Zoeken

Roofs 2018-04-16 Kantoorgebouw Vivaldi wint DakAward

Juryrapport Dak van het Jaar 2017

Op 23 maart 2018 werd tijdens een feestavond in Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee het kantoorgebouw Vivaldi te Amsterdam uitgeroepen tot het Dak van het Jaar 2017 in de categorie platte daken. Hieronder vindt u de integrale tekst van het juryrapport.

De DakAward voor het Dak van het Jaar is een prijs die de kwaliteit van de dakenbranche wil tonen en vieren, en ­zo­doende deze kwaliteit wil bevorderen. De mogelijkheden op het dak worden steeds uitgebreider. Dit jaar werd de prijs voor het eerst in twee categorieën uitgereikt: platte en ­hellende daken. Dit was nodig om de eigenheid van de vraagstukken en oplossingen binnen de respectievelijke branches beter tot hun recht te laten komen. De jury is samengesteld uit de redactieraad van vakblad Roofs en bestaat uit:

 • Chris Geurts (TNO)
 • Albert Jan Kerssen (BTL)
 • Otto Kettlitz (Nieman-Kettlitz Gevel- en Dakadvies)
 • Marco de Kok (Low & Bonar)
 • Paul Verkaik (BDA Opleidingen)
 • Theo Wiekeraad (Spuitco)

De nominaties konden door de markt zelf worden aan­gedragen. Dit heeft geresulteerd in een lijst van elf uiteenlopende projecten. Aan de lijst is af te lezen hoe divers en vooruitstrevend de dakenbranche in pakweg het afgelopen decennium is geworden. Er is weer van alles mogelijk en er is gelukkig nog voldoende vakmanschap in de branche overgebleven om deze mogelijkheden te realiseren. De ontwerpen zijn gewaagd, de materialen doorgaans hoogwaardig en de uitvoering getuigt van vakmanschap. De nominaties waren als volgt:

 • Erasmus MC te Rotterdam
 • Pakhuismeesteren te Rotterdam
 • Sportcampus Zuiderpark te Den Haag
 • Conferentiecentrum Jardin d’Hiverre te Baarn
 • Mangrovekoepel, Burgers’ Zoo te Arnhem
 • Sportcomplex Amerena te Amersfoort
 • New Atrium te Amsterdam
 • Kantoorgebouw Vivaldi te Amsterdam
 • Uitvaartcentrum Haagse Duinen te Den Haag
 • Fort benoorden Spaarndam
 • LandschapsPark boven N237, Soesterberg

De jury heeft de projecten beoordeeld op verschillende ­criteria, te weten: esthetische waarde, techniek, duurzaamheid, de samenwerking tussen de bouwpartijen en een veilige werkpraktijk.
De respectievelijke projecten onderscheiden zich allemaal wel op minimaal één van deze gebieden.

Groendaken

De diverse nominaties in ogenschouw genomen, is duidelijk dat de toepassing van groendaken een vlucht neemt. De argumenten om dit te doen verschillen per project. ­Wanneer het accent voor de keuze voor een dergelijk dak primair op de esthetische uitstraling ligt, levert dit vaak een traditionele dakopbouw op. Het dak van Sportcampus Zuiderpark is daar een sprekend voorbeeld van: esthetisch fraai, ook vanwege de champagnekleurige RVS dakrand. Op een deel van dit dak zijn bovendien zonnepanelen toegepast. Hoewel fraai, onderscheidt dit dak zich technisch onvoldoende om de uitverkiezing tot Dak van het Jaar te rechtvaardigen.

De groendaken van respectievelijk het sportcomplex ­Amarena in Amersfoort, het kantoorgebouw Vivaldi in ­Amsterdam en het landschapspark boven de N237 bij ­Soesterberg zijn complexer. Op het sportcomplex zijn zeer veel verschillende opbouwen en technieken toegepast. De jury miste alleen de samenhang tussen de verschillende daken. Het landschapspark boven de N237 is fraai afgewerkt. Er was bij de jury naar aanleiding van dit project discussie over de vraag wanneer je kunt spreken van een ‘dak’.

Een ander bijzonder gebruiksdak is dat van Pakmeesteren in Rotterdam, waar op een monumentaal gebouw op de Kop van Zuid vakantiewoningen met houten vlonders zijn aangebracht. Een bijzonder mooi dak, dat een waar uithangbord is voor de dakenbranche, maar waar de jury wel haar bedenkingen had bij de toepassing van een lijnsysteem voor veilig onderhoud, op daken waar weinig onderhoud op valt te verwachten.

Glasdaken

Onder de genomineerden zijn ook diverse glasdaken, waarbij telkens de grens tussen een overkapping en een dak lastig is te bepalen. Dit type daken levert een belangrijke bijdrage aan de beleving van het dak in de onderliggende ruimte: bij veel daken merk je immers niets van de hoogstandjes die op het dak zijn uitgevoerd. Het glasdak van het conferentiecentrum Jardin d’Hiverre in Baarn is vooral esthetisch fraai vanwege de retro uitstraling. Hetzelfde geldt voor de Mangrovekoepel van Burgers’ Zoo in Arnhem. Het daglicht levert hier een belangrijke bijdrage aan een aangename entree van het dierenverblijf.

De jury was erg onder de indruk van het dakgebruik bij het project Erasmus MC. De werkzaamheden hadden tot doel de eenheid terug te brengen in het ziekenhuis en de daken hebben daar een belangrijke rol in gespeeld. Elke afdeling kreeg een eigen verdieping en een eigen identiteit. Dit werd o.a. bewerkstelligd door de lichtinval via de glasdaken en de toepassing van groen, zowel op als onder het dak. De groendaken zijn toegankelijk voor de patiënten en leveren dus heel concreet een bijdrage aan het welzijn van de mens.

Het glasdak van het Amsterdamse New Atrium is technisch bijzonder. In de voorbereiding zijn mock-ups gemaakt om de dikwijls complexe details op een juiste manier af te werken. Met name de manier waarop het waterafvoer via de goten is bewerkstelligd, is een knap staaltje vakwerk. De elementen zijn vervolgens prefab vervaardigd en met een uitgekiende logistieke organisatie geplaatst.

De genomineerde daken waar verder geen opbouw op is geplaatst, het uitvaartcentrum Haagse Duinen in Den Haag en het Fort benoorden Spaarndam, passen naar het oordeel van de jury goed bij de respectievelijke gebouwen en situaties. Hoewel technisch goed en fraai uitgevoerd, zijn de daken in de uitvoering en toepassing traditioneel.Van het Dak van het Jaar wordt toch wat meer vooruitstrevendheid verwacht.

Deze vooruitstrevendheid vond de jury wel bij het kantoorgebouw Vivaldi in Amsterdam. Het is een voorbeeld van een innovatieve toepassing van een dynamisch waterbufferend dak, waarbij met het esthetisch fraaie gebruiksdak ook een extra waarde wordt gecreëerd voor de gebruiker. De ambitie die op dit project is getoond, de innovatieve benadering en de technische degelijkheid hebben ertoe geleid dat het dak van kantoorgebouw Vivaldi is uitgeroepen tot Dak van het Jaar 2017.