Zoeken

Roofs 2018-01-24 “Het belang van kwaliteitsborging zal steeds groter worden”

Aan tafel met… Johanna Gruijthuijsen-de Wijs

In deze rubriek laat Roofs markante personen van binnen en buiten de dakenbranche aan het woord. De insteek is om de visie en de persoon achter die visie voor het voetlicht te brengen.

Zoals bekend is de dakenbranche een mannenwereld. Maar de vanzelfsprekendheid waarmee Johanna Gruijthuijsen, directeur van Lei Import, zich binnen deze wereld opwerpt als specialist op het gebied van leisteen dwingt bewondering af. Het bedrijf is op dit gebied marktleider en wil ook een zo compleet mogelijke service bieden. Daarnaast is Gruijthuijsen lid van NEN normcommissie 353080 schubvormig gelegde dakbedekkingsmaterialen.

Het Maasbrachtse Lei Import is specialist in leisteen dat wordt gebruikt in de meest uiteenlopende dak- en geveltoepassingen. De toepassingsmogelijkheden van het materiaal zijn legio. Bij de restauratie en renovatie van monumenten wordt dikwijls een leien dakbedekking toegepast, maar het materiaal wordt ook steeds meer in nieuwbouwprojecten toegepast. In de renovatiewijk Dolomietenlaan in Tilburg zijn onlangs bijvoorbeeld de gevels van 52 woningen met ­lei­steen bedekt. De woningen zijn geupdate naar nul-op-de-meter. Natuurleien zijn ook geschikt als vervanging van asbesthoudende leien. Door het brede scala aan natuurleien kan men inspelen op de wens (op elk prijsniveau) van de opdrachtgever. Het bedrijf koopt de leien rechtstreeks in bij de groeve.

Leisteen is een natuurlijk materiaal, waarbij de lijn tussen een kwalitatief product en een afvalproduct soms maar dun is. Het achtkoppige team dat Gruijthuijsen aanstuurt, opereert op basis van productinhoudelijke kennis: “Wij zijn niet zozeer verkopers,” zegt Gruijthuijsen hierover. “We fungeren eerder als productadviseurs, in de zin dat we onze klanten aan­geven hoe onze producten het beste tot hun recht kunnen komen, waar en hoe je de producten moet toepassen, en ook wat de (on)mogelijkheden van de producten zijn. Dat is immers ook in ons eigen belang: een project waar de verkeerde leien, of de juiste leien verkeerd, zijn toegepast, is slecht voor het imago van het materiaal.”

Schippersdochter

“Ik ben een schippersdochter,” vertelt ze. “Het toeval wil, dat het schip van mijn ouders in de haven van Maasbracht lag op de dag dat ik werd geboren. Maar ik had net zo goed in Roermond of België geboren kunnen worden. Ik heb na mijn middelbare school nog vier jaar gevaren, samen met mijn vader. Ik had geweldige ouders. Ik heb heel veel van ze geleerd, waar ik in mijn huidige bestaan nog steeds profijt van heb. Ik heb bijvoorbeeld leren aanpakken. Mijn technische vaardigheden en talenten wortelen in mijn jeugd.”

In 1996 nam Gruijthuijsen het bedrijf over van Franklin Schutz, een Engelsman bij wie ze twee jaar in dienst was. Het bedrijf was destijds gevestigd in Capelle aan den IJssel maar later is ze terug verhuisd naar Limburg. “Maasbracht loopt als een rode draad door mijn leven,” vertelt Gruijthuijsen. “Niet alleen is het bedrijf er gevestigd, het is mijn geboorteplaats en mijn man en ik zijn er getrouwd. Het bedrijf heeft sindsdien een gezonde groei doorgemaakt. Op papier ben ik dan wel de ‘baas’, maar we fungeren als één team, dat samen de lopende zaken bespreekt. Ik maak deel uit van dat team, al ben ik natuurlijk wel de eindverantwoordelijke.”

Kwaliteit

Dat het bedrijf ‘kwaliteit’ hoog in het vaandel heeft is snel gezegd, maar wat houdt dat in het geval van een importeur van leisteen in? “Leisteen is een gesteente, dat is ontstaan uit leemafzettingen. Wij importeren exclusieve natuurleien uit een groot aantal landen, waaronder Duitsland, Spanje, Engeland en Wales. Gemiddeld één keer per jaar bezoek ik een groeve. Afhankelijk van de locatie waar leisteen wordt gewonnen, zijn er immers vele verschillende soorten lei, zowel qua samenstelling als qua vormgeving.”

“De kwaliteit van de natuurleien dakbedekking wordt, naast de kwaliteit van de uitvoering, bepaald door de kwaliteit van het materiaal. Omdat het een natuurproduct betreft, moet die kwaliteit voortdurend worden gemonitord en aantoonbaar worden gemaakt. Wij werken dan ook steeds met actuele keuringsrapportages. Dit doen we door de leien eerst op ons depot binnen te laten komen. Hier worden ze gecontroleerd. Vervolgens kunnen ze worden geleverd op het project. De werkzaamheden kunnen hierdoor optimaal worden ingepland en stagnatie voorkomen. Wij werken met korte ­levertijden. Vervolgens werken we nauw samen met de leidekker,
met technische ondersteuning en een eindcontrole (daaraan gekoppeld een garantie voor de opdrachtgever).”

“Kwaliteitsborging wordt op dit moment in onze sector nog onderschat,” aldus Gruijthuijsen. “Maar dit zal de komende tijd steeds actueler worden. De markt vraagt veel méér dan productadvies. Men wil dat al in een vroeg stadium wordt meegedacht, men wil worden ontzorgd. Wij kijken dan ook naar veel méér dan alleen het leien dak. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het (kwalitatieve) maatwerk dakraam, maar ook het zonne-energiesysteem, duurzaamheid en veilig werken. Onderwerpen die naar onze mening steeds actueler zullen worden. Wij zijn hierop voorbereid!”