Zoeken

Roofs 2018-01-62 Nieuwslijn

agenda

17-18 januari 2018, InterSOLUTION 2018
Flanders Expo Gent (B), Info: www.intersolution.be

6 - 9 februari 2018, VSK 2018
Jaarbeurs te Utrecht, Info: www.vsk.nl

20 - 23 februari 2018, Dach+Holz 2018 International
MesseGelände te Keulen (D), Info: www.dach-holz.com

22 februari - 4 maart 2018, Batibouw 2018
Brussels Expo te Brussel (B), Info: www.batibouw.be

23 maart 2018, Prijsuitreiking Dak van het Jaar 2017
Hotel Zuiderduin te Egmond aan Zee, Info: www.dakvanhetjaar.nl

Vereniging Gebouwschil Nederland opgericht

Het Hellende Dak (HHD), de branchevereniging voor de hellende dakenbranche, fuseert per 2 januari 2018 met de brancheverenigingen Aannemers Vereniging Metselwerken (AVM) en Vereniging Nederlandse ­Voegbedrijven (VNV). Vanaf dat moment wordt de hellende dakenbranche vertegenwoordigd vanuit de ­vereniging Gebouwschil Nederland (GNL). Jos Wesselink is de voorzitter van deze vereniging.

Deze stap wordt gezet na een aantal jaren voorbereiding. De rol en toegevoegde waarde van een branche­vereniging is aan verandering onderhevig en daarom werd de noodzaak tot de fusie door alle betrokken­ ­partijen gevoeld. Met het internet is immers de manier waarop partijen uit de branche zich van informatie ­voorzien veranderd. De jongere generatie heeft minder behoefte om zich langdurig te committeren aan het bestuur van een branchevereniging; we leven in de tijd van de individualisering. Het doel van de nieuwe vereniging is het stimuleren van kennisuitwisseling en samenwerking tussen de verschillende gespecialiseerde aannemers. Door gezamenlijk op te trekken kan de Gebouwschil Nederland aan de markt beter laten zien wat ze te bieden heeft.

FAKRO introduceert beloopbaar platdakraam

FAKRO komt met een platdakraam speciaal voor dakterrassen. Dit dakraam is voorzien van versterkt glas, zodat er op gelopen kan worden. Het strakke, vlakke design valt nauwelijks op in het dak en vormt een esthetische toevoeging in het terras. Het FAKRO walkable platdakraam DXW is voorzien van drievoudig, versterkt en krasvrij glas met antislipstructuur. De glasplaat is geïntegreerd in een goed geïsoleerde opstand, waardoor er geen aparte opzetmodules nodig zijn om het product af te maken.

‘De stad van de toekomst moet groener ­worden’

Met de ondertekening van De Groene Stad Charta door vooraanstaande bestuurders en ondernemers, op 28 november 2017 in het Haagse VNO-NCW-gebouw, heeft ‘Groen Nederland’ een groene voorhoede. “Er komen tot 2030 één miljoen mensen bij in ons land, voor een groot deel in de steden. Als we niets doen ­‘versteent’ de stad. Dat moeten we voorkomen met de aanleg van meer groen. Zo maken we de stad bovendien aantrekkelijker en gezonder”. Die boodschap bracht Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW bij de introductie van De Groene Stad Charta.

Norm brandveiligheid rookgasafvoersystemen gepubliceerd

De norm NEN 6062 voor brandveiligheid rookgasafvoersystemen is gepubliceerd. Hierin wordt de bepalingsmethode beschreven waarmee de brandveiligheid van rookgasafvoersystemen (schoorstenen) wordt bepaald. Deze norm is van belang voor fabrikanten en leveranciers, installateurs, ontwerpers en inspecteurs van verbrandingstoestellen en rookgasafvoersystemen.NEN 6062 ‘Bepaling van de brand­veiligheid van rookgasafvoervoorzieningen – Algemeen’ is onderdeel van het normenpakket waarnaar het Bouwbesluit:2012 verwijst. De wijzigingen in deze nieuwe uitgave hebben te maken met:

  • de veegvastheid;
  • de eisen aan de aansluitleiding;
  • de relatie tussen verbrandingstoestel en de daarbij passende temperatuurklasse van het RGA-systeem;
  • de afstand tot brandbare materialen;
  • de minimale wanddikte.

Bouwers formuleren concrete adviezen voor Transitieagenda Bouw

Zo snel mogelijk de stap maken naar 100% circulaire woningbouw en zo de klimaatimpact van de bouwsector fors reduceren. Dat is de gezamenlijke ambitie van drie grote Nederlandse producenten van verplaatsbare woningen: Finch van De Groot Vroomshoop Bouwsystemen, Heijmans ONE van Heijmans en NEZZT van De Meeuw. Om de komst en realisatie van 100% circulaire woningbouw te versnellen en de business case ervan rond te maken, hebben zij samen met de betrokken corporaties en gemeenten een aantal concrete adviezen geformuleerd. De adviezen zijn overhandigd aan het Transitieteam Bouw dat op 15 januari 2018 de officiële Transitieagenda Bouw, onderdeel van het Rijksbrede programma Nederland Circulair 2050, presenteert. De belangrijkste winst die samen met het Rijk, corporaties en gemeenten kan worden behaald, zit onder meer in het vergunningentraject, het berekenen van de restwaarde en het leasen of het terugnemen en herbestemmen van de woningen.

Amsterdams VMBO uitgerust met 19 vlakke lichtkoepels

Het Amsterdamse Mundus College wil haar leerlingen op elk moment van de dag een plezierige en veilige omgeving bieden, zowel tijdens de lesuren als tijdens alle naschoolse activiteiten. In zo’n omgeving spelen de toetreding van veel daglicht en een comfortabel binnen­klimaat een essentiële rol. Na een grondige renovatie van het gebouw dit jaar – waarbij 19 vlakke lichtkoepels geleverd door Vlakkelichtkoepel (Heruvent B.V.) uit Cuijk op het dak werden gemonteerd – beschikt het Mundus College over een modern en eigentijds onderkomen waarin talentontwikkeling centraal staat.