Zoeken

Roofs 2018-03-03 Kwaliteit

Column

Ik heb het niet geteld hoor, maar ik vermoed dat het woord ‘kwaliteit’, naast woorden als ‘dak’ en ‘dakvlak’ tot het meest gebruikte in dit vakblad behoort. Kwaliteit is waar men zich op wil onderscheiden en daarom moet er voortdurend over worden gepraat. Het lukt de dakenbranche heel aardig volgens mij, om zich te profileren als een sector waar volgens een hoge kwaliteitsstandaard wordt gewerkt. Dan helpt het natuurlijk niet als in Den Bosch een stel dakdekkersbusjes in brand wordt gestoken en het AD dat neerzet als een ‘dakdekkersoorlog’.

Op 23 maart a.s. is er weer een moment om het beeld een positieve draai te geven. Dan komt de hele dakenbranche in Egmond aan Zee bij elkaar om de kwaliteit die in de branche aanwezig is te vieren. Zoals bekend wordt dat o.a. gedaan aan de hand van drie verkiezingen: naast het Dak van het Jaar 2017 in de categorieën plat en hellend, wordt ook de Dakenman of –vrouw van het Jaar 2017 gekozen.

Als je kijkt naar de voorgaande winnaars, dan zijn dat stuk voor stuk uithangbordjes voor de dakenbranche. De daken van het station in Arnhem en Museum Voorlinden in ­Wassenaar zijn onbetwiste hoogstandjes. En Erik Steegman heeft zich een meer dan waardig Dakenman van het Jaar getoond. Ik ben benieuwd wie de opvolgers zullen zijn.

De dooddoener ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ is tijdens de feestavond voor de dakenbranche bij uitstek van toepassing. De nominatie alleen al betekent dat alle genomineerde projecten en personen het verdienen om te winnen. Deze twee verkiezingen zijn bovendien toch voornamelijk een excuus om de projecten en personen die zich in het afgelopen jaar hebben onderscheiden in het zonnetje te zetten.

Kwaliteit inzichtelijk maken heeft het praktische effect dat kwaliteit wordt gestimuleerd, want, om een ander spreekwoord te gebruiken: ‘goed voorbeeld doet goed volgen’.

Mede daarom is het niet alleen gezellig, maar ook nuttig om tijdens de feestavond aanwezig te zijn. Alle partijen uit de keten zullen er zijn. Hoe dan ook zal het een inspirerende avond worden voor iedereen die professioneel met het dak bezig is. En aan het einde van die avond gaan we natuurlijk lekker discussiëren over de vraag of de winnaar wel of niet terecht heeft gewonnen.

Wilt u aanwezig zijn bij de feestavond voor de dakenbranche? Dan is het van belang dat u zich tijdig aanmeldt. De toegang is gratis, collega’s en partners zijn welkom. Surf naar www.dakvanhetjaar.nl en meld u aan!

Edwin Fagel