Zoeken

Roofs 2017-10-56 Respectvol tot in de daken en overkappingen

Het Dak van het Jaar 2017

De verschillende daken van het ­uitvaartcentrum Haagse Duinen ­vallen niet op door technische en ­esthetische hoogstandjes. Ze benadrukken samen met de gevels eerder de ingetogenheid van het uitgebreide en deels gerenoveerde oude crematorium Ockenburgh. Toch bevat het ontwerp van de nieuwbouw wel degelijk aspecten, die gericht zijn op het nu en op de toekomst; hoe tegenstrijdig dit ook mag zijn, gezien de functie van het gebouw.

Joop Wilschut

De onderconstructie van het dak van de aula bestaat uit ­gelamineerde larikshouten spanten en geprefabriceerde dakdozen in een strak ritme. Het voormalige crematorium Ockenburgh aan de gelijknamige straat in het zuiden van Den Haag is deels gesloopt, gerenoveerd en uitgebreid en onder de nieuwe naam uitvaartcentrum crematorium Haagse Duinen midden dit jaar in gebruik genomen. Het project is in opdracht van CUVO Onroerend Goed door KOW Architecten ontworpen.
De uitwendige aanpassing van de bestaande bebouwing bestaat uit het isoleren van de voorheen grijze gevel en het daarvoor optrekken van een nieuw buitenblad van gemêleerd licht baksteen. Aan het dak is behalve het aanpassen van de bestaande dakranden niets gebeurd.

De uitbreiding betreft de bouw van een nieuwe aula, een nieuw ovengebouw, aansluitingen op de bestaande bebouwing en een overdekte rondgang langs de tuin, de zogenaamde droogloopzone, die tevens de aula met het nieuwe ovengebouw verbindt. De daken van de nieuwe bouwdelen zijn alle plat en liggen op verschillende niveaus. Ze hebben volgens Maurice Iseger van Mastum Daksystemen geen bijzondere opbouw, maar zijn traditioneel uitgevoerd.

Auladak

Het dak van de aula ligt op 6500 +P en heeft een oppervlakte van circa 625 m2 (ongeveer 27 x 22,5 meter). Het wordt gedragen door gelamineerde larikshouten spanten op een rastermaat van 2,45 meter. Daar overheen liggen geprefabriceerde houten dakdozen, waarop aansluitend de dakbedekkingconstructie is aangebracht.

Op de houten ondergrond is allereerst een 0,2 mm dikke ­PE-folie gelegd als dampremmende laag. De folie is ­losliggend aangebracht; de overlappen zijn afgetaped. Daaroverheen ligt een afschotisolatielaag van PIR hardschuim platen, tweezijdig gecacheerd met aluminium, die mechanisch is bevestigd aan de constructieve ondergrond. Over de afschotisolatie is een laag eenzijdig APP gemodificeerde gebitumineerde polyestermat 460 P 60 aangebracht, die ook mechanisch is bevestigd aan de onderconstructie. De toplaag bestaat uit een APP gemodificeerde, gebitu­mineerde, gecombineerde polyester- en glasvliesmat MEC 470 K 14, die is gebrand op de ondergrond.

Rondom het dak liggen op hetzelfde niveau overstekken/­luifels met een totale oppervlakte van circa 180 m2. Deze luifels zijn aan drie zijden nagenoeg even breed (ongeveer 1,35 meter), maar aan de zijde van het aulagebouw waar de grote glasgevel zit, bedraagt die circa 3,20 meter. Bij deze luifels is geen damprem toegepast; op het ­houten dakbeschot van de dakdozen is direct losliggend een afschotisolatielaag van ongecacheerde, brandvertragend gemodificeerde EPS hardschuim platen geplaatst. Deze laag heeft geen isolerende functie: ze is uitsluitend bedoeld om het afschot te verzorgen. De eerste laag van de dakbedekking is een eenzijdig APP gemodificeerde, gebitumineerde, gecombineerde polyester- en glasvliesmat 446 P 60 FR, ­mechanisch bevestigd aan de constructieve ondergrond. De toplaag bestaat uit een APP gemodificeerde, gebitu­mineerde, gecombineerde polyester- en glasvliesmat MEC 470 K 14 gebrand op de ondergrond.

