Zoeken

Roofs 2018-03-37 NIBE en Triple Solar presenteren het nieuwe PVT warmtepomppaneel

Special zonne-energie en zonnewarmte

Tijdens VSK 2018 presenteerden Triple Solar en warmtepompleverancier NIBE het zogeheten PVT warmtepomppaneel. Sinds kort beschikt men over een ­gelijkwaardigheidsverklaring voor de PVT warmtepomppanelen in combinatie met een NIBE water/water warmtepomp. Met deze productcombinatie biedt men een breed toepasbare, geruisloze en duurzame warmtepompoplossing voor situaties waarin een bodembron of buitenunit niet mogelijk is.

NIBE Energietechniek is een dochteronderneming van het Zweedse NIBE AB, de Europese marktleider op het gebied van warmtepompen en boilers. Als één van de eerste fabrikanten ter wereld introduceerde NIBE meer dan 35 jaar geleden haar eerste warmtepomp. Sindsdien heeft NIBE zich sterk gespecialiseerd in warmtepomptechniek. Vanuit haar hoofdkantoor in Oosterhout richt het bedrijf zich op het leveren van energiezuinig comfort in warmtapwater, verwarming en passieve koeling aan de Nederlandse en Belgische markt.

Zoals wellicht bekend, bestaat het Triple Solar®-systeem uit speciale warmtepomppanelen in combinatie met een (willekeurige) warmtepomp. De panelen werken als bron voor de warmtepomp, die de energie vanuit de panelen gebruikt om een woning of ander gebouw te verwarmen en te voorzien van warm tapwater. Doordat het aluminium warmtepomppaneel ook is uitgerust met een zonnepaneel, is het mogelijk om vanuit één oppervlak een pand niet alleen van warmte en warm tapwater, maar ook van elektriciteit te voorzien.

Hoewel het warmtepomppaneel is opgebouwd uit een PV en een T gedeelte, is het geen standaard PVT-paneel. Het voornaamste verschil met de vele standaard PVT-panelen, is dat het Triple Solar warmtepomppaneel ontworpen is om óók als er geen zon is energie (warmte) op te wekken. Dit kan doordat het paneel behalve uit zon- en daglicht ook heel goed warmte kan winnen uit de buitenlucht.

Combinatie

Door acht warmtepomppanelen (16 m²) te combineren met een NIBE F1255-6 modulerende water/water warmtepomp, ontstaat een systeem met een hoog bewezen rendement. Voor ruimteverwarming is een SPF van 5,6 haalbaar, voor tapwater een SPF van 3,8. Ook combinaties met andere NIBE water/water warmtepompen zijn overigens mogelijk, want het pakket PVT warmtepomppanelen is modulair op te bouwen voor warmtepompen van 4 tot en met 60 kW. Dat biedt dus tal van mogelijkheden in zowel nieuwbouw als bestaande bouw!

Sinds kort heeft men een gelijkwaardigheidsverklaring voor het systeem (bestaande uit de warmtepomppanelen en een warmtepomp). Deze verklaring is nodig om het product mee te kunnen nemen in een EPC-berekening en dus om het in te kunnen zetten bij nieuwbouw. De gelijkwaardigheidsverklaring toont aan dat de Triple Solar warmtepomppanelen samen met de warmtepomp van NIBE als bron presteren volgens de bestaande normen in het Bouwbesluit.

De verklaring is opgesteld aan de hand van het geldende toetsingskader NEN 7120 – Energieprestatie van Gebouwen (EPG).