Zoeken

Roofs 2018-03-50 nieuwslijn zonne-energie en zonnewarmte

special Zonne-energie en zonnewarmte

Europese zonnemarkt 28% gegroeid

De Europese koepelorganisatie SolarPower Europe meldt dat de Europese afzetmarkt voor zonne­panelen in 2017 met 28% gegroeid is tot een volume van 8,61 gigawattpiek. Nederland behoort daarbij tot de Europese top 5. Opvallend is dat Turkije voor het eerst de grootste afzetmarkt van Europa was met een afzet van 1,79 gigawattpiek. Duitsland volgt op de voet met 1,75 gigawattpiek. Samen zijn de landen goed voor 41% van de ­Europese verkopen. Het Verenigd Koninkrijk bevindt zich nog wel in de top 5, ondanks dat de afzet daalde van 1,97 gigawattpiek naar 910 megawattpiek. Frankrijk is de nummer 4 met 887 megawattpiek en Nederland de nummer 5 met 853 megawatttpiek.

Opleiding energieaudits vernieuwd

Ongeveer 6000 Nederlandse bedrijven moeten energieaudits opstellen op grond van artikel 8 uit de Energy Efficiency Directive (EED), de Europese richtlijn voor energiebesparing. Met het uitvoeren van de energieaudit maakt het bedrijf een aantal zaken inzichtelijk, waarmee kan worden bepaald of de organisatie of concern voldoet aan de huidige richtlijnen voor energiebesparing. De audit bestaat onder andere uit een overzicht van de energiestromen, inclusief vervoer, factoren die het energieverbruik beïnvloeden, potentiele energiebesparende maatregelen en een plan van aanpak.

Het maken, beoordelen, handhaven en het uitvoeren van de maatregelen is nieuw en niet eenvoudig. Recent is de opleiding op dit gebied vernieuwd. Er wordt dieper ingegaan op de reikwijdte en diepgang van de audit, specifieke eisen van handhavers, exacte doelgroep en de laatste stand van zaken met vrijstellingen.

Tijdens de tweedaagse opleiding ‘Energie Audits conform EED’ van F&B worden de zaken die in een goede audit aan de orde komen, besproken. U kunt als verantwoordelijke van een bedrijf of als handhaver precies conform de juiste criteria aan de slag. De opleiding wordt georganiseerd in het F&B Training Center te Hilversum op 17 en 18 april 2018.

Zonneboilermarkt groeit fors in 2017

De markt voor zonneboilers is in 2017 wederom fors gegroeid ten opzichte van vorig jaar. De particuliere ISDE-aanvragen groeiden 48% en zakelijke 53% ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit ­ISDE-cijfers van RVO. In 2016, met de introductie van de ISDE-subsidie, was al groei te zien. Deze groei lijkt nu versterkt door te zetten in 2017, mede door de verhoging van de subsidies in 2017 en de grotere bekendheid van de regeling. Kleine systemen met minder dan 5 m² collector­oppervlak worden het meest verkocht. De totale markt voor zonneboilers, zonneboilercombi’s en grote systemen met oppervlakten van 10 m² tot 100 m² groeit.

Jubileumeditie Solar Future NL

Met het €12 miljard tellende subsidieprogramma en een groeiend aantal aan grootschalige zonneparken in ontwikkeling, heeft de ­Nederlandse zonne-energiemarkt een significante groei doorgemaakt in termen van aantallen en formaat van projecten en trekt het de aandacht van buitenlandse investeerders en ontwikkelaars. Met dit in gedachten kondigt de organisatie de 10de jaarlijkse (jubileum)editie van The Solar Future NL aan. Deze wordt ge­organiseerd op 17 mei 2018 in De Fabrique in Utrecht. Meer dan 200 ondernemers en bestuurders zullen weer bijeen komen tijdens het grootste zonne-energie event van Nederland, waar zij - onder andere - grootschalige solar PV projectontwikkeling en de laatste trends en businessmodellen zullen bediscussiëren.

TNO en ECN verder onder één vlag

De ontvlechting van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in de werkmaatschappijen ECN en NRG en de gelijktijdige opname van ECN in TNO onder de naam ‘ECN part of TNO’ is onlangs officieel bekrachtigd. Paul de Krom, chief executive officer van TNO: ‘Voortbouwend op de al bestaande nauwe samenwerking zal
ECN part of TNO per 1 april de krachtige kennispartner zijn voor bedrijven, overheid en kennisorganisaties.

