Zoeken

Roofs 2018-04-59 Nieuwste ontwikkelingen op vakbeurs voor zonne-energie

De vakbeurs Solar Solutions Int, 21 en 22 maart in Expo Haarlemmermeer, is in zes jaar tijd uitgegroeid tot het grootste kennis-, netwerk- en vakevent voor zonne-energie in de Benelux. De nieuwste editie telde het grootste aantal exposanten en bezoekers tot nu toe. Dit jaar werd voor het eerst de vakbeurs Duurzaam Verwarmd 2018 tegelijkertijd georganiseerd.

Twee dagen lang bood de beurs een internationaal aanbod aan innovatieve en duurzame technologieën van meer dan 220 toonaangevende bedrijven uit meer dan 30 landen op het gebied van zonne-energie.

Beide vakbeurzen werden geopend met een paneldebat onder leiding van Rolf Heynen, directeur van duurzaam ­onderzoeksbureau Good!. Aan het debat namen o.a. Olof van der Gaag (directeur NVDE), Jaap de Knegt (DHPA), Wim Mans (bestuurslid Warmtenetwerk), Frank Schoof, (voorzitter Platform Geothermie) en Doekle Terpstra (voor­zitter UNETO-VNI) deel.

De groei van zonnestroom is structureel onderschat. In 2021 verwachten we 1TWp (bron: Solar Power Europe). De voorwaarden van grootschaligheid zijn: lage kosten, nieuwe markten en integratie in het energiesysteem en de leefomgeving. Tijdens de Solar Solutions Int. werden de nieuwste innovaties op het gebied van zonne-energie getoond, bijvoorbeeld van TU Delft, ECN, SEAC, Solliance en TNO.
Dit behelsde o.a. zonnepanelen in het wegdek, vangrail of gevel (TNO), zonneceldakpannen voor nieuwbouw en renovatie (een samenwerking van ZEP en Breedveld en Schröder) en zonnepanelen in verschillende kleuren en designs (ECN). Voor de ontwikkeling van het hoger onderwijs en know-how bij bedrijven op het gebied van zonne-energie, biedt TU Delft bovendien online Micro Masters programma’s aan in Solar Energy Engineering.

Duurzaam Verwarmd

Dit jaar was de eerste keer dat Duurzaam Verwarmd ­tegelijkertijd werd georganiseerd en deze noviteit is positief ontvangen. Deze vakbeurs toonde de nieuwste, net gelanceerde producten op het gebied van duurzaam verwarmen, ventileren en koelen op de Innovatieboulevard. Denk bijvoorbeeld aan de innovatieve warmtepomp van Weishaupt via Monarch en de nano infrarood warmte­panelen van Degreen.

De eerste Innovation Award voor Duurzaam Verwarmd 2018 is gewonnen door HR Solar met de NERO, het eerste zonnepaneel voor warmte ter wereld met zowel qua oppervlakte als dikte exact gelijke afmetingen als een pv-paneel. De award is gegaan naar HR Solar vanwege de Nederlandse innovatie, esthetiek en nieuwe technologie van de Nero.