Zoeken

Roofs 2018-04-46 Gelijkmatige verdeling van EPDM-lijm

Special gereedschappen

Hodak Dakmaterialen introduceert per april 2018 de BetterSpreader voor de verwerking van Firestone verkleefde systemen. Het product is te zien als een alternatief voor de SuperSpreader lijmmachine.

De twee typen lijmmachine zijn allebei gebaseerd op het­zelfde principe. Door de werking van de zwaartekracht wordt de lijm via dit toestel evenredig verdeeld over het oppervlak. Dit heeft als resultaat dat er minder lijm nodig is voor dezelfde prestaties. Met name op (middel)grote projecten is dit de moeite waard. Op een egale ondergrond en tijdens normale weercondities kan met één bus BA-2012 (20 liter) ongeveer 60-70 m² worden verlijmd. Op ruwere ondergronden (denk bijvoorbeeld aan oude bitumineuze dakbedekkingen) is dit zo’n 50 m². in deze gevallen geniet een lijm met een hogere viscositeit de voorkeur (de BA-2004).

De BetterSpreader is te bedienen door één persoon, terwijl een tweede persoon volgt met een handroller om eventuele correcties aan te brengen: plaatselijke ophoping van de lijm of zones waar geen lijm is aangebracht. De snelheid van werken wordt aangepast aan het geadviseerde verbruik. De diameter van de gaatjes in de bus BA-2012 kan worden aangepast, alsook de afstand tussen de gaatjes. Hiermee kan het verbruik worden geoptimaliseerd.

Hoe de lijmmachine te gebruiken?

De BetterSpreader is alleen te gebruiken in combinatie met de bussen BA-2012 van 20 liter. De lijm moet voorafgaand aan gebruik goed worden doorgeroerd. Bij plaatsing is het van belang dat de bus goed geklemd zit. Dit doet men door gebruik van de hendel, waardoor de bus vast komt te zitten. Eventueel moet de positie van de twee bouten worden aangepast om ervoor te zorgen dat de bus goed geklemd zit. Het is aan te raden om de bus zodanig te positioneren dat de naad van de bus samenvalt met de bouten. Als dan het apparaat in de ‘gebruik’-modus staat, heeft men nog ruimte om de onderzijde van de bus te markeren.

Dit is nodig, omdat de plaatsen waar men gaten in de bus gaat maken, moeten worden gemarkeerd. De gaten ­hebben onderling een afstand van 15-30 mm (in totaal 9 tot 18 gaten). Hoe dichter de afstand tussen de gaten, hoe minder men hoeft na te rollen. De gaten worden met behulp van een priem gemaakt, met een diameter van 4-5 mm. Aan de ­bovenkant maakt men een luchtgaatje om te voorkomen dat er een vacuüm ontstaat in de bus. Elektrische apparatuur mag niet worden gebruikt in verband met de brandbaarheid van de lijm.

Wanneer dit is gebeurd en een voldoende groot dakvlak is voorbereid, kan de lijmmachine in de ‘gebruik’-positie worden gezet en kan men beginnen met het aanbrengen van de lijm. Daarbij moet ervoor worden gezorgd dat de lijm gelijkmatig wordt verdeeld over (eerst) de ondergrond en (dan) de folie. Hierbij kan het noodzakelijk zijn om na te rollen. Dit zal ook de droogtijd ten goede komen. Wanneer de lijm volledig droog is, wordt het verlijmde membraan over het verlijmde oppervlak gerold en aangedrukt met een borstel om een goede hechting te krijgen. Na gebruik kan de bus weer worden afgesloten met behulp van een schroef met een rubberen ring.

De BetterSpreader is verkrijgbaar in twee formaten: de enkele 14’’, met een breedte van 35 cm, en de dubbele 27’’, met een breedte van 70 cm. Het systeem is vanaf april 2018 verkrijgbaar bij Hodak Dakmaterialen.