Kennis halen in Rivierengebied over warmtepompen en luchtdicht bouwen

De warmtepomp is punt van menig discussie. Want het gaat vaak fout: vooraf, maar ook tijdens duurzame nieuwbouw of renovatie. De masterclass Warmtepompen, die duurzaam bedrijvennetwerk Energitie op 22 maart organiseert in Zaltbommel, gaat onder meer over het belang van de integrale oplossing, tezamen met de bouwfysische eigenschappen van de woning, de werking van de grondgebonden warmtepomp, het belang van luchtdicht bouwen en over de nieuwe BENG-eisen en andere regelgeving. In de bouw en renovatie kun je niet meer om de warmtepomp heen. Hoewel niet iedereen de hiervoor gecertificeerde installateur is of wordt, is het zeer wenselijk dat iedereen dezelfde taal spreekt. Zeker gezien de ontwikkelingen van gasvrij en luchtdicht bouwen en de aanscherpende regelgeving voor de bouw en installatietechniek.

Kennis over luchtdicht bouwen staat centraal tijdens de praktische plak-en-tape expert-workshop op 10 april in Geldermalsen. Goed aansluiten, goede naad- en kierdichting, afplakken, sprayen, tape enzovoort. Hoe bouw of renoveer je nou echt goed luchtdicht? Hoe voorkom je condens en schimmel? Bij luchtdicht bouwen tellen vooral twee zaken: producten van hoge kwaliteit en ze op de juiste wijze en het juiste moment aanbrengen.

VSK 2018 bood slimme oplossingen, energie, handel en gezelligheid

Beursmanager Patrick Schilte, verantwoordelijk voor de vakbeurs VSK, kijkt terug op een meer dan geslaagde editie. Met bijna 35 duizend bezoekers toont de vakbeurs zich een stabiele factor in de installatiewereld. “De installatiebranche is booming en aanjager van de energietransitie. Die dynamiek zagen we terug in de investeringbereidheid. Veel exposanten hebben goede zaken gedaan op de beurs of vele leads geschreven.” Vakbeurs VSK werd van dinsdag 6 tot en met vrijdag 9 februari gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.

3.100 zonnepanelen voor ziekenhuis MC Zuiderzee

MC Groep gaat het energieverbruik verder verduurzamen door het plaatsen van onder andere 3.100 zonnepanelen op het dak van MC Zuiderzee. Een eerste belangrijke stap naar het realiseren van deze groene stroomvoorziening. Naar verwachting zal MC Zuiderzee rond de zomer van dit jaar haar eerste zonnestroom produceren. Willem de Boer, voorzitter Raad van Bestuur van MC Groep, heeft symbolisch het eerste zonnepaneel in ontvangst genomen van Sylvain van Ligtenberg, directeur Enodes. Het Zonnecollectief Lelystad realiseert voor MC Groep de pv-installatie op het dak van MC Zuiderzee. De installatie heeft een capaciteit van meer dan 20% van het verbruik van het ziekenhuis.

Samenwerking GroenLeven met Agrifirm

GroenLeven en Agrifirm zijn onder de titel AgrifirmZon een samenwerking gestart. Het programma moet leiden tot zonnepanelen op de daken van de ondernemers van Agrifirm. Agrifirm is een coöperatie waarin zo’n 17.000 Nederlandse veehouders en telers hun krachten hebben gebundeld. Met AgrifirmZon wil de coöperatie zijn klanten helpen om op een eenvoudige manier te verduurzamen en voorziet het zijn eigen fabrieken van zonnestroom opgewekt door de aangesloten ondernemers.

De dakhuuroplossing van GroenLeven staat dan ook centraal in de samenwerking met Agrifirm. De Agrifirm-ondernemer verhuurt zijn of haar dak, met een minimale grootte van 1.000 m², aan GroenLeven die daar zonnepanelen op plaatst. De ondernemer ontvangt van GroenLeven een huurvergoeding per paneel. GroenLeven verzorgt de installatie, aansluiting op het elektriciteitsnet, monitoring, financiering, garanties en het onderhoud.

