Roofs 2018-02-17 Resultaat van mijn schrijvelarij
Column Dakenman van het Jaar 2016
En dan nu echt de allerlaatste column… als Dakenman. Ik swipe even op mijn iPad via internet door alle uitgaven van Roofs waar het afgelopen jaar mijn columns in geplaatst zijn. Ik kijk terug en merk dat ik steeds in het weekend, voorafgaand aan die deadline, de vraag hardop stelde: waar zal ik het deze keer over hebben, vervolgens het onderwerp al tikkend op het glas bepaalde en niet altijd even snel de juiste toon kon vinden.
Ik realiseer mij ook dat het niet altijd direct goed ging met het vinden van de juiste onderwerpen. Maar dan druk je gemakkelijk op de ‘backspace’-toets en de zin is alweer weg! Zo gaat het nu ook weer tijdens mijn laatste schrijvelarij: ik moet duidelijk nog even op gang komen.
En dan lees ik mijn column over multifunctionele daken, samenwerkende partijen en het doel om samen verder te komen met al die mooie DakAward 2017-waardige projecten. En ook de gedachte aan hoe ik een jaar later ook weer tijdens de prijsuitreiking in 2018 aanwezig zal zijn en ik constateer dat het steeds beter gaat met die inrichting van daken. Mooie projecten worden de komende jaren opgeleverd, waarbij opdrachtgevers en zelfs bouwbedrijven het groen gaan omarmen. Want waren de stormen van begin dit jaar dan toch een voorbode van ons veranderende milieu? En is onze ervaring dat er al geruime tijd geen enkele week meer volledig droog is geweest, de weinige werkbare dagen ten spijt, een teken dat wij anders moeten denken?
Groen, blauw of polderen middels retentiedaken wordt inmiddels steeds meer toegepast. De Amsterdamse inzet wordt zelfs beloond in Den Haag en Rotterdam! Projecten zoals Vivaldi op de Zuidas en daktuin B. Bylon, de Boel in Amsterdam komen nu naar het Haagse WTC. Daken waar de tijdelijke belasting wordt gebruikt om water (of sneeuw) te bufferen en elektronisch gestuurd af te voeren. De toekomstige Omgevingswet en huidige Watertoets, en ook de Green Deal Groene Daken, met onderwerpen vanuit gemeentelijke bepalingen, zullen verdere ontwikkeling zeker niet in de weg gaan staan.
Ook de verdere vergroening van daken slaat bij de mo-derne architect aan. Zou mijn column impact hebben? Ontwerpen van gebruiksdaken worden steeds meer standaard met groen ingericht, zoals de ver- en nieuwbouw van de oude Fenixloods en het ontwerp van de Groene Kaap in Rotterdam. Eind dit jaar zal ook het bomendak van Winy Maas op het depot Boymans van Beuningen in de uitvoering van start gaan. Een volledig bos op het dak voor algemeen gebruik, inclusief Koffiecorner. En wat dacht u van de plaatjes van The Dutch Mountains van Marco Vermeulen in Brainport Eindhoven: bosschages, foodlab en waterbuffering gecombineerd. Voldoende nieuwe projecten voor de DakAward in 2018! En ik blijf het maar herhalen in onze advisering: “Groen doet het ook voor de mens goed en levert voor ons en onze toekomstige generaties veel op.”
Voor het daklandschap is het goed dat iedereen het begroeide multifunctionele dak gaat meenemen, ook in onderhoud. Met name daar liggen de mogelijkheden voor ons om nieuwe huurders aan te trekken, het milieu te verbeteren en eens een ander idee te lanceren dan alleen maar grind terug.
Ja, dat moet dan ook nog even gezegd worden, nu ik nog de kans heb. De columns werden goed gelezen, ook door de producenten van draintegels. Zij schrokken van mijn oproep tot een ‘daktegeltax’ en spraken mij aan over hun naderende omzetdaling. Hierbij bied ik alsnog mijn verontschuldigingen aan voor mijn wat al te boude uitspraken. Het mooie assortiment is juist nodig voor het gebruiksdak om multifunctioneel gebruik mogelijk te maken. Ik bedoelde uiteraard alleen het looppad tussen de grindmassa voor de installateur. Kom maar op met het verdienmodel om de daktuin ook beloopbaar te maken!
En als ik dan toch bezig ben: onze inkoopcommissie heeft het zwaar te verduren gehad met mijn kritiek op het instabiele inkoopjaar. Door hard werken is nu het resultaat dat wij een stabiel jaar in zijn gegaan. Levertijden en prijzen van de PIR blijven op een vast niveau en er dreigen zelfs voldoende voorraden! Wellicht kunnen met een aantal nieuwe aanbieders dan de prijzen nog een tikkie naar beneden gaan. We zien het dit lopende jaar: de dakenbranche kent geen praktijken, zoals we in het voetbalvak met de trainer gewend zijn, om dan maar resoluut de inkopers te vervangen. En dat is nu na mijn column snel gelukt, alle hulde voor hen!
Een mogelijke toekomstige Dakenman of Dakenvrouw van het Jaar 2017 heeft mij net na de nominaties, begin dit jaar, gebeld en gevraagd hoeveel impact het heeft om deze prijs in de wacht te slepen. Ik kan je verzekeren: na het teruglezen van mijn columns en het moment in Egmond bij het horen van jouw naam verandert er veel. Ik merk dat er middels mijn column veel meer beweging is gekomen in maatregelen om toch de stormen en natte periodes te lijf te gaan en het dak in te zetten voor klimaatadaptatie; ook zagen we nieuwe aanmeldingen voor de Green Deal Groene Daken en het werken aan de kwaliteit, nu de omzet voor ons allemaal dit jaar zeker wel zal komen. Andere richtingen in, samen met elkaar. Doet u ook met de nieuwe prijswinnaar het komend jaar weer mee?
Erik Steegman
Duurzaam Dak Concept onder de vlag van NDA,
Dakbehoud, DIAC en Coninko.