Zoeken

Roofs 2018-04-71 Veiligheid middels VCA

Veilig en gezond werken

Vitale, fitte, gezonde en gemotiveerde mensen in en om het bedrijf - en balans in het leven: dat zijn de uitgangspunten van het vitaliteits­managementprogramma ‘Vitaal met je VAK bezig zijn’.

Peter van Houtum (directeur Gebr. Janssen bv, Beugen)

Vitaliteit draait niet alleen om het bestrijden en voorkomen van ziekte en uitval, maar ook om het bevorderen van welzijn, employability (optimale inzetbaarheid van mensen, waardoor zij in staat zijn werk te krijgen en te behouden) en ­gezondheid. Vitaliteitsmanagement gaat om het versterken van mensen en de organisatie. Dit levert diverse voordelen op, onder meer: hogere medewerkerstevredenheid, minder uitval en minder verzuim, hogere productiviteit, efficiënter ­werken en hogere klanttevredenheid.

Dakdekkers- en installatiebedrijf Gebr. Janssen uit het ­Brabantse Beugen is met deze materie aan de slag gegaan. De vele stapjes die op dit gebied worden gezet, maken samen een flinke stap. Eén van deze stapjes is de veiligheid middels VCA.

Van de steiger afvallen, op je vingers slaan, omvallen van juist opgemetselde muren, in je ledematen snijden of dakpannen op je hoofd krijgen. Dit is slechts een geringe opsomming van ongelukken die dagelijks in de bouw plaatsvinden. De gevolgen van deze ongelukken variëren van lichte materiële schade tot zeer ernstig lichamelijk letsel. Soms zelfs verongelukken bouwvakkers tijdens hun werk.
De aantallen mensen die lichamelijk letsel oplopen of nooit meer thuis komen zijn nog steeds verontrustend hoog.

Een werkgever die veilig werken wil, heeft met veel partijen te maken. Naast het omgaan met deze partijen moet hij vol­doen aan allerlei regels, afspraken en normeringen. Soms overlappen deze elkaar. Hoe moet een werkgever zich uit dit oerwoud redden? Is een werkgever bij machte om in dit oerwoud alles duidelijk en helder te overzien? Het antwoord is nee. Veel werkgevers zien door de bomen het bos niet meer. Ze weten niet hoe ze dit goed op een rij moeten zetten.

Een goed veiligheidsbeheerssysteem is een oplossing om de genoemde regels te ordenen. Dit systeem zorgt voor structuur op diverse fronten ten aanzien van veiligheid, gezondheid en milieuzorg. Dit ontwart de kluwen en zorgt voor meer overzicht. Een goed en beproefd veiligheidsbeheerssysteem is VCA. VCA staat voor Veiligheids Checklijst Aannemers.

Het is inmiddels alweer 19 jaar geleden dat wij gestart zijn met het veiligheidsbeheerssysteem VCA. Werken volgens VCA heeft er bij ons daadwerkelijk voor gezorgd dat het veiligheidsniveau is verhoogd. Dat gevoel hebben wij, en niet alleen wij. Diverse onderzoeken bewijzen dat dit niet alleen een gevoel is, maar dat dit ook een feit is. Er is groot verschil in ongevallen tussen wel en niet gecertificeerde bedrijven.

Achteraf dus een goede keuze om voor VCA te kiezen. Maar dat betekende niet automatisch dat onze werknemers meewerkten aan de invoering en instandhouding hiervan. Hier was een cultuuromslag voor nodig. Dit heeft veel tijd, energie en een lange adem gekost. Maar absoluut de moeite waard. Het resultaat is: minder ongevallen, minder verzuim en gezondere mensen.