Roofs 2017-10-54 Nieuwslijn special veilig en gezond werken
Ontwikkelingen in normen voor fysieke belasting
Europees en mondiaal werken partijen hard aan de ontwikkeling en herziening van normen voor ergonomie, en fysieke belasting in het bijzonder. Ergonomie is de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. Dit kan een product, ruimte of werkplek zijn. Ergonomie is vooral bekend in arbeidssituaties. Eén van de werkgebieden van ergonomie is fysieke belasting. De werkhouding is hierbij belangrijk, maar ook bewegingen tijdens het werk spelen een rol. Tillen, dragen, duwen en trekken zijn hier voorbeelden van. Daarnaast heeft het aantal bewegingen, rotaties en repeterende handelingen invloed op het lichaam.
Showa 406: de ultieme winterhandschoen
Koude omstandigheden vereisen goede werkhandschoenen. Showa heeft de oplossing met de nieuwe winterhandschoen Showa 406. Dankzij de innovatieve samenstelling van materialen biedt deze griphandschoen gebruikers het voordeel van koudebestendigheid, ademend vermogen en waterafstotende eigenschappen samen in één handschoen.
De Showa 406 voorkomt klamme en vochtige handen. Dat is belangrijk, want als de voering van een handschoen eenmaal nat is, dan duurt het een hele tijd voordat deze weer droog is. De flexibele waterafstotende dual latex foam coating houdt water en vocht uit de handschoen, terwijl damp en transpiratie wel naar buiten kunnen ontsnappen. Dat zorgt ervoor dat de handen warm en droog blijven en dat werkt een stuk prettiger.
Nieuwe regels opbouw rolsteigers
Per 1 januari 2018 gelden nieuwe regels voor de opbouw van een rolsteiger. Vanaf die datum is het namelijk verplicht om altijd rondom een leuning te hebben bij betreding van een platform in een rolsteiger. Deze nieuwe regelgeving geldt ook voor rolsteigers die vóór deze datum zijn aangeschaft.
Eén van de belangrijke doelstellingen van deze maatregel in het verminderen van het aantal ongelukken met rolsteigers. Uit de jaarlijkse inspecties van Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) bleek dat leuningen van rolsteigers vaak ontbreken of slechts deels worden gebruikt. De kans op ongevallen is hierdoor aanzienlijk groter. Volgens de nieuwe regelgeving mag een werkplatform pas worden betreden nadat er rondom een leuning op heuphoogte is aangebracht voor dat platform. De nieuwe, veiligere opbouwmethoden zijn opgenomen in het vernieuwde A-blad rolsteigers.
Met een ladderborgriem staat uw ladder stevig op zijn poten
Afgelopen zomer is de SBD-campagne Veilig Laddergebruik gestart. De arbovoorlichters van SBD, Paul Aalders en Ad Verhoeven, treffen tijdens hun objectbezoeken de meest inventieve ladderborgmethodes aan. Zo trof men bijvoorbeeld een ladder aan die werd geborgd met een dakrol en een touw. Het is natuurlijk een goede zaak dat dakdekkers actie ondernemen om veilig het dak op en af te kunnen. Maar dat kan een stuk simpeler en veiliger met een ladderborgriem. De dakdekkers waren blij verrast met hun exemplaar en namen de ladderborgriem dan ook onmiddellijk in gebruik. De campagne Veilig Laddergebruik loopt nog t/m december 2017. Het aantal ladderborgriemen (aangeschaft met subsidie van het Centrum voor Ambachtseconomie) is beperkt. De arbovoorlichters reiken een ladderborgriem uit tijdens een objectbezoek waarbij onveilig laddergebruik wordt geconstateerd.
Lancering ‘mijnVolandis voor werkgevers’
In oktober lanceerde Volandis de portaal ‘mijnVolandis voor werkgevers’. In dit portaal vindt men alle gegevens over duurzame inzetbaarheid binnen de organisatie. De eerste groep van ongeveer 250 werkgevers kreeg in oktober toegang. Vanaf dat moment krijgen werkgevers gefaseerd toegang tot het werkgeversportaal. In januari krijgen alle werkgevers in de sector de mogelijkheid in te loggen. Hiervan ontvangt iedere werkgever automatisch bericht. In het portaal ontvangt men het voor de betreffende organisatie gegenereerde bedrijfsrapport Duurzame Inzetbaarheid. Dit is gebaseerd op de resultaten van de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA incl. PAGO). Hiermee krijgt men onder andere inzicht in het werkvermogen van de werknemers, maar ook tools om zelf aan de slag te gaan. Ook kan men de data vergelijken met de sector.
Regeerakkoord: meer geld voor Inspectie SZW
In het regeerakkoord wordt in een oplopende reeks vanaf 2022 structureel 50 miljoen per jaar vrijgemaakt voor de handhavingsketen van de Inspectie van SZW, conform het Inspectie Control Framework (ICF). In dit ICF zijn diverse scenario’s uitgewerkt waarmee de Inspectie aan het parlement heeft aangegeven welke inzet met welk budget mogelijk is.
“De Inspectie wordt dus fors versterkt,” reageert inspecteur-generaal Marc Kuipers. “De handhavingsketen wordt hiermee in staat gesteld beter toezicht te houden op het wettelijk minimumloon en intensiever schijnconstructies, onveilige en ongezonde arbeidsomstandigheden en uitbuiting tegen te gaan.”