Zijbeuken en aansluiting op oudbouw

Op een iets lager niveau, 4300 +P, liggen aan de voor- en achterzijde van de aula twee kleine dakvlakken (circa 63 en 88 m2) van de zogenaamde zijbeuken. En nog iets lager, op 3300 +P ligt een dakvlak dat de oudbouw met de nieuwe aula verbindt. Deze drie dakvlakken hebben stalen dakplaten als ondergrond en dezelfde opbouw qua dakbedekkingsconstructie.

Die opbouw is als volgt: een dampremmende laag van PE-folie, 0,2 mm dik, losliggend op de ondergrond met afgetapede overlappen; een afschotisolatielaag van PIR hardschuim platen, tweezijdig gecacheerd met aluminium, mechanisch bevestigd aan de constructieve ondergrond; een laag eenzijdig APP gemodificeerde, gebitumineerde polyestermat 460 P 60, ook mechanisch bevestigd aan de onderconstructie en een toplaag van APP gemodificeerde, gebitumineerde, gecombineerde polyester- en glasvliesmat MEC 470 K 14, gebrand op de eerste laag.

Dak droogloop

De overdekte rondgang is een open overkapping ­gedragen door korte kolommen en ligt op een niveau van 3500 +P. De rondgang loopt van de achterzijde van de aula in een rechte lijn naar het ovengebouw, waar hij zich na twee haakse hoeken voegt tussen dit gebouwtje en de oudbouw. De zone is op het lange stuk vanaf de aula minder breed dan rondom het ovengebouw. Het dak heeft een totale oppervlakte van circa 283 m2 en een ondergrond van stalen dakplaten.

De opbouw van het dakbedekkingspakket bestaat uit een afschotisolatielaag van ongecacheerde, brandvertragend gemodificeerde EPS, die los is neergelegd. Ook deze laag heeft weer geen isolerende functie, maar is uitsluitend bedoeld om afschot te creëren. De eerste laag dakbedekking is een eenzijdig APP gemodificeerde, gebitumineerde, ­gecombineerde polyester- en glasvliesmat 446 P 60 FR, die mechanisch is bevestigd aan de stalen dakplaten. De toplaag is een APP gemodificeerde, gebitumineerde, gecombineerde polyester- en glasvliesmat MEC 470 K 14 gebrand op de eerste laag.

Dak ovengebouw

Het rechthoekige ovengebouw met afmetingen van ruim negen bij ruim vijftien meter (oppervlakte circa 144 m2) heeft als ondergrond een houten dakbeschot. De opbouw van de dakbedekkingsconstructie is gelijk aan die van de droogloopzone: een afschotisolatielaag van ongecacheerde, brandvertragend gemodificeerde EPS, die los is neergelegd; een eerste laag van eenzijdig APP gemodificeerde, gebitumineerde, gecombineerde polyester- en glasvliesmat 446 P 60 FR, mechanisch bevestigd aan de constructieve ondergrond en een toplaag van APP gemodificeerde, ­gebitumineerde, gecombineerde polyester- en glasvliesmat MEC 470 K 14 gebrand op de eerste laag.

Twee houten luifels

Dan zijn er nog twee kleine, houten luifels, grenzend aan het dakvlak tussen de aula en de oudbouw. Op deze dakjes met een gezamenlijke, totale oppervlakte van 21 m2 ligt ook een tweelaagse dakbedekking. De eerste laag is opnieuw een eenzijdig APP gemodificeerde, gebitumineerde polyestermat 460 P 60, die mechanisch is bevestigd aan de constructieve houten ondergrond. De toplaag, gebrand op de eerste laag, is een APP gemodificeerde, gebitumineerde, gecombineerde polyester- en glasvliesmat MEC 470 K 14.

Uitvaartcentrum Haagse Duinen

  • Opdrachtgever CUVO Onroerend Goed, Den Haag
  • Architect KOW Architecten, Den Haag
  • Dakbedekking Mastum Daksystemen, De Meern
  • Prefab dakdozen De Groot Vroomshoop, Vroomshoop
  • Gelamineerde spanten Heko Spanten, Ede