Zoeken

Roofs 2017-11-67 Werkschoenen op maat

Veilig en gezond werken

Vitale, fitte, gezonde en gemotiveerde mensen in en om het ­bedrijf - en balans in het leven: dat zijn de uitgangspunten van het vitaliteitsmanagementprogramma ‘Vitaal met je VAK bezig zijn’.

Peter van Houtum, directeur Gebr. Janssen bv, Beugen.

Vitaliteit draait niet alleen om het bestrijden en voorkomen van ziekte en uitval, maar ook om het bevorderen van welzijn, employability (optimale inzetbaarheid van mensen, waardoor zij in staat zijn werk te krijgen en te behouden) en gezondheid. Vitaliteitsmanagement gaat om het versterken van mensen en de organisatie. Dit levert diverse voordelen op: hogere medewerkerstevredenheid, minder uitval en minder verzuim, hogere productiviteit, efficiënter werken en hogere klanttevredenheid.

Dakdekkers- en installatiebedrijf Gebr. Janssen uit het ­Brabantse Beugen is met deze materie aan de slag gegaan. Eén van de onderwerpen is de aandacht voor werkschoenen op maat. De laatste jaren haalt gemiddeld 6 tot 8% van de wandelaars aan de vierdaagse in Nijmegen de finish niet. Het grootste probleem voor al deze uitvallers is voetklachten. Uit onderzoek is gebleken dat de helft van de wandelaars op termijn pijn krijgt onder de voorvoet tijdens het lopen. Bedenk dan ook nog dat we in een normale situatie 10.000 stappen per dag maken, wat betekent dat we gemiddeld in ons leven vier keer de wereld rondlopen. We mogen dan ook wel zeggen dat onze voeten aan topsport doen!

Onze voeten dragen ons lichaam de hele dag. Als we dan ook nog rondlopen op niet passende schoenen, dan is dat vragen om problemen, en niet alleen aan de voeten. Op den duur zullen ook andere plekken van het lichaam (rug, nek, knie, enkel) klachten geven. En denk niet dat schoenen die nu goed passen, altijd goed zullen blijven passen. Ziektes of ouder worden hebben immers invloed op de stand van de voeten.

Tot niet zo lang geleden kochten we als bedrijf ‘bulk’-werkschoenen bij een leverancier, waarbij de prijs een doorslaggevende factor had. Daar zijn we helemaal van afgestapt en we hebben nu een meedenkende leverancier in de arm genomen, waar de werknemer kan binnenlopen voor advies, zodat werkschoenen op maat geleverd worden. Standproblemen, een hoge wreef, afwijkende lengte of breedte van de voet zijn uitdagingen waar de leverancier mee aan de slag gaat op jacht naar de juiste (aangepaste) werkschoen.

Onze monteur Joris heeft regelmatig rugklachten en had al schoenen met aangepaste zooltjes. Toch heeft Joris nog een bezoek gebracht aan de podotherapeut. Met de uitslag van de podotherapeut is de leverancier de uitdaging aangegaan met als resultaat werkschoenen op maat. De zooltjes passen perfect in de nieuwe werkschoenen. Joris is uitermate tevreden: zijn klachten zijn afgenomen en, belangrijk, in de toekomst blijft Joris zeker samenwerken met de eerder genoemde specialisten om te blijven lopen op
de juiste werkschoenen.

Werkschoenen op maat is één van de vele stapjes. En bedenk: vele stapjes zijn een grote stap op weg naar een mooie duurzame vitale toekomst.