Zoeken

Roofs 2018-03-69 Piet de Jong is 45 jaar dakdekker

Jubileum

Dit jaar is dakdekker Piet de Jong 45 jaar in dienst bij het Barendrechtse ­dakdekkersbedrijf H.B.M. Dakbedekking. Reden voor Roofs om een portret van deze oude rot in het vak te maken aan de hand van een gesprek met zijn leidinggevenden Richard Hoving en Nick van Loenen.

H.B.M. Dakbedekking uit Barendrecht bestaat al ruim 70 jaar. Het is van oudsher een dakdekkersbedrijf waar veel leden van dezelfde familie bij gingen werken, vaak waren meerdere gezinnen in een straat verbonden aan het dakdekkersbedrijf. Piet de Jong is hierop geen uitzondering: zijn vader en drie broers (Jan, Aas en Krijn) werkten al bij het bedrijf toen hij solliciteerde. Hij had daarvoor een periode in de snackbar gewerkt, maar dat bleek niets voor hem.

Op 5 maart 1973 trad Piet de Jong in dienst. Het vak van de dakdekker was destijds lichamelijk veel zwaarder dan tegenwoordig het geval is. De tilnormen waren er nog niet, valbeveiliging werd nauwelijks toegepast en er werd nog veelal gewerkt met mastiek, met alle gevaren voor verbranding van dien. Dat hij vandaag de dag, op zijn 67ste, nog steeds op het dak actief is, mag opmerkelijk genoemd worden. “Hij heeft kennelijk een sterk lichaam,” aldus Hoving. “Nog steeds werkt hij met veel plezier op het dak, al doet hij het al wel wat rustiger aan en zal hij binnen afzienbare tijd met pensioen gaan. Maar ik weet zeker dat hij ook daarna nog regelmatig een bak koffie zal komen drinken: zo hebben we meer oud-medewerkers die op deze manier toch betrokken blijven bij de dagelijkse gang van zaken.”

Van Loenen vertelt dat het bedrijf een hecht team heeft. “Het is niet verplicht, maar voordat de ploegen aan het werk gaan, komen ze vrijwel altijd om zes uur ’s ochtends nog even koffie drinken op de zaak. Dat is in sociaal opzicht een heel prettige traditie en het versterkt natuurlijk ook het teamverband. Je hoort waar iedereen mee bezig is en er worden onderling grappen gemaakt. Zo houd je elkaar scherp. Piet is iemand die geen blad voor de mond neemt. Als je iets hebt uitgevreten op het werk, dan krijg je het zeker van hem te horen. Hij heeft natuurlijk heel veel ervaring in het aanbrengen van de traditionele dakbedekkingen en daarin is hij een echte vakman. Hij heeft in al die jaren veel op de daken meegemaakt en er zijn talloze verhalen te vertellen van de dingen die hij zoal heeft uitgespookt.”

Begin maart zal het bedrijf intern feestelijk stilstaan bij dit bijzondere jubileum. Het gebeurt immers niet elke dag dat een medewerker 45 jaar trouw is aan hetzelfde bedrijf. “Het is bijna niet te geloven,” zegt Van Loenen. “Ik was zelfs nog niet eens geboren toen Piet bij ons bedrijf kwam werken! Hij is zodanig met het bedrijf vergroeid, dat hij haast onderdeel is van het meubilair. Wij zijn trots op het bedrijf, en daarmee zijn we ook trots op het feit dat Piet daar al die jaren onderdeel van heeft uitgemaakt. Hij is het levende bewijs van de stelling dat als een werkgever goed is voor zijn werknemer, de werknemer ook goed is voor het bedrijf.”