Holland Solar vraagt Minister af te zien van aanpassing in SDE+ 2018

Holland Solar luidt de noodklok over de negatieve ­gevolgen voor zonnestroom ten gevolge van de ­aanstaande aanpassing van de SDE+-regeling. Veel dakgebonden projecten dreigen nu niet tot ontwikkeling te kunnen komen. Mkb-bedrijven, agrariërs en energiecoöperaties zullen afzien van zonnestroomprojecten. Lopende voorbereidingen van projecten worden met deze wijziging tenietgedaan. De aanpassing komt te snel en is nog onvoldoende doordacht. En dat terwijl juist zonne-energie nog een ­eindsprint kan maken tot 2020. De interesse en investeringsbereidheid in zonnestroom groeit. De minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat wordt met klem gevraagd deze aanpassing terug te draaien of uit te stellen.

Tesla begint productie dakpannen met zonnepanelen

Tesla is begonnen met de productie van dakpannen met zonnepanelen. De komende maanden gaat het bedrijf de eerste daken voorzien van pannen. Klanten die vorig jaar al duizend dollar als voorschot hebben betaald, krijgen die kans als eerste.
In een fabriek in de Verenigde Staten werken vijfhonderd mensen aan de productie van de dakpannen met zonnepanelen, schrijft Reuters. De start van de productie is een stuk later dan het Amerikaanse bedrijf had voorzien. Het wilde eigenlijk vorige zomer al beginnen met de productie.
De dakpan is gemaakt van kwarts, wat het volgens Tesla-oprichter Elon Musk een ‘quasi-oneindige’ levensduur moet geven. De dakpan is doorzichtig om het zonlicht te laten doordringen tot de zonnecel aan de binnenkant, maar dat kan een gebruiker alleen zien als hij er recht op kijkt. Vanuit andere hoeken moeten de dakpannen lijken op gewone exemplaren.

GPC Europe presenteert Panasonic HIT® KURO FullBlack zonnepaneel

De Belgische vakgroothandel GPC Europe toont tijdens Solar Solutions Int. een uitgebreid assortiment aan zonnepanelen en (micro-)omvormers. Men presenteert het nieuwe Panasonic HIT® KURO FullBlack zonnepaneel en de nieuwe Enphase micro-omvormers IQ7 en IQ7+.

De Panasonic Hit Kuro is een volledig zwarte PV-module, voorzien van antireflectie-glas, leverbaar in 325Wp. Niet alleen de cellen en de backsheet, maar ook het frame is volledig zwart uitgevoerd. Dankzij de lage temperatuurcoëfficiënt van slechts -0,258 %/°C levert dit product een maximaal energierendement. Ook bij hoge buitentemperaturen behoudt de zonnecel een hogere efficiëntie dan een conventionele kristallijn silicium zonnecel. Zeker bij volledig zwarte modules is dit van belang, omdat ze meer warmte absorberen. In de zomerperiode, als de meeste elektriciteit wordt opgewekt, biedt de HIT® KURO de beste prestaties in zijn klasse.

De mens voorop op TVVL Kennisplein tijdens Building Holland 2018

Techniek is al lang niet meer de belemmerende factor in het verduurzamen van Nederland. Wensen van de mens in het gebruik en het ontwerp van apparaten en installaties staan voorop om serieuze stappen naar duurzaamheid te zetten. Op het TVVL Kennisplein tijdens Building Holland 2018 laten TVVL Kennispartners en bedrijfsleden vanuit dit thema zien hoe samenwerking in een sterk veranderende markt de stuwende kracht voor innovatie is.
In een ronde langs de verschillende stands op het TVVL Kennisplein ervaart de bezoeker dat TVVL-partners verder kijken dan eigen oplossingen. Zij hebben juist een open oog voor de vraag van de klant, de onuitgesproken behoeften van de eindgebruikers en de noodzaak van maatschappelijke verandering en verduurzaming. Het TVVL Kennisplein staat in het teken van kennisdelen, ontmoeten en samenwerken. Met een uitgebreid podiumprogramma worden bezoekers geprikkeld om ook na de beurs na te denken over de vraag welke bijdrage zij zelf willen leveren aan het thema van Building Holland 2018: samen bouwen aan de toekomst van Nederland.