Zoeken

Roofs 2018-03-30 Nieuw hoofdkantoor voor Rabobank De Langstraat voorzien van BREEAM 'Excellent'

Special Zonne-energie en zonnewarmte

Eind 2016 is in opdracht van de Rabobank een nieuw hoofdkantoor voor De Langstraat in ­Waalwijk gerealiseerd. Bij dit prestigieuze project hecht men grote waarde aan duurzaam bouwen en werken.

Het nieuwe hoofdkantoor van de Rabobank De Langstraat is gerealiseerd aan de Taxandriaweg in Waalwijk en ligt op een zichtlocatie langs de A59. In het opgestelde programma van eisen is duurzaamheid dan ook toegepast in de breedste zin van het woord: de toepassing van duurzame materialen en de samen­werking met lokale partijen. Daarnaast zijn er in het gebouw maatregelen genomen op het gebied van duur­zaamheid. Denk daarbij aan maatregelen als de toepassing van PV-panelen en een warmte- en koude-opslag (WKO-) installatie. Ook wordt spannings­optimalisatie toegepast. Verantwoordelijk voor het ontwerp is Van Aken Concepts, Architecture and Engineering uit Eindhoven.

BREEAM ‘Excellent”

Om te laten zien hoe duurzaam het gebouw echt is, is er gekozen voor de BREAAM-methode. BREEAM is een integrale beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen en wordt gebruikt om gebouwen te analyseren en te verbeteren. Deze certificeringsmethode is het ­belangrijkste en meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk ter wereld. In Nederland wordt dit beheerd door de Dutch Green Building Council (DGBC). Er wordt beoordeeld op thema’s zoals Management, Gezondheid, Energie, Transport, Water, Materialen, Afval, Landgebruik & Ecologie. Het kantoor is beoordeeld met een BREEAM Excellent certificaat. De behaalde score is 72,6% en 4 sterren.

De dakbedekkingsconstructie welke is toegepast op dit project:

  • Betonnen ondergrond
  • Dampremmer type: PE-folie, dik 0,2mm
  • Isolatie type: Kingspan TR26 FM + TR46 FM (in meerdere lagen gelegd, afschot in de isolatie) afschot 1,6%
  • Dakbedekking: Resitrix SR, dik 2,5mm (grijs) mechanisch bevestigd in de overlappen, overlappen geföhnd.

Op het gebied van duurzaamheid wees het programma van eisen al snel richting EPDM dakbedekking. Ten opzichte van traditionele dakbedekkingen is EPDM dakbedekking met name op het gebied van duurzaamheid en gebruiksduur in hoge mate onderschei­dend. Daarom is gekozen voor een RESITRIX® EPDM dakbe­dek­king. Frank Schrama, Salesmanager Nederland van leverancier CARLISLE® Construction Materials BV, vertelt: “Om zeker te zijn van het behalen van de benodigde credits voor de BREEAM certificering, wordt er steeds vaker gekozen voor onze EPDM. Met een bewezen gebruiksduur van meer dan 50 jaar is de ‘return on investment’ aanzienlijk.”

Als waterkerende laag is geko­zen voor RESITRIX® SR; een grijze thermisch lasbare EPDM dakbaan voorzien van een glasdraadwapening. De onderzijde is voorzien van een volledig zelfklevende cacheerlaag van hoogpolymeer SBS met ­verwijderbare PE-folie. Door middel van thermisch lassen worden de banen onderling aan elkaar verbonden. Hollanddak BV heeft deze opdracht uitgevoerd voor ­Bouwbedrijf Kleijngeld BV te Waalwijk. Een logische keuze gezien het feit dat Hollanddak een lokale partij is met het benodigde vakmanschap.

Toepassing bij zonnepanelen

Op de EPDM dakbedekking zijn PV zonnepanelen geplaatst. De panelen hebben een totale opbrengst van 46000 kWh. Schrama: “Bepalend bij de toepassing van zonnepanelen is de levensduur van de dakbedekking die eronder ligt. Het spreekt voor zich dat in het ideale geval de levensduur van de dakbedekking de levensduur van de zonnepanelen overstijgt. Gezien de extreem lange gebruiksduur van EPDM dakbedekking is deze bij uitstek geschikt voor een toepassing bij zonnepanelen.”

“Door de reflecterende eigenschappen van de grijze RESITRIX® SR is er nauwelijks sprake van vermogensverlies van de zonnepanelen op het dak. De reflectie wordt deels weer opgenomen door de zonnepanelen. In vergelijking met plaatsing op zwarte daken, hebben de zonnepanelen meer rendement. Een ander bijkomend voordeel is dat het gebouw ‘s zomers minder opwarmt.” ?

Nieuwbouw hoofdkantoor Rabobank te Waalwijk

  • Opdrachtgever: Rabobank te Waalwijk
  • Architect: Van Aken CONCEPTS, ARCHITECTURE AND ENGINEERING te Eindhoven
  • Dakdekker: Hollanddak bv te Waalwijk
  • Dakbedekking: CARLISLE® Construction Materials bv te Kampen