Zoeken

Roofs 2018-03-62 Stormschade aan daken is enorm

Windbelasting

De storm die op 18 januari 2018 over Nederland trok, was één van de ­zwaarste stormen van de afgelopen 50 jaar. Met name de zware windstoten van meer dan 120 kilometer per uur in het binnenland waren bijzonder. De schade aan zowel platte als hellende daken is aanzienlijk.

De storm bereikte de (zuid)westkust van Nederland rond 7 uur in de ochtend, eerst met stormkracht (kracht 9) en later in de ochtend trok de wind aan tot zware storm (kracht 10), soms enige tijd zelfs tot een zeer zware storm (kracht 11). In Hoek van Holland werd de zwaarste windstoot gemeten van 143 kilometer per uur.

De storm trok vervolgens van west naar oost over Nederland, voornamelijk over het midden van het land. Daarbij werden windstoten van ruim 120 kilometer per uur in het binnenland gemeten, wat zeldzaam is. Meestal vinden deze zware windstoten alleen aan de kust plaats. In De Bilt werd een windstoot geregistreerd van 122 kilometer per uur, dat was daar sinds de grote januaristorm van 1990 niet meer voorgekomen.  De 124 kilometer per uur die werd gemeten in Twente was daar zelfs de op één na zwaarste windstoot sinds 1951.

De storm duurde kort. Het KNMI verhoogde ’s ochtends het waarschuwingsniveau van code oranje naar rood. Tegen de middag nam de wind in het westen snel af, in het oosten was de storm rond 13.00 uur over haar hoogtepunt.

De impact was groot: er vielen twee doden. Uit een groot deel van het land kwamen schademeldingen. De brandweer moest 10.000 keer uitrukken. Voor het eerst in de geschiedenis werd het treinverkeer in het hele land stilgelegd. Op de wegen ontstonden talrijke blokkades door omgewaaide bomen en gekantelde vrachtwagens. Op Schiphol werden ruim 300 vluchten geannuleerd en de luchthaven werd ook enige tijd gesloten.

Dakschade

We kennen allemaal de spectaculaire beelden van daken die geheel wegwaaiden. Precieze cijfers over de hoeveelheid beschadigde daken, en de omvang van de schade, zijn niet bekend, maar het algemene beeld is dat de schade aan zowel platte als hellende daken aanzienlijk is.

Roel Jacobs van Jacobs Dakbedekkingen uit Wanssum onderschrijft dit beeld. “Er is veel schade aan oude daken,” vertelt hij. “Dat had soms dramatische gevolgen: op één gebouw was de dakbedekking van het complete platte dak met een oppervlakte van 750 m² weggeblazen. Maar ook op sommige nieuwbouwprojecten ging het mis. Daar is schade ontstaan op plaatsen waar dat eigenlijk niet zou mogen. Dat heeft enerzijds te maken met de extreme windstoten, anderzijds nemen sommige dakdekkersbedrijven het kennelijk niet zo nauw met de richtlijnen.”

Vanzelfsprekend trekt dit een grote wissel op de planning van het dakdekkersbedrijf. “Het gegeven dat de storm in januari plaatsvond is in dit opzicht een meevaller: de planning is in de wintermaanden nog niet heel strak, waardoor dit soort onverwachte werkzaamheden – in samenspraak met onze klanten – wel valt op te vangen. We hebben twee ploegen actief die zich uitsluitend bezighouden met het herstel van de stormschade. Op veel getroffen daken hebben we nu noodmaatregelen genomen, eenvoudigweg omdat we ons ook moeten houden aan de bestaande afspraken. We zullen later op deze daken terug moeten komen om het dak daadwerkelijk te repareren.”

Het verhaal van Jacobs Dakbedekkingen bevestigt een algemeen beeld. Voorop staat, dat de beschadigde daken op een kwalitatieve (en veilige) manier worden hersteld. Hier komt vakmanschap bij kijken en dient ook de nodige tijd voor te worden gereserveerd. Het zal dan ook nog zeker enkele maanden duren voordat alle stormschade weer zal zijn hersteld.