV in de Praktijk’, waarbij ‘grootschalig PV gebruik’ onder de aandacht wordt gebracht. Dit congres vindt op donderdagmiddag plaats (12 oktober). CEO & Founder van Solarplaza Edwin Koot is dagvoorzitter. Binnen het programma komen twee thema’s aan bod. Grootschalige toepassing in de woningbouw, waar onder andere ‘PV in de wijk’ en het ‘leaseconcept in de praktijk’ worden aangehaald. Bij thema Grootschalige toepassing op gebouwen en grond gaan we het hebben over de ‘do’s and don’ts bij een grootschalig grondgebonden project’ en bediscussiëren we een business case.

Dakluik zonder warmteverlies

Het isolatieniveau van het premium dakluik TopAccess van Staka staat gelijk aan dat van een ondoorbroken geïsoleerd dak. De fabrikant heeft materialen en constructies getest en vond zo een efficiënte combinatie. Het resultaat is het eerste dakluik met een effectieve thermisch gescheiden constructie. Door het vernieuwende ontwerp staat een dakluik niet langer gelijk aan een warmtelek. Een innovatief tussenprofiel houdt het RVS aan de binnen- en buitenkant van het dakluik volledig uit elkaar. Hiermee komt de ­TopAccess uit op een isolatiewaarde van U = 0,21 W/m2K.

Standaard etiket ‘niet gebruiksklaar’ voor brandblussers

NEN heeft een nieuw wijzigingsblad bij NEN 2559 ‘Onderhoud van draagbare blustoestellen’ uitgebracht. De norm, waarin eisen worden geformuleerd voor controle, onderhoud en revisie van draagbare blustoestellen, is hiermee duidelijker geworden. Het etiket dat aangeeft dat de blusser niet klaar is voor gebruik, is nu verplicht gesteld.

Demodag Zinkunie succesvol

Zinkunie organiseerde op 23 juni 2017 bij haar vestiging in Schiedam een goed bezochte demodag. Tijdens de dag kon men niet alleen bijpraten met collega’s en ­relaties, ook toonden de diverse leveranciers hun nieuwste productontwikkelingen. De organisatie spreekt van een succes en is voornemens ook bij haar andere vestigingen demodagen te organiseren.

Tectum Group, In-lijn en Huis Kellens zetten zich in voor het goede doel

De medewerkers van Tectum Group, In-lijn en Huis Kellens zamelden 10.000 euro in voor het goede doel. Op zater­dag 17 juni overhandigden ze vier cheques op het tuinfeest van Jean Biesmans en Ingrid Nelissen. Naar jaarlijkse gewoonte geeft Tectum Group zijn medewerkers zelf de kans om een goed doel te selecteren. In november 2016 kozen ze de volgende vier organisaties: Sint-Lodewijk, vzw Pinocchio, Prinses Beatrix Spierfonds en de Vier Notelaars. Dit zijn goede doelen waar de medewerkers nauw bij betrokken zijn.

Zelfdragende lichtstraat

De nieuwe JET Vario Therm is een ‘all-in-one’ snelbouw­systeem voor lichtstraten in bedrijfshallen. Dankzij de zelfdragende en volledig thermisch gescheiden lichtstraatopstand is er geen stalen onderconstructie nodig. Met als resultaat: besparen op materiaal, bouwtijd en energie. De stabiele opstand maakt ondersteuning door ravelingen overbodig. Hierdoor gaan de materiaalkosten en bouwtijd substantieel omlaag. Dankzij de vorm van het ­aansluitprofiel garandeert de fabrikant tot 70% energiebesparing ten opzichte van een conven­tionele lichtstraat.

Groen onderwijs en hoveniersbedrijven gaan samen leerlingen verleiden

In Bleiswijk vond vrijdag 9 juni de aftrap plaats van het VHG-project ‘verleiden tot groen MBO’. Met dit project wil Branchevereniging VHG de doorstroom van het groene VMBO naar het groene MBO bevorderen. 12 VMBO-­scholen, verspreid over het land, gaan gedurende een jaar samenwerken met een groep hoveniersbedrijven uit hun omgeving. Doel is om het groene vak op een aantrekkelijke en interessante manier aan jongeren te presenteren. Melanchthon Business School (met vmbo en mbo Groen) in Bleiswijk is één van de deelnemende scholen.

Werken in de zon

In het zonnetje werken kan prettig zijn, maar we zien steeds vaker de schadelijke effecten van UV straling, zoals huidkanker. Wiltec biedt daartegen Stokoderm Sunprotect SPF50. Deze zonnebrandcrème biedt bescherming tegen zowel UV A (verbranding) als UV B (veroudering van de huid). De crème is watervast, niet vet of plakkerig en niet zichtbaar, zodat u zorgeloos uw werk kunt blijven doen. Bovendien bevat de crème veel huid­verzorgende bestanddelen.

Nieuwe directie Ubbink

Ubbink maakt de benoeming bekend van de nieuwe tweekoppige directie van Ubbink Nederland per 1 juni 2017. Linda van de Maat en Peter Laros volgen Henk-Jan Wegman op als Algemeen Directeur. Zowel Linda van de Maat als Peter Laros maakten de afgelopen jaren al deel uit van het Management Team van Ubbink. In lijn met hun specialismen zal Linda zich richten op de operationele en logistieke activiteiten en ligt de focus voor Peter op de commerciële en financiële zaken.