Zoeken

Roofs 2017-08-44 Nieuwslijn special luchtdicht bouwen

Plaka Airtight voor een luchtdicht prefab casco

Door de steeds strengere eisen op het gebied van de energieprestaties van woningen is het van belang om ook bij prefab casco’s te zorgen voor 100% luchtdichte aansluitingen. Luchtdicht bouwen begint bij goed ontworpen details. Voor een luchtdichte detaillering van prefab elementen biedt Plaka Nederland de Plaka Airtight.

Het product bestaat uit een gevacumeerde strook minerale wol, verpakt in een dampremmende PE-folie. Na montage dient de Airtight ‘lek’ geprikt te worden, zodat de minerale wol gecontroleerd expandeert en zo de woningscheidende spouw tussen de kanaalplaatvloeren volledig opvult. Naast een luchtdichte afsluiting werkt het product, door de akoestische ontkoppeling van de prefab betonelementen, contactgeluidisolerend. Tevens heeft Airtight een thermisch isolerende werking, zodat geen inwendige condensatie ontstaat in de ankerloze spouw.

Afhankelijk van de gekozen breedte is het geschikt tot een luchtdichtheidsklasse 3 ‘passief bouwen’. Plaka Airtight is toepasbaar voor variabele spouwbreedten en is in nagenoeg elke gewenste afmeting en dikte leverbaar. Het materiaal is bestand tegen alle weersinvloeden en heeft na aanbrengen een hoge mechanische bestendigheid. Het raakt hierdoor niet beschadigd. De basis van minerale wol valt in de hoogste brandklasse (A1, volgens NEN-EN 13501-1). De PE-folie is vlamdovend.

Certificatie van afdichtingsmaterialen voor luchtdicht bouwen mogelijk

Afdichtingsproducten die gebruikt worden voor luchtdicht bouwen kunnen vanaf heden SKG-IKOB KOMO-gecertificeerd worden. Dit is mogelijk op basis van de BRL 2804-1 die eind vorig jaar van kracht ging. Hiermee hebben aannemers en opdrachtgevers de zekerheid dat de gekozen producten geschikt zijn voor hun toepassing.

Per 15 november 2016 is de ‘Beoordelingsrichtlijn 2804-1 voor de Certificering van afdichtingsproducten voor luchtdicht bouwen’ van kracht geworden die ontwerpers, aannemers en opdrachtgevers helpt hierin een juiste keus te maken. In de eisen van de BRL 2804-1 zijn niet alleen de eisen met betrekking tot de luchtdichtheid van het materiaal opgenomen, maar er is ook gekeken naar de prestaties van het product op de lange termijn. Zo worden de prestaties van de producten beoordeeld die betrekking hebben op de bewegingen in een gebouw door uitzetting en krimp van de constructie(delen). Daarnaast wordt de invloed van vocht en temperatuurswisselingen op het product, de waterdampdoorlatendheid en eventuele aantasting van het materiaal door andere materialen onderzocht. SKG-IKOB Certificatie toetst de producten op basis van deze eisen en geeft bij een positieve beoordeling een SKG-IKOB KOMO-productcertificaat af.

Smart Homes & Intelligent Buildings speelt in op thema’s energiebeheer en cybersecurity

92 procent van de opdrachtgevers en voorschrijvers in de bouw- en installatiesector heeft verregaande interesse in nul-op-de-meterwoningen (NOM) en duurzaam energiebeheer. Dat blijkt uit onderzoek van het nieuwe event Smart Homes & Intelligent Buildings, in opdracht van Jaarbeurs. Om opdrachtgevers en voorschrijvers meer inzicht te geven in de mogelijkheden van NOM, zal tijdens Smart Homes & Intelligent Buildings innovatie- en kennisorganisatie TNO een inhoudelijke sessie geven en handvatten aanreiken hoe energiebeheer gestimuleerd kan worden. Het nieuwe event vindt op 14 en 15 november 2017 plaats in de Jaarbeurs in Utrecht.

Praktijkcursus Energieneutraal bouwen en renoveren met internationaal diploma

Op 20 september start in Ede de driedaagse Praktijkcursus Energieneutraal bouwen en renoveren. De cursus van stichting KERN is bestemd voor wie energie-neutraal bouwt of renoveert in de bouwuitvoering als vakman, aannemer of installateur en legt de juiste basis om de hoogste standaard op het gebied van gezond wonen, betaalbaar comfort en energie-efficiency te realiseren. Met deze cursus blijft de vakman up-to-date over de uitvoering van energieneutrale of energieleverende projecten, bij BENG, NOM, Passiefhuis en Active House.

Industrie laat nog veel energiebesparing liggen

Energiebesparing in de energie-intensieve industrie komt onvoldoende van de grond. Dat heeft niet te maken met onwil, maar met diverse belemmeringen waardoor bedrijven er niet aan toe komen. FME liet een onderzoek uitvoeren naar de belemmeringen voor energiebesparing in de industrie. Het is technisch goed mogelijk om de energie-efficiency te verhogen, zo laten bedrijven als Siemens, Tata Steel en Avebe zien in pilotprojecten, maar in de praktijk komt er weinig van opschaling terecht. Daarbij spelen financiële redenen een belangrijke rol, maar ook handhaving en een gebrek aan goede praktijkvoorbeelden.

Er is nauwelijks handhaving. Daardoor lopen klanten niet hard op dit gebied. Ook hebben de meeste bedrijven een beperkt budget om te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daar lopen technische bedrijven tegenaan. Bedrijven zijn daarbij geneigd om voor energiebesparing binnen de hekken van hun onderneming te kijken, terwijl ze hiervoor eigenlijk de samenwerking moeten zoeken met andere bedrijven. Een voorbeeld is de ondernemersvereniging Deltalinqs van de Rotterdamse Haven. Er is ook een gebrek aan goede voorbeelden. Bedrijven zijn onzeker om te investeren in energiebesparing, omdat de business cases niet duidelijk zijn.’

200 Serie luchtverdeelkasten Air Excellent verkrijgbaar

Tijdens de BouwBeurs 2017 introduceerde Ubbink de 200 Serie luchtverdeelkasten van het Air Excellent luchtverdeelsysteem. Ze zijn nu verkrijgbaar bij de professionele handel. De serie is door zijn afmeting zeer geschikt voor woningen en kleine utiliteitsgebouwen met beperkte installatieruimte. Inspectie, reinigen en aanpassen van de restrictieringen van deze luchtverdeelkast is eenvoudig door het uitnemen van het deksel. De luchtverdeelkasten zijn toepasbaar voor wand-, vloer- en plafondmontage.