Zoeken

Roofs 2018-03-14 Kwaliteit van dakenbranche getoond en gevierd tijdens feestavond

Feestavond voor de dakenbranche 2018

Op 23 maart 2018 vindt in Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee de tweede editie van de feestavond voor de dakenbranche plaats. Ten opzichte van vorig jaar is een aantal wijzigingen doorgevoerd in de opzet van de avond.

De feestavond wordt georganiseerd om de kwaliteit die in de dakenbranche aanwezig is te tonen en te vieren. De avond draait dan ook om de uitreiking van drie prijzen: de twee DakAwards (de prijs voor het Dak van het Jaar) en de Dakenman of -vrouw van het Jaar.

De DakAward wordt dit jaar voor het eerst in twee cate­gorieën uitgereikt, namelijk platte en hellende daken. Het belooft een mooi feest te worden: het aantal aanmeldingen overstijgt nu al het aantal aanwezigen van vorig jaar. Tijdens de feestavond zullen dus zeer veel partijen aanwezig zijn die op de één of andere manier professioneel zijn betrokken bij het bouwdeel dak, zowel plat als hellend.

Twee categorieën

De verkiezing van het Dak van het Jaar was oorspronkelijk een prijs waar alle daken uit de dakenbranche aan konden deelnemen. Vanuit de hellende dakenbranche is echter nadrukkelijk de wens geformuleerd om een aparte prijs voor het hellende dak in het leven te roepen. Dit omdat de vergelijking tussen een plat en een hellend dak feitelijk een vergelijking tussen appels en peren is. Hoewel het in beide gevallen daken betreft, is het verschil in techniek zodanig groot, met name bij de meer bijzondere projecten, dat beide typen daken feitelijk volgens andere criteria beoordeeld moeten worden. Door platte en hellende daken ieder binnen de eigen categorie te beoordelen, zullen de genomineerden in beide categorieën beter tot hun recht komen.

Dat is dit jaar voor het eerst gebeurd. Twee zelfstandige jury’s, die allebei grotendeels zijn opgebouwd uit de redactieraden van de respectievelijke vakbladen Roofs en steilDAK, hebben zich over de genomineerde projecten gebogen. Uit de genomineerde projecten is steeds een shortlist samengesteld en een winnaar gekozen. Tijdens de feestavond zullen de jury’s de respectievelijke shortlists en winnaars bekend maken en kort het jurybesluit motiveren.

Dakenman of -vrouw van het Jaar 2017

De twee jury’s zijn tevens verantwoordelijk voor de keuze van de nieuwe Dakenman of -vrouw van het Jaar. Ook dit verschilt met de opzet van vorig jaar: toen vond de nominatie van de kandidaten en de keuze van de winnaar plaats via de website www.dakvanhetjaar.nl. Wie het meeste aantal stemmen kreeg, zou Dakenman of -vrouw van het Jaar ­worden. De gedachte hierachter was dat de winnaar door de markt zou worden gedragen.

De winnaar van vorig jaar, Erik Steegman van NDA, is onomstreden. Uit gesprekken met de markt bleek echter dat een bezwaar van deze methode is dat iedereen kan stemmen, ook degenen die geen verstand hebben van het dak. Zeker met de inzet van social media schuilt hierin het risico dat de winnaar niet op basis van zijn verdiensten wordt verkozen, maar op basis van de mate waarin hij of zij stemmen werft.

Daarom is besloten vanaf deze tweede editie de twee jury’s ook te laten bepalen wie de Dakenman of -vrouw van het Jaar wordt. De jury’s zijn immers samengesteld op basis van deskundigheid en representativiteit van de markt.

Netwerken

Tijdens de feestavond zal er volop gelegenheid zijn om te netwerken. De doelgroepen van Roofs en steilDAK, die in beide gevallen de gehele keten van opdrachtgevers, architecten, leveranciers en verwerkers behelst, zullen ook tijdens de feestavond aanwezig zijn. Uit de evaluatie van de editie vorig jaar is gebleken dat de aanwezigen de tijd om te netwerken te beperkt vonden. Ook omdat veel mensen hun partners meenemen, is gekozen voor een opzet waarbij de aanwezigen ruim de gelegenheid hebben om elkaar te spreken. De muzikale omlijsting van Marcel Hufnagel zorgt voor de ideale ambiance hiervoor. Illusionist Gunther Guinée zal een wervelende magische show verzorgen.

De toegang tot de feestavond is gratis, er is nog slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden is mogelijk via http://www.dakvanhetjaar.nl/aanmelden.php .