Zoeken

Roofs 2018-04-10 Kwaliteit dakenbranche gevierd met feestavond

Feestavond voor de dakenbranche

Tijdens de goedbezochte tweede editie van de feestavond voor de ­dakenbranche, op 23 maart 2018 in Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee, is kantoorgebouw Vivaldi uitgeroepen tot Dak van het Jaar 2017 in de ­categorie platte daken. Bram Kranenburg is in de categorie platte daken uitgeroepen tot Dakenman van het Jaar 2017.

Ruim 200 aanwezigen waren in Egmond aan Zee om de kwaliteit binnen de dakenbranche te vieren. De avond werd gepresenteerd door Gunther Guinée. Hij is in de markt wellicht bekend als hoofdredacteur van het Belgische vakblad voor de dakenbranche Roof Belgium. Hij is tevens illusionist en samen met zijn partner Julie verzorgde hij een aantal bijzondere optredens.

Dit jaar werd het Dak van het Jaar voor het eerst uitgeroepen in twee categorieën: platte en hellende daken. Voor het platte dak was het polderdak van kantoorgebouw Vivaldi in Amsterdam de winnaar. Het won daarmee de prestigieuze DakAward. In de categorie hellende daken ging het Drinkwaterpompstation Zeddam er met de Gouden Dakpan vandoor. Na het juryoverleg over de Dakenman of -vrouw heeft de organisatie besloten ook deze onderscheiding uit te reiken in twee categorieën. In de categorie platte daken won Bram Kranenburg, in de categorie hellende daken werd John Kouwenberg verkozen tot Dakenman van het Jaar 2017.

De motivaties voor de winnaars in de categorie hellende daken zullen worden gepubliceerd in vakblad steilDAK, het vakblad voor de hellende dakenbranche.

Polderdak

Namens de jury lichtte Paul Verkaik (BDA Opleidingen) toe waarom juist het kantoorgebouw Vivaldi uit de diverse ­bijzondere projecten die waren genomineerd tot winnaar is verkozen. Veel steden staan voor de uitdaging de dicht­bebouwde binnenstad klimaatbestendig te maken. De aanwezige platte daken moeten daarin een belangrijke rol gaan spelen. Daarbij speelt de wens om de daken in te zetten bij het voorkomen van wateroverlast op maaiveld-niveau, door deze te gebruiken als permanente waterberging. Tot nu toe verdween deze optie vaak van tafel omdat de bestaande daken onvoldoende sterkte en stijfheid bezitten om deze belasting te dragen.

Het project Vivaldi in Amsterdam laat zien dat het ook anders kan door niet uit te gaan van ‘het kan niet’, maar juist van ‘het kan wel’.  Door de betonnen constructie te versterken met een extra staalconstructie is een groot deel van het parkeerdak volledig draagkrachtig gemaakt voor een polderdak.  Een polderdak is een groendak waarin ruimte is opgenomen voor de opslag van hemelwater. Het bijzondere van dit Vivaldi-polderdak is dat het deels actief waterbergend is en deels passief waterbergend. In het actieve deel blijft permanent water staan, in het passieve deel wordt het water vertraagd afgevoerd. Het passieve deel bevindt zich op het niet versterkte deel van de constructie.

Met dijkjes en regelbare sluisjes worden dit actieve en passieve dakdeel van elkaar gescheiden, Nederlandser kan bijna niet. Het waterbergende vermogen op dit dak is 70 l/m², ook bijzonder is dat deze berging op afstand te besturen is en dit dak online gevolgd kan worden. Zo kan men met een app op afstand het op het dak aanwezige water ruim voorafgaand aan naderend noodweer van het dak laten lopen, zodat het dan droge dak de piekbelasting van de hoosbuien kan afvangen zonder het riool te belasten.

Bijkomend voordeel van deze polderdaken, die ook wel ­retentie- of blauwe daken worden genoemd, is dat de boven­liggende vegetatie beter groeit en bloeit doordat continu water via voorzieningen capillair naar dit groenpakket wordt aangevoerd. De aanwezigheid van lavendel, grassen, struiken, bomen  en fraai tuinmeubilair maken dat het dak graag gebruikt wordt door het kantoorpersoneel om een frisse neus te halen. Dit alles maakt dat dit project met recht de titel “Dak van het jaar 2017” met trots mag dragen.

Friso Klapwijk van De Dakdokters memoreerde in zijn ­dankwoord dat het proces dat tot dit bijzondere dak heeft geleid niet eenvoudig was. De landschapsarchitect Karres+Brands Landschapsarchitecten heeft in dit opzicht, door hun frisse blik, een niet te onderschatten rol gespeeld.

Bitumenprofessor

Erik Steegman, Dakenman van het Jaar 2016, mocht zijn opvolger bekendmaken. Hij gaf aan dat hij het afgelopen jaar als Dakenman bijzonder heeft gevonden, omdat je in de gelegenheid wordt gesteld je passie voor het dak ten volle uit te dragen. Steegman grapte dat hij verwachtte in een zwart gat te vallen nu zijn termijn als Dakenman van het Jaar erop zit. Vervolgens legde hij uit waarom er niet één, maar twee Dakenmannen van het Jaar zijn uitgeroepen. Kon men vorig jaar via de website op de favoriete kandidaat stemmen, dit jaar is ervoor gekozen de winnaar door de respectievelijke vakjury’s (voor platte en hellende daken) te laten bepalen. Beide jury’s kwamen met een winnaar waar men feitelijk niet omheen kon. Vervolgens maakte Steegman de nieuwe Dakenmannen van het Jaar bekend en las hij de motivaties van de jury voor.

Bram Kranenburg is sinds mensenheugenis actief in de ­dakenbranche en geldt als ‘bitumenprofessor’. Begonnen bij Keij & Kramer, heeft hij zich zowel ingezet voor de verbetering van de eerste generaties gemodificeerde bitumineuze dakmaterialen, alsook de verbetering van de vakbekwaamheid van de dakdekkers, door les te geven op de dakdekkersschool van Keij en Kramer in Maassluis. In de periode van Esha/Icopal is hij een van de drijvende krachten geweest achter het verduurzamen van daken, waarbij met name de ontwikkeling en introductie van de éénlaagse Universal dakrol en zijn inzet voor het recyclen van bitumen dakbanen in het oog springen. Als vakdocent bij de ondernemers- en kaderopleidingen van Tectum heeft hij met zijn enthousiasme en vakmanschap ook de jongere generaties vakmensen beïnvloed. De grote kracht van Kranenburg is dat hij niet denkt in productlagen, maar veel meer in daksystemen en dakconcepten.

In de categorie hellende daken werd John Kouwenberg uitgeroepen tot Dakenman van het Jaar. Bijzonder was dat Kouwenberg de prijs eigenhandig op het podium in ontvangst kwam nemen. Kouwenberg is begin 2017 getroffen door verschillende herseninfarcten. Zijn herstel verloopt gelukkig veel voorspoediger dan verwacht en daardoor kon hij naar voren komen om de prijs op te halen. Het was een ontroerend slot van een mooie avond.