Roofs 2017-08-74 ‘Damborddak’ is nieuwe manier van daken ballasten
Ballastlaag
Om zonder grind een losliggend daksysteem te kunnen ballasten, wordt in voorkomende gevallen het zogeheten ‘Damborddak’ toegepast. Hierbij worden tegels als ballast gebruikt. Een uiteenzetting.
Normaal gesproken worden losliggende dakbedekkingssystemen van platte daken geballast met grind en in windgevoelige delen van ons land gecombineerd met vormvaste dakbedekking, zoals tegels in de hoek- en randzone.
Met behulp van de windbelastingsberekening, die voor ieder dak gemaakt wordt, wordt de verhouding tussen grind en tegels bepaald. Alleen in sommige gevallen kan het gebruik van grind een probleem opleveren. Met name industriële daken verontreinigen namelijk sneller.
Een ballastlaag van grind wordt aangebracht om de dakbedekking op zijn plek te houden en te beschermen tegen UV-straling. Als het grind vervuild raakt, heeft dit tot gevolg dat de dakbedekking sneller verouderd. Bacteriën hebben vrij spel en werken in op de dakbedekking. Het aanbrengen van grind is gemakkelijk en het is een relatief goedkope oplossing ten opzichte van bijvoorbeeld een mechanisch bevestigde dakbedekking. Grind heeft echter als nadeel dat het lastig is schoon te houden en te reinigen.
Bij Aviko was het probleem vooral dat het grind erg moeilijk schoon te maken was. Het grind bleef aan elkaar kleven. Om dit probleem op te lossen, heeft NDA lidbedrijf Kwerreveld Dakbedekkingen bv het zogeheten ‘Damborddak’ als ballastlaag bedacht.
Tegels als ballast
Als alternatief voor een geballast dak was in deze situatie een mechanisch bevestigd dak uiteraard ook één van de mogelijkheden. De dakbedekking is dan gemakkelijk te reinigen. Echter, in dit geval moesten de eerder gebruikte schroeven en plaatjes vervangen worden, omdat deze aangetast waren. Om het dak duurzaam mechanisch te bevestigen, moesten deze vervangen worden door kostbare RVS materialen. Het mechanisch bevestigde dak viel dan ook af vanwege deze extra investeringen. Daarom werd er een andere technische oplossing gezocht die beter bij de klant paste.
Bij een Damborddak worden tegels als ballast gebruikt. Alleen liggen deze tegels niet tegen elkaar aan, zoals we gewend zijn bij een parkeerdak of dakterras. Bij een tegel van bijvoorbeeld 50 bij 50 centimeter wordt dezelfde afstand tot de volgende tegel vrijgelaten. Hierdoor kan het dak makkelijk gereinigd worden, ook al omdat het water gemakkelijk onder de tegels door kan stromen.
Goedgekeurd systeem
De gebruikte tegels zijn door Zoontjens geproduceerd. Ze maken als windhoektegel vast onderdeel uit van het assortiment van de leverancier. De tegel heeft zogenaamde afgeborstelde nokken en kunnen vanwege de gladde onderzijde daarom direct op de dakbedekking geplaatst worden.
Oorspronkelijk worden tegels gebruikt bij de randen en de hoeken van met grind geballaste daken, vanwege de noodzakelijke windweerstand. Afhankelijk van de windbelastingsberekening wordt nu ook het patroon van de windhoektegel op het gehele dak in de hoek-, rand-, en middenzone berekend en bepaald.
Soms zoekt een dakdekker naar speciale technische oplossingen om conform de windvastheid te ballasten. Deze specifieke manier van ballasten is zodoende speciaal voor Aviko ontwikkeld. Nu is het inmiddels als nieuwe manier van ballasten door zowel BDA Dakadvies als Dakmerk geaccepteerd als goedgekeurd systeem.
Ook andere daken worden inmiddels voorzien van het bovengenoemde dambordpatroon vanwege de gemakkelijke beloopbaarheid van het systeem, de snelle reinigende mogelijkheden van het dak en de zeer snelle manier van verwerking van deze tegels.